Które wybrać

22 Lut 2010, 16:52

Witam Wszystkich.
Poszukuje dobrego auta na początek.
Które z tych będzie najlepszym wyborem?
Golf 3
Peugeot 206
Honda civic
tom7
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice

22 Lut 2010, 16:57

Zależy jakiego auta potrzebujesz. Samochody te różnią się wyglądem, funkcjonalnością, rozmiarami, cenami. Jeśli to ma być auto do tłuczenia dużego przebiegu to chyba Golf będzie najlepszy :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

22 Lut 2010, 16:58

Podaj coś jaśniej, jakie silniki Cię interesują, ile jeździsz i gdzie, i jaki masz kapitał na to?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Lut 2010, 16:59

Oczywiście Golf i Civic ale pod warunkiem,że znajdziesz zadbany egzemplarz ,a to nie jest już takie łatwe.
Jakie pieniążki przeznaczasz na zakup?
Myślę ,że myślałeś o wersji benzynowej..?
No to 1,4 do Golfa to nieco za skromna moc.Za to Civic z tą pojemnością daje radę.
Oczywiście auto to nie tylko silnik. Utrzymanie Golfa mieści się w rozsądnych kosztach o ile nie kupisz "padła"... :wink:
Oba te auta mogą miec już spore przebiegi (te prawdziwe),a jeszcze dodatkowo oba mogą miec kłopoty z pojawiającą się rdzą.
Sporo jest aut do kupienia ale tak naprawdę,żeby kupic coś fajnego to trzeba niestety trochę się naszukac. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

22 Lut 2010, 19:26

Z tego co wymieniłeś to z pewności pedzia był nie brał między innymi dlatego ze niczym się nie wyróżnia i jakichkolwiek plusów doszukać się jest trudno. Golf III jest dość powszechnym autem szczególnie wśród społeczności jaką są "dresy". Co prawda autko jest mało zawodne a części są śmiesznie tanie ale na tym to się chyba kończy. Najlepszym wyjściem byłbym (moim zdaniem) Honda Civic Vtec 1.5 ewentualnie Vtec 1.6. Wersja 1.4 jest mało dynamiczna a pali mniej więcej tyle samo. Jednymi z minusów może być rdza pojawiająca się na tylnych błotnikach. Autko nie jest specjalnie paliwożerne spali Ci pewnie koło 8 do 9,5 w mieście bez butowania. Oczywiście mówimy tu o silniku z dwoma wałeczkami w Vtecu 1.6 lub Vtec na jednym wałeczku w 1.5 (bo też daje radę). Jak będziesz wychodził ponad 3500 RPM to zacznie żreć dużo więcej bo grubo ponad 10l.

PS Sam zamierzam kupić Civic'a VI ;).
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

23 Lut 2010, 09:28

Ok
jazda będzie obejmowała:
dojazdy na maratony rowerowe, do sklepu, czasem jakaś wycieczka, średnio 700km na miesiąc.
Autko najlepiej 3 drzwiowe, silnik 1.6 - 2.0 raczej górne granice,benzyna ostatecznie dizel, dobra dostępność części. Cena do 14000zł
Nie musi być z tych co wymieniłem, wybrałem te bo są bardziej popularne jeszcze myślałem nad czymś z Toyoty ale nadal się skłaniam ku Hondzie i Golfie. Inne propozycje mile widziane
tom7
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice

23 Lut 2010, 11:24

Mój typ ze względu na Twoje preferencje
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ten model Nissana z takim silnikiem,to jeszcze prawdziwy Japończyk.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

23 Lut 2010, 12:24

to chyba sie pomyliles nie golf 3 tylko 4 bo za 14tysi to wyrwiesz piekna 4, za 14tys jak dobrze poszukasz to znajdziesz nie 206 tylko 307 skoro moze byc w benzynie a 307 jest bardzo ladnym autem i wcale sie nie psuja w mojej rodzinie są 2 i zadnych problemow... polecam jeszcze astra 2, ibiza powyzej 2002 tez kupisz jak dobrze poszukasz, szczerze mowiac to golf 3 to prehistoria a 4 juz tez przeżytek sie robi...
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz