Które z nich? Proszę o opinie ludzi którzy się na tym znają

04 Paź 2010, 22:02

witam prosze o opinie ludzi ktorzy wiedza co mowia mam na mysli ludzi doswiadczonych
(mechanikow, kierowcow z doswiadczeniem) obecnie jezdze passatem kombi z 2001 roki 2.0 benzyna. dlaczego nie diesel - poprostu jestem bardziej przkonany do benzyny na diesla przyjdzie czas. jest to bardzo dobry samochod bezawaryjny do tej pory komfortowy i poprostu zajebisty jak dlamnie. ale potrzebuje mniejsz auto gdyz moja zona wkasnie zrobila prawo jazdy i to teraz ona bedzie jezdzic autem ja sporadycznie.jestem kierowcym zawodowym i jak dla mnie wystarczy czas spedzony w ciezarowce.jezdze tylko w miescie do pracy mam dwa kilometry takze tak dyzu silnik nie jest potrzebny bo nawet nie mam gdzienim sie rozpedzic. prosze o opinie ktore z tych aut jest warte zakupy . mam na mysli auto dla kobiety czyli nie duze ale i nie male dosc bezpieczny gdyz zona bedzie jezdzic z moim 8 miesiecznym synem takie w ktore wejdzie mala spacerowka i pare toreb z zakupami. oto auts ktore biore pod uwage(prosze nie pisac innych aut gdyz i tak nie kupie adnego francuza) mianowicie - Vw golf 4 1.4 benzyna, seat leon 1.4 benzyna(2000-2003 ,nissan almera 1.5 benzyna(2000-2003)fabia kombi1.4 benzyna. mazda323 1.4. najbardziej chcialbym a3 1.6 ale jest zbyt drogie ubezpieczenie(zyje w anglii tutaj takie marki sa drogie w utrzymaniu) silniki male do pojemnosci 1.6 gora chodzi o oszczednosc . z gory dziekuje bardzo za kazda pomoc , sory za pisownie i pozdrawiam . mariankooo
mariankooo
mariankooo
Nowicjusz

Miejscowość: gravesend

05 Paź 2010, 00:33

mariankooo napisał(a):gdyz i tak nie kupie adnego francuza... nissan almera 1.5

Czyżby? Nissan należy do Renault.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Paź 2010, 08:00

mariankooo napisał(a): silniki male do pojemnosci 1.6 gora chodzi o oszczednosc

Zawodowy kierowca i nie wie, że małe silniki wcale nie są oszczędne? Do kompakta 1,6 to minimum...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

05 Paź 2010, 08:18

Jak A3 może być droższe w utrzymaniu, skoro to technicznie to samo co VW Golf albo Seat Leon? Kupujesz je za taką samą kasę (np 20tys. zł) więc o ile mają taki sam silnik ich ubezpieczenie też powinno być praktycznie identyczne (może jakieś niewielkie różnice bo np. statystycznie Octavia rozbija się rzadziej o przydrożne drzewo niż Golf albo A3 którymi szaleją młodzi gniewni po dyskotekach).

Ogólnie można by znaleźć z 5 lepszych autek niż dowolne z tych które tu wymieniłeś, ale jak już musi być któreś z nich to może Seat Leon (fajnie wygląda i jeździ, z częściami nie ma problemu ale niektóre są tańsze niż do bratnich A3 i Golfów) albo Nissan Almera (chociaż Nissan to Renault, więc nie wiem - chyba będziesz musiał zrezygnować z zakupu ;) )
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

05 Paź 2010, 11:01

Golf IV 1.4 i Leon 1.4 są słabe i palą tyle samo co 1.6-1.8.Wogóle piszesz że na 1.6 jest drogie ubezpieczenie a w pasku masz silnik 2.0,to jak to wkońcu jest?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Paź 2010, 20:23

w pasku mam 2.0 i taki chcialem a teraz potrzebyje maly silnik gdyz jak pisalem wyzej w tym kraju gdzie ja zyje czym mniejszy silnik tym mniejsza grupa ubezoieczeniowa takze silnik w moim passacie i taki model jest w grupie 12 a naprzyklad golf 1.4 jest w czwartej wiec to duza roznica a to ze takie silniki nie sa wcale oszczedne nikt nie musi mi mowic. jeszcze raz napisze ze tym samochodem bedzie jezdzic moja zona ktora dopiero co zdala egzamin na prawko wiec nie ma zadnych znizek ani nic takiego wiec muse kupic maly samochod z malym silnikiem

[ Dodano: 6 Październik 2010, 21:28 ]
a ze nissan jest w grupie renault nie wiedzialem nie wnikam z tak gleboko w te tematu ale poprostu z tego co wiem peugoty renault citroeny i resta sa do dupy i tyle niemicka silidnosc i japonska niezawodnosc
mariankooo
mariankooo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...

06 Paź 2010, 21:09

No żebyś sie nie zdziwił czasem i przestań żyć tymi stereotypami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Paź 2010, 23:50

Dokładnie jak pisze barol !!

Patrząc po stereotypach, mam dwie renówki i Alfe Romeo. Czyli wychodzi że nie mam czym jeździć ?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: Może Cię zdziwię, ale auta mają się świetnie, każde używane auto czasem może kosztować, loteria, i zasada którą głoszę (jak dbasz, tak masz)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

07 Paź 2010, 06:52

No dokładnie a jak trafisz zajechanego niemca to co potem będziesz mówił że niemcy już dobrego auta nie umią zrobić?
Barol
Awatar użytkownika

07 Paź 2010, 07:38

mariankooo napisał(a):z tego co wiem peugoty renault citroeny i resta sa do dupy i tyle niemicka silidnosc i japonska niezawodnosc

tak było, ale 15-20 lat temu, jak jeszcze firmy nie poprzenosiły produkcji i działów projektowych do innych krajów.

Dzisiaj to jaka marka ma kapitał jest nieważne, mógłbym podać wiele przykładów ale po co, i tak cię nie przekonam skoro uważasz że niemieckie=solidne a japońskie=bezawaryjne (Toyoty robione w Turcji, Volvo jest obecnie chińskie, VW i Audi to w zasadzie to samo co Skoda i Seat, FIATy robione w Polsce, KIA projektowana w Niemczech i produkowana na Słowacji, Ford z kapitałem amerykańskim ale projektowany w Kolonii w Niemczech i produkowany w Belgii, wiele innych).

Jesteś ciężkim typem klienta, takim który już utwierdził się w konkretnym produkcie i teraz chce żeby go wszyscy do niego przekonali nawet jeżeli jest przeciętny ;)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

11 Paź 2010, 14:35

i [...] sie dowiedzialem to co mi polecicie ?? bo z tego co widze to kazdy chce pokazac jaka ma ogromna wiedze o tym ja nie mam czasu na siedzienie w czasopismach ogladaniu tvn turby czy tym podobnych rzeczy poprostu chce cos fajnego w miare bezpiecznego i z maluym silnuikiem do 1.6 max jakie auta sa teraz ok po 2000 roku??
mariankooo
mariankooo
Nowicjusz