Najpierw to 1,0l... Powiem tak... Auto z tym silnikiem(Polo,Corsa,Ibiza) nie jedzie,ono się toczy...Toczy się ledwie i nadaje się dla 80-latka.Poza tym silniki te nie są aż tak ekonomiczne,a potrafią być nawet awaryjne jak np w Corsie.
O pojemności 1,0 zapomnij !! żeby tym w miarę normalnie przyspieszać (o ile da radę),to trzeba jezdzić z pedałem gazu prawie w podłodze. Konsekwencją tego takie Polo spali tyle co Golf z 1,4... Czyli bezsens... Poza tym na drodze czy spod świateł zobaczyłabyś jak w porównaniu do twojej 1,0 pojemności zasuwa każde Tico lub Seicento 1,1.To byłby dla ciebie szok..! Z resztą to właśnie Tico (na marginesie tematu) jest chyba najekonomiczniejszą benzynką w tym przedziale kasy i aut na rynku.
Wracając do Civica.
Najlepiej poszukać aut z 1,5 lub ewentualnie 1,4. 1,5jest dynamiczny i ekonomiczny a 1,4 niewiele mu ustępuje i ze względu na swoją powszechność jest z czego wybierać na rynku aut używanych. Co do różnicy pomiędzy sedanem(jak się przyjrzeć to też hatchback,bo klapa bagażnika idzie do góry razem z szybą) i hatchbackiem,to w zasadzie silniki są te same,przedział pasażerski ten sam a odmienność to tylko taka sprawa,że pierwszy ma większy bagażnik i jest bardziej stonowany,a drugi (żabka) pasuje do młodego człowieka i kojarzy się z dynamiką poruszania.Jest jeszcze taka subtelna choć niewielka różnica w manewrze cofania,gdzie cofanie "żabką" wydaje się łatwiejsze.Mam na myśli moment kiedy kierowca obraca się i patrzy przez tylną szybą.Z obserwacji wiem,że dla kobiet ma to jakieś znaczenie.
jeśli chodzi o różnicę w prowadzeniu,to o ile poprzedni właściciel nie ingerował w zmianę charakterystyki zawieszenia (jakieś zabiegi tuningowe itp),to obie wersje jadą podobnie.Nawiasem mówiąc Civic jest autem w którym często można spotkać się z ingerencją w zawieszenie,wygląd oraz (czasem niestety) silnik.Sporo jest też przeważnie "żabek",które ktoś brutalnie traktował...
Moim zdaniem w twoim przypadku lepiej poszukać tego tzw.sedana.Większe prawdopodobieństwo znalezienia normalnie traktowanego auta.