Którego autka szukać? (Honda, Mitschubishi, Seat)

03 Wrz 2009, 19:00

Artur73, szczerze powiedziawszy, to ja nawet nie widziałam tam gdzie jest spalanie podane, żeby zeszło gdzieś dla golfa ponizej 9 na mieście:/ Eh ta Honda Civic, którą jeździłam, 1,4 i z tego co kojarzę to chyba 55 KM, paliła na mieście ok 7-8 l, dlatego pomyślałam sobie, ze 9l to dużo...Kurcze, cięzka sprawa z tym spalaniem, ja myślałam, że to zależy tylko od pojemności. I tak szukam ciągle poniżej 1,4....

A powiedzcie mi, to tak bardzo do du*y jak auto ma pojemność 1,0? Bo znalazłam Polo fajne, właśnie z taką pojemnością, ale koleś jak mu pokazałam, zapytał: Ty chcesz tym do Polski jechać?! :neutral: O co kaman z tą pojemnością, bo już sama nie wiem...Prosiłabym Panów o wytłumaczenie mi tak na chłopski rozum jak to się mówi :lol:
Paulaaa
Nowicjusz

Miejscowość: Zgora

03 Wrz 2009, 19:11

Mam teraz 1.8TD i juz mi mało.Co za roznica czy spali litr wiecej czy mniej jak sie jechac nie da takim czyms.Potem Bedziesz żałowala ze kupiłas z tak malym silnikiem,a jak bedziesz chciala dynamiczneij nim jezdzic i bedziesz mu cisnela to jeszcze wiecej ci spali jak wiekszy motor.Chyba ze chcesz sie toczyc z miejsca do miejsca.Nie wiem ale moze zastanow sie nad mazda 323F 1,5 silnik i do tego gaz jak chcesz tanio jezdzic.Dobre samochody,malo awaryjne i dynamiczne jak dla mnie wersja F jest bardzo ladna.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

03 Wrz 2009, 20:42

Oki rozumiem, to nie chcę już tego polo :wink: z resztą jak bym musiała kogoś wyprzedzić to by pewnie cięzko było.

Myślałam nad Mazdą, ale bardziej mi się pdoba 323 P, takiej włąśnie też szukam i dziś się dowiedziałam, że jedna, któą miałam na oku została sprzedana :neutral: nie ma to jak refleks...

Zabieram się właśnie za autoscout, może coś dzisiejszego wieczorku znajdę :)

Mam takie oto pytanko do Panów: Czy róznica w prowadzeniu pomiędzy Hondą Civic hatchback a sedan jest duża? W ogóle jakie są między nimi róznice, poza tym co jest w środku i wyglądem? Chodzi mi o coś w rodzaju komfortu jazdy, czy dużo ciężej by mi było zaparkować większą Hondę? Kurcze, wiem, że to sprawa indywidualna, ale jestem świeżym kierowcą i potrzebuję pomocy :smile: Bo zauważyłam, że w moich okolicach kest sporo tych Civiców w sedanie, one też mi się podobają, ale nastawiałam się na mniejsze auto ze względu na łatwość zaparkowania i takie tam...
Paulaaa
Nowicjusz

04 Wrz 2009, 08:26

Najpierw to 1,0l... Powiem tak... Auto z tym silnikiem(Polo,Corsa,Ibiza) nie jedzie,ono się toczy...Toczy się ledwie i nadaje się dla 80-latka.Poza tym silniki te nie są aż tak ekonomiczne,a potrafią być nawet awaryjne jak np w Corsie. :???: O pojemności 1,0 zapomnij !! żeby tym w miarę normalnie przyspieszać (o ile da radę),to trzeba jezdzić z pedałem gazu prawie w podłodze. Konsekwencją tego takie Polo spali tyle co Golf z 1,4... Czyli bezsens... Poza tym na drodze czy spod świateł zobaczyłabyś jak w porównaniu do twojej 1,0 pojemności zasuwa każde Tico lub Seicento 1,1.To byłby dla ciebie szok..! Z resztą to właśnie Tico (na marginesie tematu) jest chyba najekonomiczniejszą benzynką w tym przedziale kasy i aut na rynku.
Wracając do Civica.
Najlepiej poszukać aut z 1,5 lub ewentualnie 1,4. 1,5jest dynamiczny i ekonomiczny a 1,4 niewiele mu ustępuje i ze względu na swoją powszechność jest z czego wybierać na rynku aut używanych. Co do różnicy pomiędzy sedanem(jak się przyjrzeć to też hatchback,bo klapa bagażnika idzie do góry razem z szybą) i hatchbackiem,to w zasadzie silniki są te same,przedział pasażerski ten sam a odmienność to tylko taka sprawa,że pierwszy ma większy bagażnik i jest bardziej stonowany,a drugi (żabka) pasuje do młodego człowieka i kojarzy się z dynamiką poruszania.Jest jeszcze taka subtelna choć niewielka różnica w manewrze cofania,gdzie cofanie "żabką" wydaje się łatwiejsze.Mam na myśli moment kiedy kierowca obraca się i patrzy przez tylną szybą.Z obserwacji wiem,że dla kobiet ma to jakieś znaczenie. :wink:
jeśli chodzi o różnicę w prowadzeniu,to o ile poprzedni właściciel nie ingerował w zmianę charakterystyki zawieszenia (jakieś zabiegi tuningowe itp),to obie wersje jadą podobnie.Nawiasem mówiąc Civic jest autem w którym często można spotkać się z ingerencją w zawieszenie,wygląd oraz (czasem niestety) silnik.Sporo jest też przeważnie "żabek",które ktoś brutalnie traktował...
Moim zdaniem w twoim przypadku lepiej poszukać tego tzw.sedana.Większe prawdopodobieństwo znalezienia normalnie traktowanego auta. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2009, 09:38

Civic w 5 drzwiach to juz nie japonczyk tylko robiony w angli i tym sie rózni kolego a nie jakimis wymyslami o zabkach
rustin
Aktywny

04 Wrz 2009, 11:21

Czyli co? Że gorszy jest, ze względu na to, że robiony w UK?

Ja najbardziej bym chciała tą małą Hondzię, ale w moich okolicach nie ma :cry: a jak już to właśnie jakaś tuningowana, a ja się trochę boję brać takie wynalazki, bo pewnie zajechane jak....

Toyotek też nie ma. Seaty jednak skreśliłam, tak jak Rovera, za dużo osób mi odradza, cos w tym musi być. Golfy tak jakoś mi się nie podobają, Polo większość co znalazłam jest z tą pojemnościa 1,0 a z tego co piszecie, to nie mam co na nie patrzeć....Ok. Żadnych fordów czy Oplów nie chcę. Colty jeszcze bywają w mojej okolicy, ale ten tył....Chyba jestem zbyt wybredna :???:

Aha, Artur, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :wink:
Paulaaa
Nowicjusz

04 Wrz 2009, 12:48

Nie jest zły ale jakościowo gorszy niż od rasowego japońca ale to nie zawsze reguła..Jest sedan i hatchback a nie jakieś 'żabki' równie dobrze może być jeden i drugi zajechany.

[ Dodano: Pią Wrz 04, 2009 12:48 ]
Zastanów się jeszcze nad mazda jak chcesz mało awaryjny,nie duży,zwinny samochodzik.
rustin
Aktywny

04 Wrz 2009, 13:55

rustin napisał(a):Civic w 5 drzwiach to juz nie japonczyk tylko robiony w angli i tym sie rózni kolego a nie jakimiś wymyslami o zabkach

Ale kolego walisz bzdury... Może jeszcze powiesz,że jakość montażu aut w Europie jest gorsza w Azji... :shock:
Popatrz jakie noty za jakość ma np:Agila lub Zafira a potem mów że zakładane w Europie montownie wypuszczają szmelc.Ciekawe czy wiesz po co wogóle takie montownie w Unii powstają..?
A i jeszcze jedno... Skoro dla ciebie auto z podnoszącą się klapą wraz z tylną szybą to nie hatchback tylko sedan to gratulacje... W takim razie jako ilość drzwi trzbaby wpisać 4 a nie 5. Zgadnij więc ile ma takich drzwi ta honda?
Poza tym jeśli dla ciebie Honda Civic to angielski samochód,to szczerze gratuluję anglikom że spłodzili taki solidny samochód...
artur73
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 22:56

Napisałem że jest sedan i hatchback wiec sie nie wymądrzaj bo guzik wiesz,wejdz na forum i sie dokształć najpierw która wersja to rasowa honda a nie takie duperele piszesz.3 drzwiowe były robione w japoni a 5 w angli.Guzik wiesz a udajesz ze taki madry jestes :evil: Co ty wogole porównujesz montaz w angli i w japoni ze w azji gorsze?ty wiesz co za bzdury mowisz?to czemu nikt za bardzo rovera nie chce jak to anglik chociaz jest to klon hondy na niektorych takich samych podzespolach.czytac mi sie nie chce takich ludzi jak ty co nie wiedza i glupoty pisza o jakis zabkach.
rustin
Aktywny

06 Wrz 2009, 08:00

rustin napisał(a):Napisałem że jest sedan i hatchback wiec sie nie wymądrzaj bo guzik wiesz,wejdz na forum i sie dokształć najpierw która wersja to rasowa honda a nie takie duperele piszesz.3 drzwiowe były robione w japoni a 5 w angli.Guzik wiesz a udajesz ze taki madry jestes :evil: Co ty wogole porównujesz montaz w angli i w japoni ze w azji gorsze?ty wiesz co za bzdury mowisz?to czemu nikt za bardzo rovera nie chce jak to anglik chociaz jest to klon hondy na niektorych takich samych podzespolach.czytac mi sie nie chce takich ludzi jak ty co nie wiedza i glupoty pisza o jakis zabkach.

No i nadal nazywasz hatchbacka sedanem...
A słyszałeś,że twój "sedan" to nazywa się liftback..? A może nie słyszałeś nigdy tej nazwy..?
To mi się nie chce czytać takich mądrali jak ty,którzy mają patent na wiedzę i zawsze mają rację,a gdy jej nie mają to gryzą klawiaturę :smile:
I jeszcze jedno... jak nie chce ci się czytać takich bzdur,to dlaczego je czytasz i się denerwujesz..?
Za bardzo odbiegliśmy od tematu dlatego kończę polemikę z tobą..! więc pisz do bólu a ja leję na to co napiszesz... :lol: :grin: :cool:
artur73
Awatar użytkownika

06 Wrz 2009, 08:05

Sprawdź sobie tutaj i inni niecha zobacza [link do autocentrum.pl wygasł] . Sam jestes żabka jakas :lol:
rustin
Aktywny

06 Wrz 2009, 08:19

JAN B.
2009-06-19
(4.62)
PODSUMUWUJĄC: MIMO,ŻE AUTO MONTOWANE JEST W SWIDON W ANGLII(ZE WZGLĘDU NA NIŻSZE KOSZTY I NA PODJĘTĄ PRZEZ JAPOŃCZYKÓW DECYZJĘ PRODUKCJI MODELU NA POTRZEBY EUROPEJCZYKÓW) TO ZAWSZE BĘDZIE HONDA.KILKA MODELI ROVERA PRZYPOMINA WYGLĄDEM ZEWNĘTRZNYM HONDĘ ,ALE NIE SERCEM.A SERCE(SILNIK) MA JAPOŃSKIE A NIE ANGIELSKIE ROVERA(PRÓCZ JEDNEGO MODELU)CZYŻ OPEL ASTRA MONTOWANY W POLSCE NAZWIEMY AUTEM POLSKIM?NAPEWNO NIE!DLA MNIE HONDA CIVIC LIFTBACK 5-DRZWI(HATCHBACK TO CIVIC 3-DRZWIOWY) TO IDEALNE AUTO RODZINNE.JAZDA TYM AUTEM TO PRAWDZIWA ROZKOSZ POKONYWANYCH KILOMETRÓW W WYCISZONYM WNĘTRZU GDZIE SŁUCHAM MUZYKI A NIE RURY WYDECHOWEJ.NIEZAWONOŚĆ TYCH AUT NIE JEST MITEM! PRZEZ CAŁY OKRES POSIADANIA NIE MIAŁEM ŻADNYCH DODATKOWYCH WYDATKÓW ZWIĄZANYCH Z AWARIĄ!OCZYWIŚCIE ŚCIŚLE PRZY TYM PRZESTRZEGAM NIEZBĘDNEJ OBSŁUGI.NA KONIE KILKA SŁÓW O EKONOMICE.POWIEM TAK AUTO DOŚĆ DUŻE I DOŚĆ CIĘŻKIE ALE NAPEWNO NIE JEST PALIWOŻERNE,BO CZY ŚREDNIE SPALANIE 6L/100KM JEST ZA DUŻE?WIELE AUT Z TEJ KLASY,,NIŻSZA KLASA ŚREDNIA,,PALI O WIELE WIĘCEJ.WIELKIM PLUSEM AUT JEST BARDZO BOGATE WYPOSAŻENIE SERYJNE,GDZIE INNE MARKI MONTUJĄ DOPIERO PO DOPŁACIE.OGÓLNIE UWAŻAM HONDĘ CIVIC VI GEN. ZA JEDEN Z NAJLEPSZYCH MODELI HONDY JAK I AUT W TEJ KLASIE.
to twierdzi użytkownik Civica... w Twoim autocentrum
artur73
Awatar użytkownika

06 Wrz 2009, 16:30

Panowie, nie kłóćcie się :grin: Ja teraz nie wiem, co to za typy nadwozia, myślałam, że ten pierwszy, o którym pisałam to hatchback, a ten drugi, 5-drzwiowy to sedan... A jeszcze o jakimś liftbacku piszecie heheheh Teraz to już nic nie wiem :lol:
Paulaaa
Nowicjusz

06 Wrz 2009, 20:18

Wtrącę swoje trzy grosze gdyż ostatnio czytałem o HONDZIE CIVIC VI-stej generacji,zastanawiano się kto te HONDY tam składa(Swindon Anglia),że egzemplarze 3 drzwiowe pochodzące z Japonii ( hatchbacki)nie mają problemów z korozją i bywają w lepszym stanie( a te angielskie mają!)Coś w tym jest ,już któryś raz czytam o jakimś tam modelu ,któremu zaszkodziła niesolidność angielskich montowni.Który z was Panowie ma rację?Tego nie wiem ,gdyby chodziło o VI-stą generację to miałby rację ten ,który twierdzi,że przeniesienie produkcji do Anglii tylko zaszkodziło tej marce ale nie można przesadzać to wciąż auta wysokiej jakości,ale?Japonia to jednak Japonia :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Wrz 2009, 21:22

kup se ziła
andrewb25