Którego autka szukać? (Honda, Mitschubishi, Seat)

27 Sie 2009, 00:12

Witam szanownych forumowiczów :smile:
Na koniec przyszłego miesiąca planuję zakupić moje pierwsze autko. Ponieważ jestem w NIemczech(zaznaczam, że w północnej części, bo rozbieżność w cenach spora), a euro spada, chciałabym kupić je tutaj. Nie będę miała za dużo pieniążków, bo 1200 euro, ale zapewne się coś znajdzie.
Rozważam 3 możliwości:
Honda Civic (moja wymarzona ^^)
Mitshubishi Colt
Seat Ibiza

Najważniejsze jest dla mnie to, aby autko było ekonomiczne, jak najmniej spalało. Obojętne czy benzyna czy diesel, byle by nie gaz. Rok nie wcześniejszy niż 1996, przebieg chciałabym coś do max 160 tys. km, ale wiadomo, że tego nigdy nie można być pewnym... :???:

Najbardziej marzy mi się Hania, już jedną jeździłam 2 miesiące, ale musiałyśmy się rozstać :cry:

Colt też mi się nawet podoba, ale troszkę mniej. Tylko ten starszy z takimi podłużnymi światłami z tyłu, bo te nowsze dziwnie wyglądają. A Ibiza ostatecznie, bo zauważyłam, że dość tania, nawet ładnie wygląda....Chociaż intuicja mi mówi, że Seat to nie najlepszy pomysł, ale nie znam się, więc mogę się mylić.

Szukałam już na autoscout.de i mobile.de, wiem, że coś tam znajdę, jednak prosiłabym forumowiczów o poradę jakie z tych autek bedzie najlepsze. A może ktoś zaproponuje coś innego? Jeśli chodzi o moje gusta jako takie, wolę auta o wyglądzie sportowym, nie takie okraglaki :grin: Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :smile:
Paulaaa
Nowicjusz

Miejscowość: Zgora

27 Sie 2009, 08:37

Honda albo mitsubishi :cool:
pozdro ^^
Miszak
Nowicjusz

Miejscowość: WWY

27 Sie 2009, 08:43

Jak wyżej Honda albo Colt. Chodzi Ci pewnie o tego starszego Colta, który wychodził o ile się nie mylę do 1995 roku. Następne modele już nie mają takiego wyglądu jak ten starszy. A co do silnika to jest w nim 1.3 o mocy 75 KM, jednostka powinna dostarczyć jakichś osiągów a i spalanie nie powinno być kosmiczne.
Danielo_one
Nowicjusz

Miejscowość: Rzerzęczyce

27 Sie 2009, 10:00

Paulaaa napisał(a):Witam szanownych forumowiczów :smile:
Na koniec przyszłego miesiąca planuję zakupić moje pierwsze autko. Ponieważ jestem w NIemczech(zaznaczam, że w północnej części, bo rozbieżność w cenach spora), a euro spada, chciałabym kupić je tutaj. Nie będę miała za dużo pieniążków, bo 1200 euro, ale zapewne się coś znajdzie.
Rozważam 3 możliwości:
Honda Civic (moja wymarzona ^^)
Mitshubishi Colt
Seat Ibiza

Najważniejsze jest dla mnie to, aby autko było ekonomiczne, jak najmniej spalało. Obojętne czy benzyna czy diesel, byle by nie gaz. Rok nie wcześniejszy niż 1996, przebieg chciałabym coś do max 160 tys. km, ale wiadomo, że tego nigdy nie można być pewnym... :???:

Najbardziej marzy mi się Hania, już jedną jeździłam 2 miesiące, ale musiałyśmy się rozstać :cry:

Colt też mi się nawet podoba, ale troszkę mniej. Tylko ten starszy z takimi podłużnymi światłami z tyłu, bo te nowsze dziwnie wyglądają. A Ibiza ostatecznie, bo zauważyłam, że dość tania, nawet ładnie wygląda....Chociaż intuicja mi mówi, że Seat to nie najlepszy pomysł, ale nie znam się, więc mogę się mylić.

Szukałam już na autoscout.de i mobile.de, wiem, że coś tam znajdę, jednak prosiłabym forumowiczów o poradę jakie z tych autek bedzie najlepsze. A może ktoś zaproponuje coś innego? Jeśli chodzi o moje gusta jako takie, wolę auta o wyglądzie sportowym, nie takie okraglaki :grin: Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :smile:

Dlaczego Seat to nie najlepszy pomysł :d? przecież seaty były robione na podzespołach Volkswagena :)
ja bym ci polecał z tych które napisałes Honde Civic tylko szukaj z wiekszym silnikiem 1.5 albo 1.6 bo 1.3 pali tyle samo prawie a osiągi mniejsze, albo jeszcze mozesz spojrzeć na Honde Prelude też sportowy i dobry :)
PabloSBT
Nowicjusz

28 Sie 2009, 15:23

Okej, wiele osób doradza mi Colta, także chyba jego będę szukać. Myślałam jeszcze o astrze, ale chyba nie kupię jej za taką kasę...Z resztą Colt i Civic bardziej mi się podobują :grin: A macie może jakieś pojęcie o ściąganiu aut z Niemiec? Ile to mnie wyniesie, bo ja znalazła na necie info, ale są to wiadomości z 2007 roku, nie wiem czy aktualne... Zastaniawiam się czy bardzie mi się będzie opłacało tutaj wyrejestrować i te bzdety porobic jak ubezpieczenie, czy też na lawecie ściągnąć....Lawetę mam za mniej więcej 1000 zł z moich okolic. Dzięki za pomoc :smile:
PS: mam nadzieję, że to jeszcze nie offtop, że o to pytam :twisted:
Paulaaa
Nowicjusz

28 Sie 2009, 16:12

Ja polecam Ci Colta, raczej krajowego, silnik 1.3 zapewnia wystarczające osiągi, spala przy tym rozsądne ilości benzyny, jest też mocniejsza wersja 1.6 mająca coś ok 110 koni pali nieznacznie więcej za to osiągi ma wyraźnie lepsze ale już 1.3 radzi sobie dobrze ponieważ autko to jest małe, zgrabne, lekkie.
Miałem przyjemność jeździć wersją 1.6 i muszę przyznać że to mała bestia.
stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...

28 Sie 2009, 19:03

jak kupisz auto za granicą musisz je wyrejestrować zapłacić recycling chyba 500zł akcyza i opłate skarbową musisz zrobić ale ile sie płaci tego niewiem i jeszcze musisz zapłacic za tłumaczenie umowy
przeczytaj sobie ten temat jakie rzeczy ci beda potrzebne do rejestracji
https://www.forumsamochodowe.pl/rejestra ... t12119.htm
PabloSBT
Nowicjusz

28 Sie 2009, 21:28

honda!!
Japonia górą!!!Nissan, Honda, Mitsubishi, Mazda rządzą!!!
Brian Oconner
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

30 Sie 2009, 17:18

Mam ciężki orzech do zgryzienia, mimo, że Seata już skreśliłam. Zastanawiam się jeszcze nad Roverem 214 chyba...taki podobny do MG, chociaż nie wiem, może to to samo autko :mrgreen: No i jeszcze chodzi za mną Toyotka Corolla, też mi się nią świetnie jeździło, ale tu w Niemczech jest mały wybór... Aha i Mazda 323 P, też świetna jest, tylko ponoć części ma drogie, ale to się chyba tyczy wszystkich japońców? Coś mi polecacie z tych autek panowie :grin: ????
Paulaaa
Nowicjusz

31 Sie 2009, 00:37

Paulaaa napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad Roverem 214

silnik 1.4 posiadam taki w swoim Polonezie, jeżeli chodzi o dostępność części, to troszkę gorzej, jeżeli wybrałabyś rovera to polecam od razu forum roverki.pl i sklep tomateam.pl

Osobiście polecalbym Ci hondę Civic V gen a najlepiej w wersji nadwoziowej coupe. Moj sasiad ma taka z silnikiem 1.5 101km i naprawde wypaSsSsSs się nią jeździ :)
hans_ptk
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

31 Sie 2009, 19:13

O Roverze w kontekście podanych przez Ciebie innych propozycji aut wogóle nie myśl..!
Honda -ok..! Toyota-też ok..! Z tym że ja,(nie namawiam Cię) szukałbym sobie Ibizy z 1,4.Jako używany samochód na pewno będzie tańszy w utrzymaniu niż japońskie niemłode auta.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Wrz 2009, 23:18

Okej, wszyscy mi odradzają Rovera, szkoda, bo mi się podoba :cry: ale przynajmniej jeden dylemat mniej heheh.
A co powiecie o Polo? W ogóle czym się różni Polo od Golfa, poza wyglądem? Za Golfem III też się rozglądam, ale wszędzie gdzie podają spalanie, nawet przy pojemności 1,4 sięga ono na mieście ponad 9 litrów....Czy mi się wydaje czy Golfy nie są ekonomicznymi autami? Nie podobają mi się zbytnio wizualnie, ale zawsze to niemieckie autko i części zapewne tańsze niż np do Hondy....Bo już powoli tracę nadzieję co do mojego wymarzonego Civica :neutral: Nigdzie nie ma w mojej okolicy...
Szukam teraz: Hondy Civic, Mitsubishi Colt, Toyota Corolla, Mazda 323 P, VW Polo, VW Golf no i jeszcze ewentualnie ten Seacik....
Paulaaa
Nowicjusz

03 Wrz 2009, 06:05

Każde w mieście tyle ci spali,chyba że matiz ale takiego raczej nie chcesz.jak ci się podoba rover to go bierz tylko znajdz zadbany egzemplarz to podstawa.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

03 Wrz 2009, 06:37

Spalanie dla Golfa 9l w mieście jest przynajmniej prawdziwe!! Tak jak ktoś tutaj napisał wcześniej...nie licz że którekolwiek z szukanych przez ciebie aut spala mniej w mieście.Nie słuchaj ,że w mieście Colt pali 7l...po co masz się zawieść... :???: Oczywiście mówimy o mieście ,a nie mieścinie z "burmistrzem" zamiast prezydenta. :smile:
Polo różni się od Golfa ...wielkością i kształtem. Podstawowe podzespoły jak np.silnik 1,4 -60KM i skrzynia są te same.Z resztą w Seacie Ibiza 1,4 to także ten sam silnik i skrzynia biegów... ale auto tańsze,bo nie ma znaczka VW na masce. :wink:
Jeszcze 5 groszy do spalania... Jeśli auto ma ileś tam koni np:75 lub 90 to konie chcą pić ..!
Cudów nie ma...Piszesz też ,że przeglądasz ogłoszenia na mobile.de więc tam często przy ogłoszeniu jest podane spalanie tego modelu z danym silnikiem i są to właściwe wartości...niestety... :???: Np.Golf III ze zwykłym TDi spalanko miejskie - 8,1L ropy...brutalna prawda.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Wrz 2009, 07:11

miasto miastu nie równe,jeden przejżdza kilka km w godzine bo takie korki i światła a drugi w 15 min a bedzie się upierał że spalanie w mieście ma 7litrów.popytaj znajopmych ile palą im ich auta z podobnymi silnikami w twoim miejscu zamieszaknia a nie słuchaj i nie czytaj takich wypowiedzi.Nie bedziesz miał miedzy silnikiem tej samej pojemności innych marek róznicy w spalaniu 2litry na setkę, plus minus 0.5-1 litr zalezy od nogi :) Najlepiej zorientuj się u siebie i dodaj plus minus 1,5l
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3