Luke16 napisał(a):wondy, napisze tylko tyle najcichszy diesel jakiego słyszałem to JTD a jeździłem TD, TDI, HDI, CDTI i miaem JTD to facet na stacji o maly wlos nie zalał mi benzyny do niego
Ja bym celował już w coś takiego :
aukcja przykładowa!!!
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ten który podałeś - 1.3 - jest także montowany w Corsie D tylko że tam nazywa się CDTI. I jest głośny, jeden z głośniejszych. Poza tym jest kiepski (wiem że we wszystkich testach go chwalą, ale ja mówię jako jego użytkownik: głośny, kiepska kultura pracy, bardzo odczuwalna turbodziura)
Ciche diesle to D4D Toyoty (ale jest też np. w Mini 1.4), HDI grupy PSA (Peugeot i Citroen, ale też użyczyli paru innym modelom innych producentów), CRDI koncernu Hyundaia (Hyundai + KIA, z tego co wiem nie montowane w innych), diesle BMW (nie są może aż tak ciche jak reszta, ale w BMW są na ogół większe, poziom hałasu wewnątrz jest porównywalny bo BMW robi dobre wyciszenie). Mówię o tych nowszych, nie wiem czy za 25tys. zł się załapiesz, ale pewnie jakiegoś Yariska albo Corollę E12 wyrwiesz z 1.4 D4D (natomiast starszy 2.0 D4D 90KM jest juz głośniejszy - więc nie tyle patrz czy to HDI czy inny dCI ale sprawdź konkretny np. 1.5 dCI może mieć zupełnie inną charakterystykę pracy niż 1.7)