Który lepszy? Honda Civic vs. Seat Leon

Który lepszy? Honda Civic vs. Seat Leon

Honda Civic
11
55%
Seat Leon
9
45%
Razem głosów : 20

18 Wrz 2008, 18:16

Szukam samochodu stosunkowo nowego 2006-2008, za ok. 45 tyś. Na oku mam dwa modele, Hondę Civic i Seata Leon. Przyznaję, że zewnętrznie bardziej podoba mi się Leon, jednak jego wnętrze ustępuje stylistyce wnętrza Civica. Wybór jest dość trudny, dlatego proszę o radę i argumenty przemawiające za wybranym modelem:

Przykładowe propozycje:
[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

PS Może warto zwrócić uwagę na Peugeota 407 z 2007r.?
l25
Nowicjusz

18 Wrz 2008, 18:40

Ja bym wybrał civic raczej.

@PS - nie warto.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Wrz 2008, 21:12

nie wierz w każde słowo jigsawa :)

jeśli ten peugeot jest w cenie 45 k to fajna oferta raczej , zależy od auta jeszcze :) i nie słuchaj tego ze wszystkie francuzy to shit , renault "nasrało" w francuzkie gniazdo i peugeot na tym cierpi

z tych dwóch samochodów wybrałbym civica , jest piękny w tej przytoczonej przez ciebie wersji
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2008, 23:27

Oba auta świeże, czy bezawaryjne? Trudno powiedzieć. Można zatem kierować się tym co się komu podoba. Mnie nowy Civic nie przekonuje. Jeszcze z zewnątrz jest przyjemny, nowoczesny, ale w środku jest obrzydliwy. Nie jestem małym chłopczykiem, któremu podoba się coś co szybko mruga na kolorowo. Wolę wnętrza utrzymane w starszym stylu, np. Mercedes ma rewelacyjne projekty wnętrz samochodów. Ani Audi, ani BMW nie mogą się z Merolkiem równać.

Leon ma bardzo piękną, grubą kierownicę - super! Dla mnie Seat Leon - zdecydowanie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Wrz 2008, 00:24

marcinx26 - myślałem, że już skończysz te dziecinne docinki w moim kierunku. W życiu nie zestawiłbym żadnego francuza obok japończyka albo samochodu z koncernu VW, tym bardziej, że mówimy o świeżych samochodach i każdy, rozsądny człowiek przyzna mi rację.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Wrz 2008, 09:45

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeżeli Peugeot 407, to ten powyżej, który kosztuje tysiączek mniej niż w ogłoszeniu, tj. 48 000.
l25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...

20 Wrz 2008, 13:47

Jednak mój wstępny kosztorys okazał się nieco nad wyrost przyjęty, bowiem do dyspozycji mam max. 45 tyś., dlatego pomyślałem nad Mazdą 6 z 2006r., bądź Mazdą 3 z '07,'08[/b], których uśrednione ceny kształtują się w okolicach 42-46 tyś. (przy dobrze wyszukanym egzemplarzu), a to zdaje się jest w zasięgu mojego budżetu. Musze powiedzieć, że to auto winno wytrzymać - pomijając nieprzewidziane sytuacje - co najmniej 5 bezawaryjnych lat, warto nadmienić także o mile widzianym silniku nie przekraczającym 2.0l, bowiem zależy mi na ekonomicznym aucie, swoją drogą chciałbym się dowiedziec ile takie cacko pali przy normalnej jeździe w mieście. Co Wy na to? Dobry to wybór, no i najważniejsze, czy osiągalny? Może macie dla mnie jakieś inne propozycje? (przede wszystkim nie za dużo palące, do 45 tyś., najstarsze z 2006r.)

Przykładowy egzemplarz:

Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ zależy mi na czasie i fachowej pomocy. Pozdrawiam :!:

PS Nie trawię żadnych kombi :lol:
l25
Nowicjusz

21 Wrz 2008, 10:43

Mazda będzie bardzo dobrym wyborem. Możesz się rozejrzeć również za czymś z TDI, jeżeli tak ważna jest ta ekonomia.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 20:56

Może chociaż, narodzie Polski, coś porywającego oko polećcie, skoro już tak uporczywie milcząc znaku nie dajecie. Pamiętać jedynie musicie, drodzy internauci, o pewnych zastrzeżeniach nałożonych przeze mnie,: auto me mało-palące musi być (do 8 litrów przy spokojnej miejskiej jeździe), egzemplarze powyżej 45 tyś. zł skreślam machinalnie, i co najistotniejsze nie może sięgać rocznika starszego niźli 2006. Liczę, że z racji dużego doświadczenia i wrodzonej skłonności do altruizmu pomożecie mi w podjęciu decyzji o wadze dość znaczącej.

Pozdrawiam!

PS To napisane powyżej posłużyło mi ledwo za alibi dla uaktualnienia tematu najbliższego skądinąd sercu memu na tym forum. Przepraszam za to z tego miejsca serdecznie.
l25
Nowicjusz

25 Wrz 2008, 01:15

Zatem polecam jakiegoś oszczędnego diesela. Skode octavie 1.9 TDI powinieneś dorwać, tylko nie wiem, czy uda Ci się drugą generację, ale pierwsza też jest niezła.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 11:18

Za 45 tysięcy spokojnie znajdzie się octavie nowszej generacji z całkiem niezłym wyposażeniem. Kumpel w zeszłym roku taką sprowadził i auto było świetne
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Wrz 2008, 11:30

W TDI? 2006 i młodszą?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 11:49

Tak, TDi. Octavia była z roku 2005 a sprowadzona w 2007
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Wrz 2008, 14:26

tak spokojnie się kupi octavie z 2006 roku za 45 k :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Wrz 2008, 17:01

Powiedźcie mi, jakie wady ma Seat Leon, co w nim najczęściej się psuje? Chciałbym też wiedzieć, jakie rzeczywiste spalanie mają Leony z silnikiem diesela o pojemności 2.0l przy spokojnej miejskiej jeździe. Jak wygląda sprawa przyspieszenia, itp.? Jak właściwie to auto wypada na tle innych z tego samego segmentu finansowego i konstrukcyjnego?
l25
Nowicjusz