Który model na początek?

07 Gru 2016, 00:02

Cześć,
Jestem młodym kierowcą, jednak "miałam" już w swojej historii różne auta. Od polo przez astry nowe i stare, saaba,jeepa z v6 po najnowszą skodę fabie Monte Carlo. Nigdy nie jeździłam jednak BMW, a jest to moim marzeniem zeby takie sobie sprawić. Nie wiem jednak, który model będzie dla mnie odpowiedni. Mój fundusz to 7-8tyś. malo, ale słyszałam ze czasem lepiej jest kupić autko za 3-4 i dołożyć za naprawy niż nowsze w kiepskim stanie. Wiem że moc silnika musi być (chciałabym) od 115 w górę Ale no nie więcej niż 150? Moja wiedza na temat oznaczeń BMW jest nieco powyżej zera, z resztą jak i innych aut. Bardzo podobają mi się te starsze modele E32,34,35,36,38-jeśli taki jest E46. slyszalam tylko ze mam uważam na silnik 1.8, ale czemu to nie wiem. Szukam auta które od razu się nie zepsuje, a nawet nie wiem na co mam patrzeć jeśli już takowy będę oglądać. Proszę pomocy! Doedukujcie mnie :D
paulina318
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 1916
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Opel Astra 4 i Combi 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

07 Gru 2016, 06:15

moim marzeniem też było bmw ale mi przeszło jak się dowiedziałam ile tak naprawdę kosztuje np wymiana zawieszenia (robionego na dobrych zamiennikach a nie chińszczyźnie) a że w Krakowie drogi jakie są takie są i żadne zawieszenie na dziurach długo nie wytrzyma

8k na bmw to mało a jak już kupować to z R6 bo słabszy będzie za slaby do tej budy
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

07 Gru 2016, 06:48

e36 jest dość tania w utrzymaniu lecz e38 to przy niej można powiedziec studnia bez dna. Wiadomo czemu. To inna klasa samochodu. 8 k hmm to budżet myślę w którym można by coś znaleźć chyba ale...na polskim rynku jest Ciężko W ogóle znaleźć bmw z tych wersji i roczników które nie jest zakatowane. Wiem po sobie. Możesz spróbować i przy ogledzinach pamietac aby sie nie napawać zważywszy jaknsam powiedziałeś ze to jest marzenie oraz nie masz pojęcia o motoryzacji. Musisz pamiętać że kupując autobz np 93r na pewno będzie w tym budżecie wymagać napraw czy ingerencji mechanika. Osoba ode mnie z rodziny kupila e36 coupe za które zapłaciła 14k zl ale auto bylo w orginale i w stanie b.dobrym. przy ogledzinach zwróć uwagę czy auto ma ślady "tuningu młodych" to może (a nie musi) wrożyć nie ciekawa przeszłość auta. Co do silników to sie nie wypowiem. Jak dla Ciebie myślę ze 1.8is 2.0 (ja nie narzekalem na te dwa motory) nie byłby zly. 1.6 porażka a 2.8 zwyczajnie za brutalny. Pozdrawiam
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

07 Gru 2016, 10:12

Ja bym poszukał od prywatnej osoby takiej E36, broń boże od handlarza, bo na 90% młody gniewny oddał szrot póki jeździł.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007