Który olej mineralny najlepiej uszczelnia ?

26 Sty 2012, 18:56

PhantomASA1 napisał(a):znajomy mechanik opowiadał mi,że widział już rozebrany silnik uszczelniony jakimś specyfikiem wlanym do oleju,wytworzyła się silikonowa warstwa tylko w miejscu uszczelnień(guma),to było skuteczne!

Niezłe to jest, ubaw po pachy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jeśli silnik powinien pracować na oleju np 10W-40 a ktoś wleje 15W-40 to co się dzieje ???? pytam się???
Podpowiedź: pierścienie.

A może zaczniemy produkować gumowe, teflonowe lub plastikowe tuleje cylindrowe i tłoki??
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

26 Sty 2012, 19:20

Kur.. olej sluzy do smarowanie silnika, a nie jego uszczelniania, po co wy silniki meczycie gestymi syfami, zamiast naprawic jego uszczelneinie i wlac olej spelniajacy zalecenia producenta? Wyjdziesz na tym lepiej remontujac silnik, niz zalewajac go gestym syfem, o ile chcesz tym autkiem jeszcze troche pojezdzic.

A juz dolewanie jakis uszczelniaczy, ceramizerow i innych cudow do oleju to w ogole...
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Sty 2012, 10:22

Pierwsze, to kolega pytający nie zna przyczyn znikania oleju,pyta też o olej regenerujący uszczelki ,środek OL-VERLUST-STOP ---LIQUI MOLY,nie jest zagęszczaczem,efekt uszczelnienia występuje już po ok.800 km,regeneruje stwardniałe uszczelki poprzez ich pęcznienie i uelastycznienie,warto go stosować też profilaktycznie w starych silnikach,nie zmienia parametrów oleju,gdyż atakuje tylko uszczelki i znika z układu olejowego,na podobne tematy pisaliśmy już wielokrotnie,dlatego nie będę się powtarzał.Ja o bułkach, a wy o bananach!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Sty 2012, 18:10

Rozumiem, że ten magiczny specyfik naprawia uszczelki pod głowicą, korkowe uszczelki kapy zaworowej a zwłaszcza sylikonowe uszczelnienia miski olejowej??? tak??
Nowego typu uszczelniacze (bezsprężynkowe) też uszczelnia??
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Sty 2012, 18:20

Uszczelki pod głowicą ,nie są zrobione z gumy,zresztą uszkodzonej takiej uszczelki bez wymiany nie naprawisz,korkowych uszczelek też nie,to jest oczywiste,jeśli uszczelka misy nie jest pęknięta,tylko stwardniała,to taki środek może pomóc,wszystko zależy czy poci tylko ,czy solidnie cieknie!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Sty 2012, 10:11

Wniosek jest prosty, "pic na wodę, fotomontaż
Sylikonu nie rozmiękczy ponieważ jest miękki przez cały czas, nie twardnieje (większość misek olejowych) Uszczelki pod głowicą też nie, uszczelniaczy też nie, została kapa zaworowa i to by było na tyle. Nawet jeśli to działa (w co śmiem wątpić) to taniej jest wymienić uszczelkę kapy :lol:

Cała teoria padła, ponownie....... SYF BĘDZIE SYFEM :lol: :lol: :lol:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...

28 Sty 2012, 10:35

Napisz do Chemików z Liqui Moly,i innych,oskarż ich,że są Oszustami!Najpierw trzeba spróbować,by potem się śmiać.Mnie przekładnia kierownicy, przestaje puszczać olej,po zastosowaniu tego badziewia,rzeczywiście zrobiłem błąd stosując taki wynalazek.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Sty 2012, 10:57

PhantomASA1 napisał(a):Mnie przekładnia kierownicy, przestaje puszczać olej
nie porównuj tych 2 produktów, przekładnia działa w zupełnie inny sposób, co nie zmienia faktu, że tylko przedłużyłeś agonię, pytanie czy będzie się dało zregenerować i założyć oryginalne uszczelniacze czy wyryje rowki i nie uszczelnisz już potem jej bez toczenia na większy (o ile sie w ogóle da)
poza tym do przekładni wlejesz byle co i pojedzie, silnik już niekoniecznie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Sty 2012, 13:08

PhantomASA1 napisał(a):Najpierw trzeba spróbować

Ale co??? twierdzisz, że ulepszysz producenta silnika tym "syfem"
To jest "nabijanie klienta w butelkę" i Wy daliście się złapać :D TYLE :!:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Wrz 2018, 10:17

Do benzyniaka polecam oleje Neste. Dobrze się na nich jeździ, a i mechanicy wiele razy chwalili. Zdecydowana czołówka technologia teraz i producent na pewno nie oszukuje na jakości. Już się do tej pory przekonałem. W Białymstoku to najszybciej kupisz.
pawelszabla
Nowicjusz

30 Wrz 2018, 05:04

Niestety,ale oleje tez uszczelniaja obreb pierscien gladz cylindra,jesli mam dwa oleje 15W40 do wyboru,mniej przeciekal bedzie do komory spalania ten,ktory bedzie mial wyzszy wskaznik lepkosci.Oleje mineralne ten wskaznik maja na poziomie ok.140,hydrocraki ok.160,syntetyczne 170 i wyzsze.Tutaj bez szkody DLA silnika widze dwa oleje,syntetyczne,albo Mobil 1. 5W50 albo Ravenol 5W50,obydwa typu full saps,to wazne :!: Mozna zastosowac olej10W50, 15W50,ten index 50 jest wskazany w tym wypadku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP