Który Peugeot 508 wybrać?

20 Sty 2024, 11:25

Witam,

Planuję zakup nowego/starego auta. Po blisko miesiącu poszukiwań natrafiłem na te dwie 508. Jedna w Kombi, druga w Sedanie.
Osobiście byłbym za kombiakiem, ale patrząc na rocznik, cena wydaje mi się dziwnie niska. Auto niby jeździ na co dzień i wszystko działa. Zastanawia mnie tylko ta cena. Jest śmiesznie niska. Porównując ją z innymi autami w tym roczniku oraz średnią rynkową, brakuje mi jakoś 5000 zł. Kupiłem nawet raport serwisowy ze zdjęciami i poza typowymi obcierkami, nic nie wykazało.
Link do ogłoszenia: [link do oferty na Olx wygasł]

Drugie auto, to o 3 lata starszy sedan. Niestety, właściciel nie podaje numeru VIN i ogólnie auto do rejestracji. Tu już cena jest blisko o 4000 zł wyższa, od poprzednika. Czy coś z tym autem może być nie tak?
LINK DO OGŁOSZENIA: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/p ... DAuMC4wLjA.
BlueCat
Nowicjusz

20 Sty 2024, 11:58

BlueCat napisał(a):Tu już cena jest blisko o 4000 zł wyższa, od poprzednika.

BlueCat napisał(a):brakuje mi jakoś 5000 zł

Przy takich autach zastanawia mnie co to znaczy brakuje mi 5k albo cena wyższa o 4k ?
Kupujesz diesla który może Cię spokojnie szarpnąć na połowę jego wartość i to bez specjalnych awarii w aucie które do mistrzów stabilności technicznej nie należy a jesteś wyliczony jak przy stabilnej japońskiej benzynie bez udziwnień. Gdzie w sumie też kwoty rzędu 5k nie są czymś specjalnym.

Wystarczy że polecą silniczki wycieraczek i z robotą masz 2,7k a gdzie reszta ? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Sty 2024, 12:26

Miałem tu raczej na myśli to, że ceny tych dwóch przypadków są niższe od średnich, więc zastanawia mnie to czy nie są na skraju jakieś właśnie kosztownej awarii, o której obecny właściciel nie mówi.
BlueCat
Nowicjusz

20 Sty 2024, 16:12

szybki napisał(a):Przy takich autach zastanawia mnie co to znaczy brakuje mi 5k albo cena wyższa o 4k ?

swego czasu przyjechał do mnie klient po auto za 18900 i na koncie miał ile ? 18900 :lol:
i się pyta jak długo może jeździć na tablicach kolekcjonerskich i ubezpieczeniu które mu wypisałem bo nie ma kasy na rejestrację i ubezpieczenie , widać ten roceder dalej funkcjonuje, ale młody kupujący i powiedziałem mu że bardzo jestem zadowolony że przyjechał do mnie po samochód i wydał wszystko co miał :lol: i mówię że to mi się podoba.
toyman40
Stały forumowicz

20 Sty 2024, 16:15

Pierwszy jest tańszy niż średnia rynkowa, bo to tylko 1.6 HDI.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2024, 17:43

BlueCat napisał(a):Zastanawia mnie tylko ta cena. Jest śmiesznie niska. Porównując ją z innymi autami w tym roczniku oraz średnią rynkową, brakuje mi jakoś 5000 zł.

skoro porównujesz 1.6 hdi do 2.0 hdi i się dziwisz że jest jakaś różnica, a dla ciebie nie ma żadnej różnicy, to może nie wybieraj się po żadne 508, bo kupisz przekładańca z anglika z 1.6 hdi który był wcześniej 1.6 thp a który był po powodzi :lol:
ewentualnie nie ciułaj tych 5000zł tylko kup porządne 407 a resztę przeznacz na wycieczkę. :lol:
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...

12 Lut 2024, 10:22

A czemu 508? Może coś nieco bardziej odważnego i również francuskiego: Renault Latitude ? :)
kmagda0
Obserwowany

Auto: Peugeot

12 Lut 2024, 12:39

Prawda jest taka że w dzisiejszych czasach przy dodatkowo spranych głowach Polaków diesla w Polsce jest ciężko sprzedać więc są taki którzy chcą sprzedać nie sprzedawać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lut 2024, 14:07

Francja, Kalisz, brak dopisku o bezwypadkowości :lol:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

12 Lut 2024, 20:51

Kao napisał(a):Prawda jest taka że w dzisiejszych czasach przy dodatkowo spranych głowach Polaków diesla w Polsce jest ciężko sprzedać więc są taki którzy chcą sprzedać nie sprzedawać

zależy co, ja przywiozłem teraz nissana x-traila 1.6 dci, zarejestrowany, klient już czeka na niego bo miękki dowód muszę odebrać.....cena jakieś 10 000zł mniej niż rynkowa. :naughty: Cena Czyni Cuda, diesel ma się dobrze :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz