Który samochód wybrać?

Jaki samochód polecacie?

Opel Astra II
4
67%
Seat Ibiza III
1
17%
Seat Cordoba II
0
Brak głosów
Ford Focus
1
17%
Alfa Romeo 147
0
Brak głosów
Alfa Romeo 156
0
Brak głosów
Razem głosów : 6

14 Gru 2014, 12:41

Witam,
Przymierzam się do kupna auta po nowym roku. Na oku mam kilka modeli ale, że jestem zielony, bardzo prosiłbym was, bardziej doświadczonych użytkowników polskich dróg o jakieś informacje, opinie.
Chciałbym kupić auto w granicy 7-9 tyś. Nie mam bladego pojęcia jaki silnik wybrać do jakiego auta. Chciałbym byście mi coś doradzili. W grę wchodzi diesel jak i benzyna ale chciałbym usłyszeć wszystkie za i przeciw. Jeszcze jedna prośba, auto ma palić w granicach rozsądku (nie musi być super ekonomiczne) ale też by dało się tym jeździć. Myślę że ok. 100KM mi wystarczy.
Dodaj jeszcze że na co dzień nie będę pokonywał dużych dystansów, raczej będę jeździć po mieście. Może kilka razy w roku wyjedzie się w dalszą podróż (200-300km).
Zastanawiam się nad:

Opel Astra II (rok +2002)
Warto iść w to auto? Podobno ma tanie części zamienne. Benzyna czy diesel? Jaki silnik polecacie? Jakieś za i przeciw?

Seat Ibiza III
Jest mase modeli z silnikami 68-75KM, ma to sens? Autko wizualnie bardzo ładne.

Seat Cordoba II/III
Miałem przyjemność jeździć. Nie wiem czy znajdę za te pieniądze coś sensownego. Autko jak wyżej, bardzo ładne.

Ford Focus
Nie bardzo jestem przekonany do tego autka ale może odmienicie moje zdanie.

Alfa Romeo 147
Podoba mi się ale ma niezaciekawe opinie. Co o tym autku mi powiecie? Podoba mi się jego wnętrze, jest takie bogate. W grę wchodzi tylko diesel? czy może lepiej odpuścić sobie to auto?
Dużo osób mówi, że to auto jest dobre dla miłośników. Dla normalnego €użytkownika się nie nadaje.

Alfa Romeo 156
Jak wyżej.

Chciałbym sobie jakoś podsumować te autka i dowiedzieć się czego szukać, a co omijać szerokim łukiem. Pomożecie? :)
Ostatnio edytowany przez dzejcob 14 Gru 2014, 13:55, edytowano w sumie 2 razy
dzejcob
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Gru 2014, 13:08

Jeśli będziesz mało jeżdził to diesla sobie odpuść.
Co do Twoich propozycji to Astra II ok ale w Twoim budżecie będzie to rocznik góra 2001 a nie +2002 jak pisałeś,Alfa jak już to tylko z pewnego żródła bo inaczej kłopoty murowane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Gru 2014, 13:22

Ibiza III nie w tym budżecie
Cordoba III a właściwie II fl też nie ten budżet
Alfa 147/156 to motoryzacyjne śmieci więc odpuść.

Astra G jak najbardziej, to dobry, tani w utrzymaniu samochód.
Na focusach się nie znam ale na pewno zaraz ktoś się wypowie.

Od siebie dorzucam tradycyjnie rover 45. W zakładanym budżecie znajdziesz świeży rocznikowo egzemplarz, dobrze wyposażony i często bezwypadkowy, nie przekombinowany przez handlarzy.
Samochód tani w utrzymaniu i trwały.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

14 Gru 2014, 13:28

Focus jest okej. Za 8-9k to będą początki produkcji. W którymś temacie Barol wkleił link do ładnej Foki 1.8.
Minusem jest korozja ale jak zabezpieczysz co 2 lata to problemu nie będzie. Poza tym jest okej :yes:
Jeszcze jedno gazu nie tolerują i jak diesel to TDDI lub TD.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Gru 2014, 13:51

Ibiza III nie w tym budżecie
Cordoba III a właściwie II fl też nie ten budżet

Co do Seatów wiem, że to już wyższa półka. Raczej dużego wyboru nie ma w tej cenie ale trafiają się już za 8-9k. Warto się im przyglądać? Czy może cena jest podejrzanie niska?

Chętnie dowiedziałbym się coś więcej o Astrze :)
dzejcob
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Gru 2014, 14:03

dzejcob napisał(a): Raczej dużego wyboru nie ma w tej cenie ale trafiają się już za 8-9k. Warto się im przyglądać? Czy może cena jest podejrzanie niska?

Pomyśl logicznie i sam odpowiesz sobie na to pytanie. Egzemplarze z dolnego pułapu cenowego muszą się czymś różnić od tych droższych :)

dzejcob napisał(a):Chętnie dowiedziałbym się coś więcej o Astrze

Samochód tak popularny, że w internecie znajdziesz odpowiedź praktycznie na każde pytanie odnośnie astry. Google prawdę Ci powie :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2016
    Lubelskie Święto Motoryzacji to obowiązkowa pozycja w kalendarzu imprez w 2016 r. Już w weekend 7-8 maja zapraszamy na Moto Session. W tym roku na zwiedzających czekać będą wystawy nie tylko samochodów, ale także motocykli, ...

14 Gru 2014, 14:06

Alfy z tamtych i wcześniejszych lat to auta dla świrów, raczej do użytku hobbystyczno-zlotowego :D jak ja to mówię jest to ten rodzaj aut, którymi sam bym jeździł jednak z polecaniem ich komuś... No cóż :roll:
Asterka to wdzięczne auto wszystkie silniki w zasadzie dobre. Omijaj 1.6 16V (~100KM) bo miał wadę fabryczną przez co bierze olej. Ja bym wziął 1.8/2.0 bo już jakoś jadą.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2014, 14:38

Ja z twoich propozycji wybrałbym astrę g oraz fokusa z początku produkcji, bo to są dość fajne samochody. Alfy odpuść bo to auto dla pasjonatów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010