17 Sty 2025, 11:22
Cześć wszystkim zastanawiam się nad zakupem Citroëna C4 Picasso (wyłącznie benzyna i wyłącznie skrzynia manualna) i mam problem z wyborem odpowiedniego silnika. Rozważam dwa modele: 1.6 VTi (120 KM) lub 1.8 16V (125 KM)
Jeżdżę głównie po mieście więc dynamika w cyklu miejskim jest dla mnie kluczowa. Zależy mi na dobrym ruszaniu spod świateł i pewnym prowadzeniu w zakrętach. Z tego co wiem 1.6 VTi to bardziej nowoczesna jednostka która lepiej radzi sobie w ruchu miejskim i jest bardziej elastyczna. Zużycie paliwa wydaje się być mniejsze w porównaniu do 1.8 16V co również ma dla mnie znaczenie. Z kolei 1.8 16V uchodzi za trwalszy i prostszy w budowie silnik. Z tego co mi wiadomo wymaga jednak bardziej agresywnej jazdy aby uzyskać satysfakcjonującą dynamikę zwłaszcza w mieście a to może się to wiązać z mniejszym komfortem użytkowania w codziennych warunkach.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi jednostkami? Jak wypadają w codziennym użytkowaniu szczególnie w cyklu miejskim? Czy różnice w dynamice i kosztach utrzymania są na tyle znaczące że jednen silnik jest zdecydowanie lepszy od drugiego w tym zestawieniu?
Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki i opinie! Pozdrawiam, Łukasz