Który smartfon lepszy?

13 Cze 2015, 19:32

Witajcie. Mam do wyboru dwa telefony. Będzie go użytkowała moja dziewczyna. Może macie większe rozeznanie, który z nich jest lepszy :mrgreen: Ja tylko interesuję się tymi z nadgryzionym jabłkiem na tyle :mrgreen:
HTC Desire 610 vs Sony Xperia M2
Ja osobiście jestem za HTC. Do Xperii nie mam zaufania po przygodach z X8 oraz J. Telefon do użytku codziennego, najlepiej żeby miał dobre głośniki, aparat tylny żeby robił w miarę dobre zdjęcia. Poza tym żeby się nie ciął na każdym kroku. Jakieś aplikacje typu Facebook, Messenger, jakaś nawigacja i kamerka samochodowa będą na pewno :)
Co byście wybrali?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Cze 2015, 20:29

Polecam HTC :wink: Posiadam takowy telefon, wprawdzie nie ten model, ale co nieco mogę powiedzieć o marce
Swój telefon mam od ok 1.5 roku. Nie ma na nim ani jednej ryski, co w przypadku poprzedniego telefonu, którego używałem (Sony Ericsson WT219 Walkman) po analogicznym okresie użytkowania było nie do pomyślenia - tam po ok roku na tylnym panelu były już rysy, a i plastikowa powłoka w rogach ekranu miała kilka odprysków (nie mam tutaj na myśli ekranu, tylko przestrzeń między wyświetlaczem a rogiem sprzętu). Ekranowi w sumie też się dostało :mrgreen: Sporo drobnych zarysowań, a po jednej wyprawie rowerowej w torbie podśiodłowej - dość głębokie uszkodzenie-rysa wierzchniej powłoki zabezpieczającej ekran. No ale to ostatnie można wybaczyć, było w tym pewnie trochę i mojej winy. HTC wykonany jest z dobrej jakości plastiku, nic nie trzeszczy ani nie wydaje innych niepokojących dźwięków.
Wprawdzie u mnie jest Windows, ale pozwolę sobie napisać kilka słów o Software.
Przesiadka z Androida na W8 była dla mnie szokiem kulturowym :mrgreen: Nic się nie wiesza, nie muli, nie ma żadnych wkurzających reklam (nie wiem jak to jest z nowymi Androidami), telefon od razu reaguje na wydawane mu polecenia.
Podsumowując, HTC jest moim pierwszym w życiu telefonem, którego nie mam ochoty zmieniać, a kilka już ich miałem :oops: a tu jak na złość kończy mi się umowa i trzeba podjąć jakąś decyzję. Najchętniej pozostałbym przy marce i kupił M8 lub Desire 820, ale ani jeden raczej nie w mojej taryfie. Widzę jeszcze jakiś Huawei jest, podobno nieźle się to sprawuje :naughty:
Właśnie, może Huawei? :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2015, 22:32

Hmmm Huawei ciekawa propozycja, jest na liście, chyba nawet za 1zł, zerknę jutro. Tylko jak to się sprawuje w przeciągu 2 lat? :sly:

PS. Poprzedni telefon to Galaxy S3 Mini i obecne Samsungi, nawet z dopłatą 200zł wyglądają biedniej :/
Koniu
Forumowicz VIP

13 Cze 2015, 22:58

Ja mam xperie m2 i odradzam. Ciągle się przycina, obudowa tylna strasznie się rysuje, do tego problemu z auto-obracaniem ekranu, straszna jakość rozmów. Ogólnie nie polecam i nigdy więcej Sony już nie kupię bo zraziłem się strasznie do tej firmy, Co mogę polecić to LG, bo poszli z telefonami do przodu, miałem przed M2 dwa LG, l70 i l7 i były dużo lepsze niż Sony.
adam91
Początkujący

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 09 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e46 330dA
Silnik: M57N 3.0D 204km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

14 Cze 2015, 10:37

Moje wieloletnie doświadczenie z telefonami mówi mi żebyś wziął htc,zdecydowanie z tego względu że xperia jest taka "zabawkowa".
HTC będzie zawsze lepiej wykonane,owszem ma tą "obramówkę" taką grubszą ale za to jest solidniejszy.
Parametrowo masz podobnie,no troche większy ekran w xperii ale nie dużo i myśle że htc powinno dawać lepsze kolory w drugą stronę jeśli chodzi o dźwięk to sony ma przewagę.
Pozdrawiam :)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

14 Cze 2015, 11:23

Dzięki za odpowiedzi. Z tego co wyczytałem w necie to HTC obsługuje LTE a Xperia nie. Dodatkowo HTC robi lepsze zdjęcia, system jest bardzo stabilny. Patrząc na youtube widać że sam sposób spakowania to duży plus dla HTC.
Na horyzoncie pojawił się jeszcze Samsung Galaxy Grand Prime z dopłatą 169zł.
Tyle samo trzeba dopłacić do HTC a do Xperii 99zł.

EDIT: Ważne też jest to czy są słuchawki w zestawie. :)
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...

14 Cze 2015, 15:55

Koniu napisał(a):Na horyzoncie pojawił się jeszcze Samsung Galaxy Grand Prime z dopłatą 169zł.

JA właśnie zamówiłem :) Za 149 zł. Wybierałem między Sony Xperia M2, a Samsung Galaxy ACE4. Potem na horyzoncie pozostały dwa - Sony i Grand Prime. Wybrałem Grand Prime. Zdecydował większy wyświetlacz, drugi aparat i bateria.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2015, 21:10

Jak przyjdzie to zdaj relację. Ja dziś trzymałem w ręce to mówiąc szczerze zachwycony nie jestem. Ekran wygląda średniawo, nie ma hartowanego szkła, tylna klapka bez polotu ale pewnie nie będzie się tak rysować jak S3 Mini. Brak podświetlania klawiszy :shock: Na plus pojemna bateria, aparat robi niezłe zdjęcia, dość dobrze trzyma się go w ręce. :)
Koniu
Forumowicz VIP

14 Cze 2015, 21:51

Powinien przyjść coś koło środy. Jak przyjdzie, to się nim pobawię i napiszę co i jak. A jak mi nie podejdzie, to odeślę i zamówię inny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

15 Cze 2015, 20:09

Jeśli chcesz żeby się nie ciął to zdecydowanie polecam Lumie, tylko nie wiem czy Windows Phone wchodzi grę. Co prawda jest mniej aplikacji w sklepie ale te co wymieniłeś na pewno są, i mają dobrą nawigację działającą w offline. WP jest bardziej zoptymalizowany i mniej żre ramu ,dzięki temu telefony śmigają szybciej i praktycznie się nie zacinają. Miałem Lumie 920 przez 1,5 roku i ani razu się nie zaciął , co nie mogę powiedzieć o mojej z3 , pewnie miałbym ją do tej pory gdyby mi się wyświetlacz nie rozbił.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

15 Cze 2015, 21:14

Jest do wyboru Lumia 535 za 1zł o ile dobrze pamiętam (strzelam teraz). :mrgreen: Te telefony nie są wadliwe? Tak kiedyś słyszałem niestety :/
Koniu
Forumowicz VIP

15 Cze 2015, 22:55

Lumia 535 :ok: L535 ma S200, ekran jest średni ale lepszy niż ma konkurencja w tej cenie, aparat też jest lepszy niż inne w tej cenie. Wykonanie też jest dobre. Ogólnie to jeden z najlepszych telefonów w tej cenie. Początkowe Lumie miały problemy ale teraz jest wszystko ok , w granicach 400 - 500 zł nie kupisz dobrego androida...
Jeśli wchodzi opcja dopłaty to bierz Lumie 735. Ekran w L735 jest jednym z najlepszych ekranów w ogóle - wiele flagowców ma gorszy. Aparaty też sa bardzo dobre. Mamy tez ladowanie Bezprzewodowe i obsługę 128 GB Kart Pamięci.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Cze 2015, 17:51

Jest Lumia 735 z niewielką dopłatą. :)
Koniu
Forumowicz VIP

17 Cze 2015, 14:37

No widzisz :) , myślę że będziesz zadowolony jak ją weźmiesz :ok:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Cze 2015, 17:09

To telefon dla mojej dziewczyny :) Ja kupiłem niedawno iPhone'a :)
Koniu
Forumowicz VIP