Który smartfon?

24 Sty 2015, 13:12

Witajcie. Mam do wyboru 4 smartfony. Są to Samsung Galaxy ACE4, Sony Xperia M2, LG G2 Mini i Nokia Lumia 635. Na samym wstępie odrzuciłem Nokię i Samsunga. Zastanawiam się nad LG i Sony Xperia. Generalnie wolałbym Lg, tylko martwi mnie w nim klawisz właczania/wyłaczania i głośności na tylnej obudowie - czy nie jest to niewygodne? Chodzi o samowciskanie się tych klawiszy jak smartfon będzie w kieszeni, albo nawet jak leży na stole. Od razu zaznaczam, że nie będzie on służył mi do gier. Tylko rozmowy, zdjęcia, jakiś filmik, muzyka.Interesuje mnie też to, czy ma na głównym ekranie takie rozsuwane od góry menu, w którym jest dostęp do kilku podstawowych funkcji takich jak wifi, GPS i innych? Mam coś takiego obecnie w HTC Desire X. Żona ma to w Samsungu GT, a córa w Samsung Galaxy. Interesuje mnie też blokada telefonu w postaci wpisywanego kodu albo łączenia palcem kilku punktów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2015, 17:39

Jestem zwolennikiem Noki pomimo ze teraz robią wszystkie telefony w chinach zresztą jak i inni producenci. Pomimo to Nokie są dobre nie zawieszają się itd. Co do sony to zdecydowanie nie polecam robią coraz gorsze telefony.
radek102
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 06 07 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E46
Silnik: 1.8 CI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

24 Sty 2015, 20:06

Przedstawiona Nokia została odrzucona od razu, ponieważ ma najgorsze parametry z tych wszystkich smartfonów. Więc nie wchodzi w grę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sty 2015, 22:20

Ja też byłbym za Nokią bo.. po prostu się nie zacina. Ja np. użytkuję iPhone bo miałem dość androida i nigdy nie wrócę do niego.
Jeśli odpada Nokia to tak.
Xperia nie, Sony nie zrobiło chyba ani jednego dobrego smartfona. Wrogowi bym Xperii nie polecił. Po 2 miesiącach nie da się cegły użytkować.
LG- znam L5, L7 i inne. Podobnie jak Xperie, 2-3 miesiące i lezy w szafce. Jak te nowe, nie wiem.
Samsung- chyba najlepszy z tych trzech. Miałem s3 mini i zbytnio nie narzekałem, też się ścinał ale dało się żyć z nim :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2015, 22:55

Koniu napisał(a):Xperia nie, Sony nie zrobiło chyba ani jednego dobrego smartfona. Wrogowi bym Xperii nie polecił. Po 2 miesiącach nie da się cegły użytkować.

Zgadza się Xperia jest do bani,żona ma Xperię S i nieraz ma chęć rzucić nią o ścianę.Potrafi się zawiesić parę razy dziennie
MotoAlbercik napisał(a):Od razu zaznaczam, że nie będzie on służył mi do gier. Tylko rozmowy, zdjęcia, jakiś filmik, muzyka.

MotoAlbercik napisał(a):Przedstawiona Nokia została odrzucona od razu, ponieważ ma najgorsze parametry z tych wszystkich smartfonów. Więc nie wchodzi w grę.

To o jakie parametry Ci chodzi :?: Jeżeli nie chcesz nokii,to tylko samsung zostaje.Mnie tam też żadne aplikacje nie są potrzebne i jestem zadowolony ze swojego zabytku 3 letniego vawe3.
Zauważyłem że telefony bez softu operatora są bardziej stabilne :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

24 Sty 2015, 23:15

MotoAlbercik napisał(a):Są to Samsung Galaxy ACE4, Sony Xperia M2, LG G2 Mini i Nokia Lumia 635.

Bierz G2 Mini. Można się przyzwyczaić do tych przycisków na tylnej klapce.
Mam styczność z LG L Fino, który jest bardzo podobny i jest bardzo dobry. Tylko rozdziałka mała ale tak to ok.
W kazdym tel z androidem możesz sobie tak ustawić. Albo ściągnąć inną blokadę z internetu.
M2 odpuść bo to syf. Płacisz za markę.
Ewentualnie możesz Ace 4 rozważyć.
Ale ja bym brał G2 Mini.
Lumie absolutnie nie.
Wiem co mówię.
Jak jesteś jeszcze czegoś ciekawy to pisz. Chętnie pomogę.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

24 Sty 2015, 23:38

Również jestem za LG G2 Mini.
Od paru dni posiadam LG L Fino, który jest dość podobny.
Tylko minimalnie słabszy. Gorsza rozdzielczość i mniej pamięci wbudowanej ma LG L Fino.
I jak na razie to złego słowa nie mogę powiedzieć.
Jestem bardzo mile zaskoczony świetnym aparatem, który robi naprawdę dobre zdjęcia i telefon jest bardzo szybki.
Wcześniej miałem Sony Xperia X8 później Samsung Galaxy Ace 2 potem przejściowo Huawei Ascend Y530 a aktualnie LG L Fino. I z tego jestem najbardziej zadowolony ;)
A więc ja bym wziął LG G2 Mini.
Piotrekcy
Początkujący

Zdjęcia: 0
Auto: Ford Focus mk1 FL/Nubira z LPG
Silnik: 1.4 75KM/1.6 106KM
Paliwo: Benzyna

25 Sty 2015, 00:13

DamianCAR napisał(a):Lumie absolutnie nie.
Wiem co mówię.

radek102 napisał(a):Jestem zwolennikiem Noki pomimo ze teraz robią wszystkie telefony w chinach zresztą jak i inni producenci. Pomimo to Nokie są dobre nie zawieszają się itd.

:shock: :shock: :shock:
Coś tu się nie zgadza..
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2015, 01:04

Koniu napisał(a)::shock: :shock: :shock:
Coś tu się nie zgadza..

Na początku myślałem że radek102 to ja bo avatar mnie zmylił.
Lumie chodzą szybko jak są nowe.
Później się przycinają do tego te kafelki.
Nokia Lumia 635 nie jest jakoś strasznie złym telefonem ale zdecydowanie najgorszym ze stawki.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 01:09

DamianCAR napisał(a):Na początku myślałem że radek102 to ja bo avatar mnie zmylił.
Ale wtopa, sorry :lol: :piwo:
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2015, 14:09

DamianCAR napisał(a):M2 odpuść bo to syf. Płacisz za markę.

Samsung i Nokia są za 30 zł, a Sony i LG są za 50 zł. Więc tym, ile płacę się nie przejmuję. Smartfony oczywiście nowe, tylko biorę na abonamet w t-mobile, bo mi się kończy umowa poprostu i mam teraz do wyboru te 4 w jakiejś promocji z bezlimitowanymi rozmowami, sms-ami i mms-ami.
Koniu napisał(a):Samsung- chyba najlepszy z tych trzech. Miałem s3 mini i zbytnio nie narzekałem, też się ścinał ale dało się żyć z nim :ok:

Też miałem do czynienia z Samsungami, teraz mają żona i córa i sobie chwalą - nic się nie zacina, nie zawiesza. U mnie też tych problemów nie było jak miałem. Dlatego Samsunga wziąłem pod uwagę.
yeti65 napisał(a):To o jakie parametry Ci chodzi :?:

MotoAlbercik napisał(a):Od razu zaznaczam, że nie będzie on służył mi do gier. Tylko rozmowy, zdjęcia, jakiś filmik, muzyka.

A więc :
- pamięć wewnętrzna - wszystkie mają po 8 GB
- pamięć RAM - wszystkie mają po 1GB
- procesor - wszystkie mają czterordzeniówkę i 1,2 GHz
- akumulator - ACE4 1900mAh, M2 2300mAh, G2 Mini 2440mAh, Nokia 1880 mAh
- czas rozmów 2G/3G - ACE4 720/580, M2 805/876, LG 1680/1320, Nokia 720/540
- czas czuwania 2G/3G - ACE4 nie podali, M2 588/633, LG 1047/1012, Nokia 520/618
- wyświetlacz - ACE4 4,3 cala, M2 4,8, LG 4,7, Nokia 4,5
- aparat - ACE4 5Mpx, M2 8Mpx, LG 8Mpx, Nokia 5Mpx
- filmy nagrywania - ACE4 HD 720p, M2 Full HD 1080p, LG Full HD 1080p, Nokia HD 720p
- lampa błyskowa - wszystkie mają, Nokia - nie ma
Na czarno zaznaczyłem najgorsze parametry, na niebiesko najlepsze. JAk widać, Nokia jest najgorsza z nich wszystkich. Dlatego zostałą odrzucona. Tyle tylko, że Nokia ma WindowsPhone 8.1, ACE4 i LG Android 4x4 KitKat, a M2 ma Android 4.3 Jelly Bean
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 15:47

To są tylko suche dane,powinieneś najpierw wybrać system który Ci odpowiada,a potem dopiero szukać telefonu.A tak w ogóle to sama wielkość matrycy aparatu nie świadczy o jakości aparatu.Może nie uwierzysz,ale mój vawe3 5mgp robi lepsze zdjęcia niż żony Xperia S 12,1mgp
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

25 Sty 2015, 17:24

Co do aparatu to się zgadzam z Yetim. Wiem po iPhonie, który chyba nawet w najnowszej 6-tce nie ma pow. 10 MPX. :ok:
Dla mnie WP byłby zaletą bo android to jak każdy wie.. :/
Jednak jak już to Samsung.
Co do Xperii to nie ma co liczyć na aktualizacje do nowszej wersji :no:
A nie masz do wyboru jakiegoś HTC??
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2015, 18:47

yeti65 napisał(a):To są tylko suche dane,powinieneś najpierw wybrać system który Ci odpowiada,a potem dopiero szukać telefonu.

Generalnie to dla mnie system nie ma znaczenia. Każdy ma swoje zdanie o każdym z systemów i z tego co wyczytałem w necie, to każdy z tych systemeów jest do d..y. Cały czas miałem telefony na Androidzie i nie mam żadnych zastrzeżeń, więc zostaję przy androidzie, bo ten system znam.
yeti65 napisał(a):A tak w ogóle to sama wielkość matrycy aparatu nie świadczy o jakości aparatu.Może nie uwierzysz,ale mój vawe3 5mgp robi lepsze zdjęcia niż żony Xperia S 12,1mgp

Z tego co ja wiem, to w smartfonie wystarcza aparat do 3 Mpx. Większe są tylko wówczas sensowne, jak zdjęcia chcemy powiększać.
Koniu napisał(a):A nie masz do wyboru jakiegoś HTC??

No właśnie nie ma żadnego HTC. Mam teraz - Desire X i jestem w sumie zadowolony. Ale z poprzedniego Samsunga też byłem zadowolony. I wszystkie były na Androidzie.
Koniu napisał(a):Jednak jak już to Samsung.

Też nad się zastanaiwąłem. Tylko ten Samsung ma słabiutką baterię, a co za tym idzie ma krótki czas rozmów i krótkie czasy dla nagrywania i słuchania muzyki. Oprócz tego nie ma Full HD. A wolałbym zamiast 720 pixeli 1080. Dlatego zastanawiam się też kurna nad tym LG. Tylko te przyciski z tyłu...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 19:14

MotoAlbercik napisał(a):A wolałbym zamiast 720 pixeli 1080. Dlatego zastanawiam się też kurna nad tym LG. Tylko te przyciski z tyłu...

Na początku będziesz szukał przycisków po bokach tak jak to jest zazwyczaj w smartfonach.
Ale się przyzwyczaisz. Nie ma problemu. Żona ma G2 Mini i tak se go chwali. Cały czas ma transmisję włączoną. Wszystkie maile, gmaile, facebooki, skype, messenger i wiele innych rzeczy chodzą w tle i nic nie przymula ;)
Menu jest bardzo przejrzyste.
Ja mam styczność z LG L Fino, którego mam z roboty i też nie narzekam.
A jeśli chodzi o aktualizacje to na G2 Mini ma być Android 5.0 ;)
Ace 4 ma najmniej pojemną baterię ale ma najmniejszy wyświetlacz w HD, który potrzebuje mniej prądu niż konkurencja.
Mimo wszystkiego ja jestem za LG G2 Mini.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika