REKLAMA
Witam.
Uzbierałem 30 tyś zł, auto do 27 tyś zł, reszta serwis i opłaty.
Auto chciał bym aby mi służyło z 5 lat.
Rocznie pokonuje 20 - 25 tkm, większość w trasie.
Auto będzie służyło na dojazd do pracy, na zakupy, a jak się pojawi dziecko to od czasu do czasu musi się w bagażniku zmieścić złożony wózek dziecięcy.
Interesuje mnie kilkuletni kompakt, żadne małe auta (klasa A, B), nie chcę też auta klasy D choć wygodne, przestronne ale łączne koszty utrzymania wyższe niż w klasie kompakt (zużycie paliwa, pojemność=wyższe O.C., dpfy, dwumasy, wielowachaczowe zawieszenie, większe opony). Nie interesuje mnie też kombi.
Auto musi jakoś wyglądać więc takie jak Stilo czy C4 odpadają.
Z kompaktów wybrałem Focus II fl 1.6 Tdci 90 km, peugot 308 1.6 Hdi 90 km, ceed / i 30 1.6 Crdi 90 km.
Moje pytania to:
-który z w/w aut ma większy bagażnik? na papierze największy ma focus a w rzeczywistości?
-którym z w/w mikro diesli będzie się lepiej jechało? HDI/TDCI vs CRDI?
Wiem, że są lepsze diesle na rynku, m.in 1.9 mjt 120 km w takim fiacie bravo to też ciekawa opcja czy wzór dobrego diesla 2.2 140 km od Hondy, ale interesują mnie tylko w/w modele.
Z kompaktów odrzuciłem też 147 (mały bagażnik, gorsza odsprzedaż) C4 (wygląd i deska rozdzielcza), mazda 3 (mały bagażnik), astra III (deska rozdzielcza od tępej siekiery nie do zaakceptowania, choć ogólnie to dobre autko, wąskie wejście do bagażnika), Auris (wysoka cena).
Nie chcę również wchodzić w niekończącą się dyskusję co lepsze diesel czy lpg.
Zdaję sobie również sprawę, że większość aut które mnie interesują są po flotach.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrwiam