Ktoś dorabiał tylne przeciwmgielne w VW Tiguan ew innym?

09 Lip 2010, 10:44

Witam,
Ktoś dorabiał tylne przeciwmgielne w VW Tiguan ew innym?
Jeżeli tak w jaki sposób? Wymiana lampy, przełącznika? Inaczej?
Pozdrawiam!
ofefek
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Lip 2010, 11:54

najłatwiej dołożyć lampę (na przykład taką z malczana, albo w zderzak albo pod zderzak) waże jest tylko aby włączenie tylnego przeciwmgielnego było możliwe dopiero po włączeniu świateł mijania :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Lip 2010, 18:36

Pewnie najłatwiej ale i najbardziej szpetnie ;-) Ktoś mi mówił, że można przerobić jedno z dwóch świateł cofania, ale nie do końca chce mi się w to wierzyć, bo niby jak...
ofefek
Nowicjusz

09 Lip 2010, 18:58

pocieszny napisał(a):waże jest tylko aby włączenie tylnego przeciwmgielnego było możliwe dopiero po włączeniu świateł mijania

Możesz coś więcej na ten temat, boja takich .... nie słyszłem!
ofefek napisał(a):można przerobić jedno z dwóch świateł cofania

A jednak dobrze Ci ktoś mówił, odcinasz od zasilania z czujnika włączenia wstecznego, ciągniesz zasilanie np. z bezpiecznika świateł i po drodze wyłącznik na +.
Acha do niektórych autek, można kupić nawet gotowy czerwony klosz, w innym przypadku czerwona przeźroczysta folia.
abel
Nowicjusz

Miejscowość: Polska Dolnośląskie

09 Lip 2010, 19:15

abel napisał(a):
pocieszny napisał(a):waże jest tylko aby włączenie tylnego przeciwmgielnego było możliwe dopiero po włączeniu świateł mijania

Możesz coś więcej na ten temat, boja takich .... nie słyszłem!
ofefek napisał(a):można przerobić jedno z dwóch świateł cofania

A jednak dobrze Ci ktoś mówił, odcinasz od zasilania z czujnika włączenia wstecznego, ciągniesz zasilanie np. z bezpiecznika świateł i po drodze wyłącznik na +.
Acha do niektórych autek, można kupić nawet gotowy czerwony klosz, w innym przypadku czerwona przeźroczysta folia.

co do 1
kiedyś cofnięto mi pojazd z tego powodu z SKP :mrgreen: włączało się bez innych świateł, musi posiadać też kontrolkę (rozporządzenie ministra, podanli mi artykuł ale nie pamiętam dokładnie, ogólnie rzecz bardzo prosta do zrobienia)

co do 2 nie nie można tak zrobić, ponieważ lampa nie będzie miała homologacji (za co grozi mandat i zabranie DR) pomijając już jakość światłą z takiego "przeciwmgielnego"
pomijając już legalność to lepiej zastosować czerwone led`y
poza tym światło przeciwmgielne musi być zlokalizowanie nie bliżej niż 10 cm od światła stopu nie niżej niż 25cm nad ziemią i nie wyżej niż 80cm
jeśli montujesz 2 to nie bliżej niż 60 cm od siebie i nie dalej, niż 40 cm od maksymalnego obrysu pojazdu, wymiary te mierzone są do krawędzi lampy: jeśli wymiar ma być "nie większy niż", to dotyczy on najdalszej krawędzi, a jeśli "nie mniejszy niż", to dotyczy krawędzi najbliższej, jeśli jest to lampa pojedyncza, powinna być umieszczona z lewej strony lub pośrodku
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Lip 2010, 20:18

Elektryka jest dla mnie oczywista natomiast właśnie spokoju mi nie daje zmiana koloru światła z białego na czerwony i jego odpowiednia charakterystyka i natężenie. Pytanie czy właśnie wynalazek w stylu folii czy jakiejś nakładki na żarówkę jest w stanie to zrobić ?
Co do umieszczenia to podobno w VW Tiguanie europejskim, które to światło przeciwmgielne ma, ma je właśnie w miejscu światła cofania, stąd jeżeli chodzi o umiejscowienie powinno być ok.
ofefek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

09 Lip 2010, 20:26

a przypadkiem nie ma 2 symetrycznych świateł??
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Lip 2010, 09:47

Nie wiem jak jest w tym autku, bo nigdy nna to nie zwracałem uwagi, ale każdy samochód dopuszczony do ruchu MUSI mieć fabryczne tylne światło przeciwmgielne. Jest to obowiązkowe światło tak jak stopy czy mijania czy postojowe. NIe wiem dlaczego nie masz? Sprawdzałeś?
Nieobowiązkowe są tylko przednie przeciwmgilene.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2010, 11:33

Oczywiście chodzi o to, że samochód jest sprowadzony z Kanady, a tam są nieobowiązkowe i ich nie ma. Stąd właśnie aby zarejestrować w Polsce trzeba je dorobić.
ofefek
Nowicjusz

10 Lip 2010, 11:37

ofefek napisał(a): Stąd właśnie aby zarejestrować w Polsce trzeba je dorobić

Z sprawa którą wlaśnie poruszyłes spotykam się na co dzień.Kazdy do tego podchodzi
indywidualnie i stosują rozne rozwiązania.Najczęściej jadnak spotykam się z montazem dodatkowej lampy/zderzak tylny itp/oraz dodatkowy włącznik... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Lip 2010, 17:04

pocieszny, dzięki za wyczerpującą odpowiedź!
Więc zasilanie potrzeba pociągnąć za włącznika świateł mijania.
Dla wyjaśnienia: W te przeróbki to bawiłem się w latach 90 ubiegłego wieku, jak światła przeciw-mgielne, halogeny, trzeci stop, oświetlenie bagażnika.... były nazwijmy to, ekskluzywnym dodatkiem do auta, a nie jak teraz obowiązkowym wyposażeniem podstawowym każdego wózka!
abel
Nowicjusz

Miejscowość: Polska Dolnośląskie

12 Lip 2010, 17:27

ze świateł mijania (bądź postojowych) trzeba pociągnąć tylko impuls włączający lampę, reszta standardowo jak przy każdym halogenie ;)
http://sklep.wesem.pl/7/6660/Lampy_prze ... e_typu_LA3
tu masz łądne lampki do montażu w zderzaku na przykład,
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Lip 2010, 09:41

W tiguanie europejskim przeciwmgielne jest w tym miejscu. Jest tylko jedno od strony kierowcy.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

genesis
Nowicjusz