Kuba Przygoński Driftingowym Mistrzem Polski w Toyocie GT86

06 Lis 2017, 20:40

Kuba Przygoński został Driftingowym Mistrzem Polski 2017. Oficjalne wręczenie pucharu odbyło się na III Międzynarodowych Targach Motoryzacyjnych Warsaw Moto Show.

W tym roku w ramach Driftingowych Mistrzostw Polski rozegrano sześć rund, jednak Kuba Przygoński wziął udział tylko w czterech z nich. Trzy razy zwyciężył – na Torze Kielce i dwukrotnie na Autodromie Słomczyn, a tylko raz stanął na najniższym stopniu podium, w czasie zawodów na węgierskim torze RabócsiRing. Ostatecznie wygrał w klasyfikacji klasy PRO, skupiającej najlepszych drifterów startujących w lidze, a na drugim i trzecim miejscu znaleźli się kolejno Marek Wartałowicz i Wojciech Goździewicz. Tym samym tytuł Driftingowego Mistrza Polski powrócił do Kuby Przygońskiego po rocznej przerwie. W zeszłym sezonie zdobył go inny zawodnik ze stolicy - Paweł Trela.
Kuba Przygoński Driftingowym Mistrzem Polski w Toyocie GT86Do zwycięstwa Kubę Przygońskiego zawiozła Toyota GT86 poddana zaawansowanym modyfikacjom, zwana "Diabłem". To już czwarte GT86 opracowane przez współpracowników Kuby z myślą o jeździe bokiem. Dzięki nadwoziu wykonanemu z włókna węglowego, auto jest lżejsze od poprzednika o 180 kg i waży 1170 kg. Wyposażono je w specjalnie zestrojone zawieszenie, wyczynowy dyferencjał ze zmiennymi przełożeniami i sekwencyjną skrzynię biegów. Całość napędza legendarny silnik 2JZ-GTE, znany przede wszystkim z kultowej Toyoty Supry Turbo. Turbodoładowana jednostka, wyposażona we wtrysk podtlenku azotu, rozwija moc 1000 koni mechanicznych.

Jak podkreśla Przygoński, "to niesamowity samochód, jest bardzo szybki i dobrze się prowadzi". Ale Toyota Driftingowego Mistrza Polski imponuje nie tylko osiągami. "GT86 dobrze wygląda, robi wrażenie. Patrzę na nie bardzo często i ciągle mi się podoba. To takie auto, które zachęca kierowcę, by się za nim obejrzeć" mówi drifter. Trudno nie przyznać Kubie racji - "Diabeł" bardzo często pojawia się na plakatach promujących zawody, a kibice chętnie podziwiają go w akcji.

Na tym nie koniec. Kuba Przygoński zapowiada, że projekt driftingowej Toyoty będzie dalej ulepszany. "Wychodzimy z założenia, że nie można stać w miejscu, trzeba się rozwijać. Dlatego w przyszłym sezonie zamierzamy wprowadzić kolejne modyfikacje w aucie. Teraz jednak zajmujemy się głównie przygotowaniami do Dakaru, który startuje już w styczniu" podsumował utalentowany kierowca.

źródło: complexPR, fot. Kacper Nowogrodzki
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13106
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

29 Lis 2017, 17:29

Witam, na czym polega działanie dyferencjału "ze zmiennymi przełożeniami"?
maja95
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

29 Lis 2017, 19:11

maja95 napisał(a):na czym polega działanie dyferencjału "ze zmiennymi przełożeniami"?
W dyferencjale przełożenia (ratio) to im wyższa jest jego wartość tym mniejsza będzie prędkość maksymalna ale lepsze będzie przyspieszenie będą krótsze biegi i odwrotnie dłuższe biegi i gorsze przyspieszenie.

Jak to działa? Przełożenie w dyferencjale to zębatka mechanizmu różnicowego i zębatka wałka głównego (atakujacego). Zmienne przełożenia uzyskujemy wymieniając zębatkę mechanizmu różnicowego na inną z inną ilością zębów i tu chyba tak to działa. Wiem że w BMW można było wymienić samą zębatkę i to faktycznie działało.

Samo przełożenie oblicza się dzieląc liczbę zębów wiekszej zebatki przez liczbę zębów wałka głównego. Przykładowo 63 : 20 = 3,15 mamy przełożenie główne równe 3.15. Jak będziemy mieli mniejszą zębatkę to wyjdzie np. 57 : 20 = 2,85.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Lis 2017, 21:43

Dzięki wielkie! :D A te spawanie mostu w zgruzowanych bmw e36 itp. itd. to tylko takie rozwiązanie, bo już silnik słabo "ciągnie"? Spotykałam się tylko z takimi rozwiązaniami u rówieśników w garażach i zawsze mnie to ciekawiło :)
maja95
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Lis 2017, 10:49

maja95 napisał(a):A te spawanie mostu w zgruzowanych bmw e36 itp. itd. to tylko takie rozwiązanie, bo już silnik słabo "ciągnie"?
Nie, tu chodzi o to żeby mieć 100% szperę :) w zwykłym dyfrze. Pewnie chodzi o koszty bo jedna szpera to koszt około trzech zwykłych dyfrów.

Trzeba pamiętać, że dyfer z LSD to nie szpera no chyba że mamy 100% LSD to wtedy będzie szpera :)

Dlaczego tak? Ponieważ:
LSD – tu oba koła kręcąc się mają jakiś procent napędu w zależności od oporów, oczywiście idea mechanizmu różnicowego pozostaje i różnicuje prędkości na kołach.
SZPERA – tu natomiast zasada jest jedna oba koła muszą kręcić się równo i zawsze jednakowo!

Jak sprawdzić czy mamy szperę w tylnym moście? Najprościej podnieść koła do góry i jeżeli kręcąc jednym kołem drugie będzie kręciło się w tym samym kierunku to mamy szperę.

100% szpera nadaje się praktycznie tylko do driftu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Gru 2017, 19:02

Kacper napisał(a): maja95 napisał(a):
na czym polega działanie dyferencjału "ze zmiennymi przełożeniami"?

.

Może ja coś wtrącę :ok: bo... zapewne chodziło o dyfer ze zmiennym przełożeniem który jest stworzony tylko do sportu... czyli zabieg zmiany przełożenia trwa kilka minut i można go zrobić od ręki w zależności od potrzeb. Dyfry te pochodzą z dragu w USA i są przerabiane do profi aut innych dyscyplin np: driftu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...

05 Gru 2017, 21:32

Dziękuję ci bardzo za odpowiedź :D
maja95
Nowicjusz
Awatar użytkownika