Kupa błędów po odpaleniu silnika - w czym problem?

07 Kwi 2020, 16:18

Witam
Dziś jechałem rano autem wszystko było ok. Po pracy odpalam y wyskakuje szereg błędów: o awarii esp awarii abs awarii recyrkulacji spalin awarii poduszek powietrznych. Nie działa wskazówka z pomiarem prędkości. Nie działa licznik z przebiegiem. Co się mogło stać?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

07 Kwi 2020, 16:23

Jakieś zwierze buszowało pod maską i przegryzło kable? Zerknąłeś tak z grubsza czy jest ok?

Z akumulatorem wszystko ok, silnik odpalił bez problemu?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Kwi 2020, 16:26

Tak zagladalem czy bylo tam zwierze bo to pierwsze co przyszlo mi do glowy ale nic tam nie widzę. Auto normalnie ospala o jeździ. Jedynie wlasnie to co opisalem.
Kordyt
Początkujący

07 Kwi 2020, 17:04

Dodam jeszcze ze zalacza sie wentylayor chlodnicy
Kordyt
Początkujący

07 Kwi 2020, 17:36

Kordyt napisał(a):Dodam jeszcze ze zalacza sie wentylayor chlodnicy
Ale chodzi cały czas? Czy chodzi normalnie to że się załącza jest normalne i może być to też wymuszone włączoną klimatyzacją.

Napisz jeszcze jaki to samochód, taki jak masz widoczny w profilu?
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Kwi 2020, 17:40

Wlacza się juz po 5 min jazdy. Po wylaczeniu chodzi jeszcze minute.
Dosc glosno wyje czrgo wczesniej nigdy nie zaobserwowalem.
Tak auto z profilu.
Kordyt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...

07 Kwi 2020, 17:45

Kordyt napisał(a):Wlacza się juz po 5 min jazdy. Po wylaczeniu chodzi jeszcze minute. Dosc glosno wyje czrgo wczesniej nigdy nie zaobserwowalem.
Być może chodzi tylko na drugim biegu i stąd masz takie odczucia. przy normalnej eksploatacji drugi bieg rzadko się załącza.

Sprawdź jeszcze czy wszystkie bezpieczniki są ok. Musisz zacząć od tego skoro problem pojawił się nagle.
Cichy77
Forumowicz VIP

17 Kwi 2020, 09:27

W czasie jazdy przez ten czas błędy w kilku momentach znikały.
Przez święta samochód stał, po świętach chciałem jechać do pracy, odpalam i błędów nie ma, został jedynie check-engine: problem z recyrkulacją spalin i dużo większe spalanie pokazywane na kompie.
Następnego dnia po południu zaś wyskoczyły wszystkie te same błędy co wcześniej. W czasie jazdy nagle błędy zniknęły, ruszyła wskazówka pomiaru prędkości, pomiary spalania i przejechanych km, został jedynie ten check-engine. Kolejnego dnia rano było ok, po południu znów te błędy. Mam wrażenie że to zależy od temperatury, tak jakby było zimniej to one znikają, a jak robi się trochę cieplej (powiedzmy powyżej 10 stopni) to znów się pojawiają. Wtedy co mi auto na trasie zaskoczyło to też wcześniej było nagrzane bo stało w słońcu, ale na dworze było dość chłodno i w czasie może się schłodziło i dlatego. No sam nie wiem.
Mam umówioną na środę wizytę u elektromechanika, rzuci na to okiem.
Dziwi mnie tylko czemu jak znikają błędy nie znika check-engine. Wszystkie pojawiły się w 1 momencie, więc to bardzo mało prawdopodobne żeby coś w elektryce/elektronice siadło jednocześnie z jakimś elementem układu spalinowego...
Kordyt
Początkujący

19 Kwi 2020, 11:23

Zerknij na coś takiego jak zwora PARC. Powinna być pod F51 albo FS51. Jest to zworka, którą się przekłada jak auto jest w serwisie i nie ma wtedy zasilania na niektóre elementy, m.in. licznik, wyświetlacz km itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2020, 10:20

Ok okazało się finalnie że bezpiecznik od ABS miał wykrzywione nóżki a przez brak napiecia na ABS wyskakiwaly też pozostałe błędy.
Kordyt
Początkujący