Kupić Lanosa???

29 Sty 2010, 12:31

Witam
Zastanawiam się nad kupnem Lanosika. I mam pytanie co sądzicie o tym samochodzie?
Widziałem, że został wypuszczony z 4 rodzajami silników czy nie wiecie może z który z nich jest dobry? Pytam dlatego że słyszałem różne opinie na temat lanosa i właśnie możliwe że zależy to od silnika.
Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Luko14
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

29 Sty 2010, 12:35

Bardzo fajny niedoceniany samochód. Można ponarzekać na wygląd wnętrza ale wydaje mi się, że auto rekompensuje to ceną. Co do silników polecam każdy poza 1,4. Na pewno jest to lepszy wybór niż jakiś stary golf czy coś podobnego w tej cenie.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

29 Sty 2010, 12:47

Popieram niektóre z lanosów jeżdżą w firmach ( np. u mnie w pracy) i bardzo dobrze sies pisują. Przebiegi po ok. 300k nie są im obce.
astro007
Aktywny

29 Sty 2010, 12:48

Jak do gazu (a biorąc pod uwagę jego spalanie to na pewno do gazu :p) to 1,5 8V 86 KM. Jak na wyścigi to 1,6 16V 106 KM. Dobre, nieawaryjne auto. Nie gnije.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Sty 2010, 15:05

Jeżeli nie odstrasza Cie trochę kiepska jakość wykończenia wnętrza, to możesz brać :smile: . Lanos to samochód dla ludu, służący do przejazdu z punktu A do punktu B. Za stosunkowo niedużą cenę masz samochód w młodym roczniku, nic lepszego w tym roczniku z ta cena raczej nie kupisz, chyba że zdecydujesz się na starszy samochód. Z tego co wiem, to do Lanosa pasuje dużo podzespołów z Astry, więc z dostępnością części nie będziesz miał problemu. Ceny części są bardzo tanie, więc nie zrujnują Cię ewentualne naprawy, czy wymiany podzespołów wyeksploatowanych. Podobno Lanosy w benzynie potrafią sporo spalić, ale dobrym rozwiązaniem jest instalacja gazowa, z którą silniki te dobrze współpracują, więc koszty jazdy się zmniejszają. Co do wyposażenia to nie jest trudno znaleźć egzemplarz nieźle wyposażony, często ABS, wspomaganie, elektryka, rzadziej klimatyzacja, ale zdarzają sie :smile:
Adam03
Nowicjusz

Miejscowość: stąd

29 Sty 2010, 15:38

Ja tylko moge potwierdzić to co mówią moji przedmówcy i moge tylko napisać że jeśli masz jakies pytanie odnośnie Lanosa to do mnie wal jak w dym,na tym forum mnie wszyscy kojarzą z Lanosem bo Ty niewiesz ale dobry kawał czasu sie w tym siedzi :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

29 Sty 2010, 17:49

Żaden silnik nie był jakiś specjalnie dobry, ogólnie sporo palą. Jak chcesz aby to jakoś jechało to 1.6.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sty 2010, 11:17

Kolego, zdziwiłbyś się. Ja miałem 1,5 86 koni w gazie i to naprawdę szło o lepiej niż astry czy sieny nawet mocniejsze. Ten silnik jest 8 zaworowy więc ciągnie od troszkę mniejszych obrotów a pali wcale nie tak dużo bo 9 litrów na trasie przy baaaardzo dużej dynamice przy sprzyjających warunkach dało się osiągnąć.
Możesz mi wierzyć, że zależy wszystko od kierowcy i ja na lanosa nie dam złego słowa powiedzieć, bo wielu zostało w polu za mną mimo, że mieli po 150 KM pod maską :mrgreen:
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

30 Sty 2010, 11:34

9 litrów w trasie z silnikiem 1.5 w lekkiej budzie - żalisz się, czy chwalisz? To może trochę faktów - 12.5 do setki to nie jest wynik, który robi wrażenie, totalna patologia to też nie jest, ok. Co do tych objechanych 150km to rozumiem, że pisałeś o samochodach ciężarowych albo takich, które nie paliły na wszystkie gary. Chociaż w sumie, skoro się ścigałeś w polu, to być może szkoda im było aut i nie depneli, na to nie wpadłeś? A może to traktor był. :lol: :roll:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 12:01

Uwierz że jak docisniesz Lanka to to auto potrafi pofrunąć,u mnie w budzie jest 1.6 106km i naprawde elegancko to śmiga,owszem czasami lubi sobie troche łyknąć ale wkoncu idzie sie przyzwyczaic,7lat u nas i narazie niema mowy żeby zmienic go na cos innego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Sty 2010, 12:13

1.6 to i owszem, radzi sobie nieźle, mój kumpel ma. No i z tym pofrunąć to bardzo względne, ja tylko się odniosłem do wypowiedzi kolegi powyżej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 12:15

12 i pół sekundy do setki nie jest złym wynikiem, źle to się zaczyna robić powyżej 15s do stu, a dobrze poniżej 10 :wink: Oczywiście mówię o normalnej jeździe jak biały człowiek, a nie jakieś murzyńskio-pakistańskie wyścigi spod świateł itp. Jeśli chodzi o osiągi to Lanos nie jest jakiś tragiczny, gorzej ze spalaniem, bo 9 litrów w trasie to Lancer ponad 140-konny łyka przy dynamicznej jeździe
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

30 Sty 2010, 18:35

koczas napisał(a):Możesz mi wierzyć, że zależy wszystko od kierowcy i ja na lanosa nie dam złego słowa powiedzieć, bo wielu zostało w polu za mną mimo, że mieli po 150 KM pod maską

Ja wiem, że Lanos ma swoich sympatyków, wiem, że to jest dobre auto, za niską cenę, ale w tych ochach i ahach to się nie zagalopowałeś?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 21:26

Przecież to była w pewnym sensie przenośnia :mrgreen: Wiadomo, że jeździ nie w super tempie ale da się podróżować dość dynamicznie.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski