Kupię autko moje pierwsze

10 Lut 2011, 15:26

Witam mam otóż taki problem :D poruszam się mazdą 323 z 90r :D silnik super ale od niedawna rdza ją zaczyna zjadać... więc trzeba coś kupić... mam do dyspozycji 8tys. zł chciałbym diesla...ale jak będzie coś innego to nic:D poza tym autko nie musi byc sportowe ma być oszczędne...lub jak kto woli ekonomiczne:D ma służyć na kilka lat :D myslałem nad audi 80 w dieslu... ale czekam na radę to moje 1auto
Tonzer
Nowicjusz

Miejscowość: sieradz

10 Lut 2011, 16:20

Audi 80 w za te pieniądze jest dobrym wyborem. Ze Swej strony mogę ci jeszcze polecić citroena xantię. Za te cenę masz młodszy, lepiej wyposażony egzemplarz. Samochód ten w rankingach bezawaryjności wypada znakomicie, a na dodatek zawieszenie hydropneumatyczne okazuje się tanie w utrzymaniu, np:
http://otomoto.pl/citroen-xantia-klima-webasto-4xairbag-warto-C11705161.html
http://otomoto.pl/citroen-xantia-1-9-td-klima-C16773920.html

Ps. tu masz test cytrynki: http://www.motofakty.pl/artykul/citroen_xantia_1992_82112001_.html
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

10 Lut 2011, 16:58

a moim zdaniem najlepszym wyborem bedzie punto lub bravo w dieslu JTD,
silniki z super opinia,
poczytaj sobie opinie o tych silnikach.

sam chce swojego bravo sprzedac rocznik 2000r , full opcja klima itp
spalanie 5,5-6 litrow w trasie...
chce sprzedac bo chce benzyniaka ;]

jak cos to sie odezwij bo mieszkam teraz z kolegą ktory jest z sieradza, jakbys go znal to by Ci on potwierdzil ze auto warte zainteresowania.
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

10 Lut 2011, 17:21

a jeszcze pytanie może warto kupić benzyne i założyć gaz?? czy kupić z gazem?? dobrze by było żeby było bezawaryjne też w miare...no i blacha żeby nie gniła :D
Tonzer
Nowicjusz

10 Lut 2011, 17:27

To wszystko zależy od przebiegu jaki będziesz robił, silnika, rodzaju instalacji gazowej. Co do xantii to jest ona w pełnym ocynku i jeżeli jest bezwypadkowa to nie ma prawa gnić.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

10 Lut 2011, 17:30

kurde a jak to jest z zarejestrowaniem sprowadzonego?? bo ta xantia nawet nawet... tylko ile to może kosztować i czy dużo przy tym roboty??? a a4 audi są też w takiej dobrej formie jak 80?? a co myślicie o nissanach???
Tonzer
Nowicjusz

10 Lut 2011, 20:00

Porozglądaj się za Primerą P11 2.0 TD 90Km jest to bardzo wytrzymały silnik. Zawieszenie jest proste i mało awaryjne ceny zamienników są bardo przystępne. W tej kwocie można znaleźć Peugeota 406 1.9 90/110 Km w 406 komfort jest "jedwabisty" :smile: bardzo ładnie wybiera nierówności, przyjmie się nim jeździ. A ceny części zam. są niższe nisz do Fiata (Marea). Też w miarę dobry jest Passat B4 znajomy zrobił nim 80tyś. km i tylko zawieszenie odmówiło współpracy. Silniki 1.9 TDI 90/110 są bardzo trwałe ale większość z nich już ledwo dyszy, 90% z nich ma już ponad 300tyś. km a nie które zbliżą się do 500Tyś km prawdziwego przebiegu bo że samochód ma 186tyś po 15 latach zakrawa na bajkę. Poza tym to B4 ciężko sprzedać ludzie nie chcą tego kupować. Bardziej chodliwe jest B3. Xantia fajne auto tylko potem to odsprzedać to jest prawdziwa sztuka. Ja bym brał tan który byłby w lepszym stanie bo eksploatacja jakiegokolwiek pojazdu który jet na ostatniej prostej na złom, jest kosztowna.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

10 Lut 2011, 20:14

a mazdy lub jakiś japończyk???
Tonzer
Nowicjusz

10 Lut 2011, 20:26

Co ty tak z tymi Japończykami :lol: Z Mazd to 626 V gen z 2.0 w dieslu, benzyniaki piją jak chory muł. W 626 jest bardzo dobra blacharka ostatnio taką oglądałem z 1.8 nic nie koroduje. Wydech był jak nowy miał tylko taki powierzchniowy nalot. A w kombi jest przepiękna :cool: Te diesle w mazdach/nissanach/mitsubishi to bardo proste konstrukcje a za razem bardzo trwałe które bardzo polecam.
adammtv
Aktywny

10 Lut 2011, 21:33

626 z v generacji to troche za drogo nie wiem czy dozbieram :D no nie wiem czemu jakoś wiesz ta mazda co mam nigdy nie zawiodła a 21wiosen liczy :D
tylko rdza i reflektory:D co mi sarna wytłukła :D
:wink:
Tonzer
Nowicjusz

10 Lut 2011, 22:30

No a np. Mitsubishi Carisma co Ty na to ?? Mój kolega ma ją już 2 lata i na nic nie narzeka łądnie wykończona nie widać żeby ją łapała rdza. [link do oferty na Allegro wygasł] Jeśli nie zależy Ci na wszechstronnym aucie to może np. to renault clio mój tato ma renault scenic 2 lata młodszy od tego który Ci wysłałem i ani śladu korozji nie ma z nim żadnych problemów, a na dodatek wiemy że renault to jedna z najbezpieczniejszych marek

Możesz wejść na mojego bloga mam kilka postów na temat kupna nowego auta może Ci pomoże w kupnie ;) Codziennie nowe posty http://motoryzacja-katalonia.blogspot.com/
katalonczyk1024
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

10 Lut 2011, 22:50

Nie wiem jak ale 626 do 8tyś jest dość sporo :arrow: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] Oczywiście to tylko przykłady. A t swojej maździe jaki masz silnik, i gdzie tobie ta korozja wychodzi? Wiesz jak możesz zrobić porozglądaj się w okolicy za modelami które cię interesują, i wybierz takie które będzie w najlepszym stanie. Bo przemierzanie pół polski za autem które będzie na miejscu padłem mija się z celem. Nie wież licznikom bo one nic nie wskazują :razz: ale to prawda. Wszystko zależy od użyszkodnika. Jak już będziesz na coś zdecydowany to do stacji diagnostycznej, sprawdzą zawieszenie, analizę spalin, sobie go obejrzysz od spodu w kanale, za 100zł będziesz przekonany że nie będzie tak tragicznie, bo często nie można wszystkiego sprawdzić. Trochę się rozpisałem w przyszłość ale nie miej mi tego za złe.
adammtv
Aktywny

10 Lut 2011, 23:36

no dobrze właśnie każda rada się przyda ja ma 1,6 16v w swojej... i pali na dotyk...bez kitu tylko pije benzyne jak nie wiem... no właśnie w łodzkim taka nędza jest z autami... a rdza na tylnej klapie i nadkola tylne. boje się renault bo mówią że awaryjne choć Clio to nie wiem

[ Dodano: 11 Luty 2011, 08:20 ]
kurde:D dajecie autka do przerejestrowania a to też kosztuje:D ja mam na całość 8tys :D
Tonzer
Nowicjusz

11 Lut 2011, 11:48

[link do oferty na Allegro wygasł] No a co np. na peugeota 206 ?? też dobre nie za duże auto. No i adammtv ma rację zawsze przed kupnem lub od razu po nim jedź gdzieś i sprawdź dokładnie stan podwozia itp.

Poczytaj mojego bloga może w czymś pomoże ;) codziennie nowe posty http://motoryzacja-katalonia.blogspot.com/
katalonczyk1024
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

11 Lut 2011, 12:36

a teraz troche z innej beczki...:d jako że to moje 1auto to ojciec mi tez niby doradza:d i mówi że w dieslu to i na mrozie może nie odpalić i że wtrysk jak wysiądzie to duże koszta....
Tonzer
Nowicjusz