Kupię MONDEO MK3

21 Mar 2012, 20:09

Witam, oglądał może ktoś tego forda, nie umiem wkleić linka więc podaję numer ogłoszenia na allegro.[link do oferty na Allegro wygasł]
Będę wdzięczny jeśli ktoś się pofatyguje i zobaczy czy warto jechac i go oglądać, mam 200km do tego miejsca.

pozdrawiam
krzusiu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Mar 2012, 14:06

Nawet jeśli byś pojechał i spodobałby Ci się ten samochód, to pasowałoby podłączyć go pod komputer, aby sprawdzić przebieg. Można powiedzieć, że samochód ma 2 liczniki: ten u siebie w komputerku oraz ten, który kierowca widzi na desce rozdzielczej. Jeśli licznik na desce był cyknięty i został ustawiony i np. jest teraz tak jak w ogłoszeniu, czyli 110 000 km to licznik w komputerze w samochodzie nie może mieć tyle samo. Musi być różnica między tymi dwoma wartościami przynajmniej kilkanaście kilometrów (nie wiem ile wynosi w mondeo, ale przyjmijmy że np. ok. 30km). Jest to właśnie fabryczne "zabezpieczenie" przed cofaniem liczników.
2 rzeczą jest to, że wątpię aby jakaś kobieta jeździła z taką naklejką na wlewie paliwa. To styl dresów lub pseudo szybkich i wściekłych. Poproś sprzedawcę o zdjęcie w większej rozdzielczości okolic stacyjki. Jeśli będzie tam dużo rys, które są wydrapane przez damskie, długie paznokcie (za każdym razem jak kobieta zapala samochód to "chcąc-niechcąc" robi drobną rysę przekręcając kluczyk) to mówił prawdę.

P.S. z tym licznikiem to tylko tak schematycznie opisałem, nie wiem dokładnie na jakiej to zasadzie działa, ale wiem, że coś takiego jest :) , tak więc nie bijcie jak coś się pomyliłem :D
Rodney
Początkujący

22 Mar 2012, 15:26

Dziękuję za odpowiedź, ten przebieg to faktycznie jest przerażający jak na ten rok, własnie szukam mondeo z takim wyposażeniem jak ten. Jak do soboty nie zostanie sprzedany to przejade się zobaczyć.

Pozdrawiam
krzusiu
Nowicjusz

22 Mar 2012, 15:38

Ten samochód na 100% nie ma 110 tys.Widać to po kierownicy.A tak po drugie to nie ma poduszki kierowcy, bo jest wymieniona na zaślepkę.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Mar 2012, 15:58

Kolega wyżej dobrze prawi. Poproś jeszcze go o zdjęcie pedałów - wtedy wszystko będzie jasne. Mają być niepościerane jak na taki przebieg.
Teraz nasuwa się pytanie: dlaczego większość zdjęć jest dobrej jakości z wyjątkiem tego robionego w środku. To nie wina naświetlenia. Po prostu mniej widać szczegółów. Takich jak np. wspomniana zaślepka.
Po tym jak widziałem kiedyś BMW X5 przemielone do połowy, które poszło jako "niebite" to mnie już nic nie zdziwi :)
Daj sobie spokój z tym mondeo z ogłoszenia. Niepotrzebnie tylko zrobisz 400km.

btw. Nie żebym robił komuś antyreklamę. Jest szansa przecież, że ten ford jest w idealnym stanie i wszystko jest cacy, łącznie z licznikiem :mrgreen:
Rodney
Początkujący

22 Mar 2012, 17:43

Dzięki za szybkie odpowiedzi, jednak dam sobie spokój z tym mondeuszem.
A co myslicie o tym ? [link do oferty na Allegro wygasł]
Nie wiem za bardzo jak wklejać poprawnie linki z ogłoszeniami.
Przepraszam za kłopot.
krzusiu
Nowicjusz

22 Mar 2012, 19:43

Mógł być bity, bo z tego co widzę to mu farba odchodzi z przedniego zderzaka.Oprócz tego no to można by go obejżeć.
Ja proponuję coś takiego.Jest to model przedliftingowy,przerobiony z zewnątrz na poliftingowy(2-gi lifting).Co prawda jest do zrobienia tylny ,prawy błotnik ale jest naprawdę zadbany i w niskiej cenie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Mar 2012, 20:44

Faktycznie ten czarny jest ładny z wyjątkiem rdzy na 6 zdjęciu. Ale tak ogólnie to nawet ok.
Jeśli Ci się nie pali z kupnem samochodu, to poczekaj - na pewno coś się ciekawego trafi.

Ja na otomoto nie widzę nic sensownego. Chyba, że w kombi jest ze 3 egzemplarze godne uwagi.
A to musi być koniecznie ford mondeo? Może coś innego?
Rodney
Początkujący

22 Mar 2012, 21:36

Nie musi być mondeo, obecnie pomykam carismą z 2000r. w dieslu.(4lata)
Mondeo mi się spodobało, jak miał by to być klekot to słyszałem że tddi są bardziej bezawaryjne.
Ten czarny faktycznie ładny, ale to tdci.
krzusiu
Nowicjusz

22 Mar 2012, 22:06

Jest to prawdą, że TDDI jest bardziej bezawaryjny niż TDCI ale pamiętaj że jak się dba tak się ma.Ja mam TDCI od 4 lat i nic mi się z nim nie dzieje.TDDI jest głośniejszy, ale za to nie musisz tak strasznie o niego dbać.
A tak wogóle poza tym to to czarne mondeo jest w benzynie a nie w diesel'u.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Mar 2012, 23:00

A ile "mniej-więcej" trzeba szykować na przyzwoicie zachowane mondeo, ale z jakimś najmniejszym silnikiem? Bo na alledrogo rozrzut jest spory...
maxter66
Początkujący

Prawo jazdy: 18 04 2008
Auto: Focus mk I 1.6 Pb sedan
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

22 Mar 2012, 23:12

na "w miarę" przyzwoite mondeo trzeba dać conajmniej 15 tys.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Mar 2012, 19:38

To czarne mondeo w benzynie już sprzedane.
Faktycznie to może lepiej kupić diesla, chyba w ekonomi to te same koszty jazdy a do benzynki musiałbym założyc lpg.
Może ktoś ma namiary na fajnego klekota, kombi i sedan odpadają.
krzusiu
Nowicjusz

23 Mar 2012, 21:20

cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Mar 2012, 00:29

Może ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z zewnątrz wygląda ok,ładny kolorek no i TDDI.
Albo ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012