Kupilem samochód co dalej?

05 Lut 2009, 14:52

-samochod z mojego miasta
-wazne jest oc ktore chce wypowiedziec i podpisac nowe oc z innym ubezpieczycielem (gdzie mam wyslac pismo zrzekajace sie oraz jesli wysle pismo czy bede mogl jezdzic samochodem, jaką bede mial pewnosc ze pismo dotarło i firma rozwiazala ze mną skladki zeby mi ich nie naliczali)
-blachy rejestracyjne zostawic czy pozdejmowac i zaniesc do urzedu miejsciego ?
tresbien
Nowicjusz

13 Lut 2009, 14:00

do urzędu idziesz z:
1. tablicami - zmiana naklejek legalizacyjnych
2. dowodem rejestracyjnym
3. kartą pojazdu (jeśli była wydana)
4. umową/fakturą zakupu
5. ważną polisą oc

Wypowiadasz umowę do 30 dni od daty zakupu w tym towarzystwie w którym masz zawarte OC. Zadzwoń tam i dowiedz się jaka jest tam procedura.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

14 Lut 2009, 15:01

A gdybym chciał kupić auto z OC ważnym jeszcze przez pół roku, to mam obowiązek płacić OC? Jest jakaś możliwość jeżdżenia na tym OC, które już było opłacone przez potencjalnego sprzedawce tego auta? I co w razie jakiejś stłuczki, gdyby mi sie taka zdarzyła?
Troche naiwne pytania, ale na googlach nie mogłem sie doszukać, a mam do kupienia auto bardzo tanio, a biedny jestem jak bezrobotny szczór kościelny
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

14 Lut 2009, 15:52

Toniaczos napisał(a):A gdybym chciał kupić auto z OC ważnym jeszcze przez pół roku, to mam obowiązek płacić OC? Jest jakaś możliwość jeżdżenia na tym OC, które już było opłacone przez potencjalnego sprzedawce tego auta? I co w razie jakiejś stłuczki, gdyby mi sie taka zdarzyła?
Troche naiwne pytania, ale na googlach nie mogłem sie doszukać, a mam do kupienia auto bardzo tanio, a biedny jestem jak bezrobotny szczór kościelny

Nie ma możliwości (legalnie). Należy zgłosić się do TU gdzie wykupiona jest polisa. Stawka za ubezpieczenie zostanie przeliczona zgodnie ze zniżkami, wiekiem itd. nowego właściciela.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Lut 2009, 09:50

czyli to że jest ważne oc przez x czasu praktycznie nie ma znaczenia bo i tak trzeba wykupić nowe :/ Ale zdzierstwo, powinno sie ewentualnie tylko dopłacać... Pozdrawiam :arrow:
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

15 Lut 2009, 10:42

mi od daty zawarcia umowy kupna-sprzedazy do końca polisy OC poprzedniego właściciela przeliczono wg moich zniżek (czyli 0%) i musiałem dopłacić :) przygotuj się na to..
been
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

18 Lut 2009, 20:31

ogólnie możesz tak jeździć a na koniec okresu się do Ciebie i tak zgłoszą.

W przypadku szkody to polisa działa - bo jest teraz taki system, że polisa idzie za samochodem. Tu dowód własności - umowa/faktura załatwia sprawę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam