REKLAMA
Witam
NA początku chciałbym zaznaczyć, że temat totalnie mnie przerósł i na chwilę obecną nie wiem co mam robić... więc proszę o wyrozumiałość w moich wypowiedziach.
Kilka dni temu kupiłem auto sprowadzone z franci (auto do opłat), jak się nie dawno okazało auto w francuskim dowodzie ma wbite 2miejsca siedzące z czego w rzeczywistości jest 5 drzwiowe i ma normalnie 5 miejsc (kanapa tylna, zagłówki, pasy wszystko jest) więc wygląda na normalne auto osobowe i jako takie je kupowałem.
Prawdopodobnie auto w franci było autem ciężarowym z czego wynikają tamte 2 miejsca.
Do auta dostałem tylko umowę kupna (francuską) oraz dowód rejestracyjny. Obawiam się teraz, że będę miał straszne problemy z rejestracją
Nie wiem tak naprawdę jak do tego podejść aby było dobrze, czy rejestrować auto jako ciężarowe a potem zmieniać go na osobowe, czy za w jakiś sposób kombinować aby auto było od razu zarejestrowane jako osobowe.
Przy okazji mam pytanie z innej beczki, ponieważ sprzedawca wręczył mi do dowodu osobistego również OC francuskie - ważne jeszcze parę miesięcy (sprawdzone zgadza się z numerami rejestracyjnymi, VINem, oraz data ważności) jak twierdzi mogę jeździć na tym ubezpieczeniu dopóki jest ważne. Mam pewnie wątpliwości czy aby na pewno tak jest.
Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i sugestie bo totalnie jestem teraz w rozsypce...
pozdrawiam