Kupione auto z zagranicy okazało się ciężarowym

04 Wrz 2011, 20:59

Witam

NA początku chciałbym zaznaczyć, że temat totalnie mnie przerósł i na chwilę obecną nie wiem co mam robić... więc proszę o wyrozumiałość w moich wypowiedziach.

Kilka dni temu kupiłem auto sprowadzone z franci (auto do opłat), jak się nie dawno okazało auto w francuskim dowodzie ma wbite 2miejsca siedzące z czego w rzeczywistości jest 5 drzwiowe i ma normalnie 5 miejsc (kanapa tylna, zagłówki, pasy wszystko jest) więc wygląda na normalne auto osobowe i jako takie je kupowałem.

Prawdopodobnie auto w franci było autem ciężarowym z czego wynikają tamte 2 miejsca.

Do auta dostałem tylko umowę kupna (francuską) oraz dowód rejestracyjny. Obawiam się teraz, że będę miał straszne problemy z rejestracją

Nie wiem tak naprawdę jak do tego podejść aby było dobrze, czy rejestrować auto jako ciężarowe a potem zmieniać go na osobowe, czy za w jakiś sposób kombinować aby auto było od razu zarejestrowane jako osobowe.

Przy okazji mam pytanie z innej beczki, ponieważ sprzedawca wręczył mi do dowodu osobistego również OC francuskie - ważne jeszcze parę miesięcy (sprawdzone zgadza się z numerami rejestracyjnymi, VINem, oraz data ważności) jak twierdzi mogę jeździć na tym ubezpieczeniu dopóki jest ważne. Mam pewnie wątpliwości czy aby na pewno tak jest.

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i sugestie bo totalnie jestem teraz w rozsypce...

pozdrawiam
cygicd
Obserwowany

Auto: Citroen C4

04 Wrz 2011, 21:54

cygicd napisał(a):Prawdopodobnie auto w franci było autem ciężarowym z czego wynikają tamte 2 miejsca.

Prawdopodobnie tak.Czy masz juz przetłumaczony DR z Francjii.... :?:
cygicd napisał(a):Obawiam się teraz, że będę miał straszne problemy z rejestracją

Myślę ze tak ale nie ma rzeczy niemozliwych....
cygicd napisał(a): czy rejestrować auto jako ciężarowe a potem zmieniać go na osobowe, czy za w jakiś sposób kombinować aby auto było od razu zarejestrowane jako osobowe.

Zalezy jak do tego podejdzie Twoj WK.Owszem mozna zrobić tzw.zmiany konstr.z cięzarowego na osobowy za zarejestrowac je jako osobowe.Jak napisałem wyzej uzaleznione to jest od WK.Sa niby jedne przepisy ale co WK to inna interpretacja.Jednoczesnie musisz sie liczyc z tym ze jak będziesz chciał rej.jako osobowe to bedzie do zapłacenia akcyza...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Wrz 2011, 08:08

Migi60 napisał(a):Prawdopodobnie tak.Czy masz juz przetłumaczony DR z Francjii....

Nie jeszcze nie mam przetłumaczone wydedukowałem to sam z dowodu. Myślałem, że może istnieje jakoś możliwość dogadania się w kwestii ilości miejsc po tłumaczeniu. Nie wiem czy WK będzie tak skrupulatnie sprawdzać z zagranicznym dowodem czy tylko zerkną po papierach tłumaczonych.

Migi60 napisał(a):Myślę ze tak ale nie ma rzeczy niemozliwych....

Też myślę, że nie ma rzeczy nie możliwych potrzeba będzie tylko trochę więcej zaparcia w tym temacie...
Migi60 napisał(a):Zalezy jak do tego podejdzie Twoj WK.Owszem mozna zrobić tzw.zmiany konstr.z cięzarowego na osobowy za zarejestrowac je jako osobowe.Jak napisałem wyzej uzaleznione to jest od WK.Sa niby jedne przepisy ale co WK to inna interpretacja.Jednoczesnie musisz sie liczyc z tym ze jak będziesz chciał rej.jako osobowe to bedzie do zapłacenia akcyza...

Właśnie w tej kwestii nie wiem jak do tego podejść. Bo z tego co wiem aby zmienić z ciężarowego na osobowe to kwestia demontażu kratki (której i tak nie ma) i przedstawienia faktury za to (czego nie będę mieć). Zdaje sobie sprawę z tego, że będę musiał zapłacić akcyzę i to nie jest jakiś specjalny problem kupując te auto miałem to wliczone w koszty.

A jeżeli ktoś może szybko nakreślić mi różnice jakbym rejestrował to teraz jako ciężarowe jak to by się miało do rzeczy... Jakie procedury i koszty w związku z tym muszę ponieść.
cygicd
Obserwowany

Auto: Citroen C4

05 Wrz 2011, 11:39

Nie wiem czy WK będzie tak skrupulatnie sprawdzać z zagranicznym dowodem czy tylko zerkną po papierach tłumaczonych. [/quote]
Na to absolutnie nie licz.Kiedyś pomyliłem sie z ilością miejsc/Opel Zafira-wpisalem 5 a powinno być 7 to cofnęli z rejestracji/i musiałem poprawiac...Natomiast zagraniczy DR zabiorą Ci przy rejestracji...Dobrze jest zrobić ksero wszystkich dokumentów bo orginały zabierają...
cygicd napisał(a):Nie wiem tak naprawdę jak do tego podejść aby było dobrze, czy rejestrować auto jako ciężarowe a potem zmieniać go na osobowe

Zasięgnij "języka"w WK czy mozesz zarejestrować od razu jako osobowe i dokonać niby tych zmian.Jezeli nie to musisz przygotowac do OBT jako cięzarowe/chyba ze masz dobrego znajomka na SKP i klepnie tak ja jest/a pózniej zmiana na osobowy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Wrz 2011, 18:08

a mi się wydaje że to po prostu szwindel aby sprowadzający akcyzy płacić nie musiał,
za ciężarówkę nie musi za osobowy musi, sprowadza jako ciężarowy a Ty się martw odkręcaniem tego
od razu jako osobowe nie można, trzeba zrobić przegląd i odpowiednie pisemko złożyć, ano i nie wiadomo czy rzeczonej akcyzy nie będzie trzeba zapłacić
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Wrz 2011, 22:53

zgłoś do firmy uprawnionej do zmian rodzaju w swoim regionie.
Tu opis procedury
[link wygasł]

Robisz to formalnie przed rejestracją (firma, badanie techniczne).

Płacisz normalnie akcyzę bo tak będzie na przyszłość prościej i załatwiasz skarbówkę oraz inne jak tu opisane
[link wygasł]

Na koniec rejestrujesz samochód jako osobowy.

Nie powinno być większych problemów.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemy zautomatyzowanej jazdy - bezpieczeństwo na drogach
    Kiedy myślimy o samochodach przyszłości, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl koncepty o śmiałych liniach czy napędzie wodorowym. Tak naprawdę jednak najbliższą, ważną zmianą w motoryzacji będzie masowe pojawienie ...