Kupiony samochód, niewazne OC

25 Lis 2009, 19:03

Witam.

18.11.2009 kupiłem samochód z komisu. Pracownicy komisu powiedzieli mi ze mam 30 dni na przerejestrowanie samochodu i ubezpieczenie.

Teraz własnie zauwazyłem ze poprzedni własciciel miał wazne ubezpieczenie OC do 6.11.2009

Wiec jak wylada sytuacja teraz? mam 30 dni czasu od kupna samochodu czy musze go jak najszybciej ubezpieczyc.

I czy musze dzwonic do Generali (ostatnie ubezpieczenie poprzedniego właściciela)ze całkowicie rezygnuje z ich ubezpieczenia itp
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury

25 Lis 2009, 20:13

Samochód będzie raczej ubezpieczony,ponieważ dopóki jest zarejestrowany,to ubezpieczony być musi - nie ma możliwości zrezygnowania z OC.Najprawdopodobniej poprzedni właściciel nie był zapoznany w temacie i myślał,że jak chce sprzedać samochód za kilka dni,to nie musi już płacić OC,skoro kończy mu się umowa.Ale jest tak,że jak ważność polsy sie kończy,a ubezpieczony nie chce zmienić ubezpieczyciela,to nawet jak się nie zgłosi do niego o przedłużenie polisy,to zostaje ona automatycznie przedłużona na następny okres ubezpieczenia.Sprzedający pewnie o tym nie wiedział i myślał,że nie będzie musiał płacić OC.Ale prędzej czy później przyjdzie mu do domu polisa na cały rok.Po sprzedaży samochodu tobie,polisa przechodzi na ciebie.
Skontaktuj się ze sprzedajacym i zapytaj,czy dostał już nową polisę.Jak będzie robił trudności,to idz do ubezpieczyciela i powiedz,że chcesz spisać aneks do umowy OC.Pokaż tą starą polisę i powiedz,że sprzedajacy nie dał ci nowej.
Przedłużenie umowy OC ciąży na ubezpieczycielu i nie mogą ci powiedzieć,że polisa się skończyła.Chyba,że 5 listopada poprzednik wypowiedział OC u tego ubezpieczyciela i zawarł umowę u innego.Ale napewno nie mógł z niej całkowicie zrezygnować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2009, 21:40

hm.... ale to jak? czyli jego ubezpieczenie (zalóżmy ze automatycznie zostało przedłuzone) nie przejdzie na mnie tak? Ja mam auto na wspołwłasciciela ojca i skad ubezpieczyciele beda wiedziec jakie on ma znizki itp.
To co ja mam teraz w koncu robic? Najpierw Przerejestrowac samochód na mnie i ojca a potem ubezpiczyc go gdzie bede chciał czy tylko tam dzie ojciec ma ubezpiecznie? Moze głupie pytania ale jestem zielony w tych sprawach.

dzieki za odp.
bartek0386h
Początkujący

26 Lis 2009, 17:41

Zarejestruj auto na siebie i ojca. Zgłoś się do Generali, zapytaj jaką mają ofertę i powiedz wprost jaka jest sytuacja. Jeżeli nie chcesz Generali, to szukasz innego ubezpieczyciela, np. niech to będzie Link4. Tam się ubezpieczasz mając już miękki dowód i nowe numery rejestracyjne. W Link4 mogą zażądać wyciągu z posiadanych zniżek ojca. wtedy trzeba się zgłosić do ubezpieczalni ojca i poprosić o taki druk i udać się do Link4.

Na przyszłość - zaraz po kupnie lepiej załatwić wszystko od razu. Kupno, rejestracja, opłaty (np. w US), ubezpieczenie. Następnie wymienić filtry, olej, płyny i czekać aż coś za 2 miesiące wylezie i trzeba naprawiać ;)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lis 2009, 21:08

Samochód kupujesz z OC - podczas kupna przechodzi ono automatycznie na ciebie.Musisz tylko dokonać aktualizacji danych polisy OC - tzw aneks do umowy.Musisz tylko ustalić,gdzie poprzednik ubezpieczył ten samochód,jak skończyło mu się to OC - czy zmienił zakład ubezpieczeń,czy ubezpieczenie przeszło automatycznie na następny okres ubezpieczenia u tego ubezpieczyciela,na którego masz ta nieważną polise.Nie ma możliwości,żeby poprzednik zrezygnował z ubezpieczenia całkowicie.
Zazwyczaj nie robi się tak,że wszystkie samochody są ubezpieczone u jednego ubezpieczyciela - jest to nieopłacalne,ponieważ jak będziesz miał stłuczkę jednym samochodem,to zabierają zniżki na wszystkie.Dlatego lepiej mieć każdy samochód ubezpieczony w innej ubezpieczalni.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lis 2009, 21:51

no ale skad ubezpieczyciel bedzie wiedział ze teraz jest inny wlasciciel? I ze to ja mam płacic? Nie czaje tego. Nie moge zarejestrowac auta i isc po prostu do jakiegos innego ubezpieczyciela i tam ubezpiczyc auta? Jak mam sie dowiedziec czy auto jest obecnie ubezpieczone i gdzie. w Komisie mi tylko powiedział za mam 30 dni ale zobaczyłem w papierach od auta ze ubezpieczenie skonczyło sie 2 tygodnie temu..
bartek0386h
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższa szkoła jazdy dla kierowców i narciarzy
    Wyjazdy na narty dają miłośnikom tego sportu dużo radości i satysfakcji. Wbrew pozorom narciarstwo alpejskie i podróżowanie samochodem mają wiele wspólnego. By przyjemne doznania z jazdy na nartach i podróży ...

29 Lis 2009, 12:37

Skąd ubezpieczyciel będzie wiedział?Stąd,że się do niego zgłosisz,ponieważ taki masz obowiązek.Pisałem przecież,że musisz iść spisać aneks do umowy.
Skąd masz sie dowiedziec,gdzie jest ubezpieczone auto?Idziesz lub dzwonisz do komisu i pytasz.Auto MUSI być ubezpieczone,skoro kupiłes w komisie.Jak w komisie nie będą mogli ci nic powiedzieć na ten temat,to poproś o kontakt ze sprzedającym.Niech on zadzwoni do ciebie lub ty do niego i musisz ustalić,czy poprzedni właściciel zmienił ubezpieczyciela,czy nie.Prawdopodobnie będzie tak jak pisałem - poprzednik myślał,że jak odda auto do komisu,to nie musi już płacić OC.A niestety dopóki go ktoś nie kupi,to OC musi on płacić.Chyba,że to auto kupił komis,to właściciel komisu musi auto ubezpieczyć i sprzedać ci z ubezpieczeniem.Nie może być tak,że auto nie jest ubezpieczone.Dzwoń do komisu i pytaj o to dokładnie.I zrób to jak najszybciej.
Inną możliwością jest też to,że idziesz do ubezpieczyciela,który widnieje na tym nieważnym OC i pytasz,czy osoba,która widnieje na tej polisie zmieniała ubezpieczyciela.W ubezpieczalni będa wiedzieli,ponieważ jakby poprzednik zmienił ubezpieczalnię,to oni muszą mieć wypowiedzenie umowy OC oraz nazwę tego nowego ubezpieczyciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2009, 01:04

witam ponownie. Co prawda po kilkunastu dniach ale napisze jak wyszło.

Poszedłem do ubezpieczyciela i powiedzieli mi ze musze miec to samo ubezpieczenie co poprzedni własciciel. Poszedelm do takiej firmy gdzie ludziom proponuja rozne ubezpieczenie w zaleznosci od tego co dla kogo jest najbardziej opłacalne.
Niestety mi powiedzieli ze w dniu zakupu pojazdu miałem do nich isc i napisac wypowiedzenie do obecnego ubezpieczyciela a ze mineło kilkanasice dni to musze u nich zostac. No i zostałem bo wyjscia nie miałem. Auto mam razem na ojca ktory ma 60% znizek i za Mazde 323F 1,5 płace 830 zł !! (bez znizek bym płacil prawie 1400 zł)

W tym kraju nie da sie normalnie zyc!! Stosunek kosztów do zarobków jest smiechu warte....
Jak benzyna bedzie po 6 zł a piwo w puszce po 5 zł to robie wypad z tego kraju! :???:
bartek0386h
Początkujący

19 Gru 2009, 13:04

Jeżeli to było mniej niż 30 dni,to absolutnie nie musiałeś zostawac przy tym ubezpieczycielu.Do 30 dni od daty zakupu masz prawo zmienic ubezpieczyciela,dając mu pisemne wypowiedzenie.Jeżeli nie minęło 30 dni,to zrobili cię w balona.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika