Kupno akumulatora

27 Lut 2011, 14:33

Witam!
Jutro mam zamiar kupić akumulator do mojej Mazdy 323f. Będzie to mój pierwszy zakup akumulatora więc nie wiem na co powinienem zwrócić uwagę żeby ostatecznie być zadowolonym. Parametry akumulatora, którego do tej pory używałem są następujące: 360A, 50Ah, 12V. Na allegro rozrzut cenowy pomiędzy akumulatorami jest ogromny. Czy może mi ktoś z Was polecić jakiegoś optymalnego (stosunkowo taniego i dobrego) producenta akumulatorów?
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

27 Lut 2011, 14:52

Który rocznik tej Mazdy? i jaki silnik? 1.8?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Lut 2011, 21:31

rocznik 95, silnik 1.8
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lut 2011, 22:05

Ja osobiście polecił bym Centrę najlepiej Futurę sam taką kupiłem w grudniu i sobie chwalę. Autko stało tydzień w mrozie i odpaliło na tyk swoje kosztowała ale to nie były pieniądze wyrzucone w błoto. Mój tata kupił rok wcześniej nie pamiętam jakiej firmy i po miesiącu siadł tak że trzymał gorzej niż stary a wymienić nie wymienili bo powiedzieli że to jego wina a jak już to nie dają zastępczego. Tak że nie żałuj bo to się kupuje raz na kilka lat
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

28 Lut 2011, 08:27

ggmarszal, o ile się nie mylę masz alternator 80A to akumulator spokojnie możesz brać 64Ah 640A albo 60Ah 600A mowa o futurze, od siebie mogę dodać że zaraz po pierwszych mrozach siadł u mnie akumulator kupiłem future 72Ah i trzyma się elegancko w największe mrozy po -15' autko odpalało bez problemu. Jak zdecydujesz się na coś innego to bierz o podobnej pojemności i z jak największym prądem rozruchowym. No i nie wiem czy jest jeszcze to assistance? jak ja brałem to dostałem kartę gwarancyjną i jak rozładuje mi się akumulator to dzwonie i przyjeżdżają warunek to posiadanie w.w karty i paragonu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

28 Lut 2011, 14:21

Jakoś dziwnie mały ten akumulator przy takim silniku. W grudniu padł akumulator w aucie małżonki, Mazda 323C z silnikiem 1.5 i siedział w nim akumulator 61Ah, wymieniłem więc na 60Ah. Tobie też bym proponował wsadzić większy.
Polecam także: jakisamochod.blogspot.com
zielony29
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

01 Mar 2011, 09:10

Najlepszy akumulator jaki w życiu miałem to BOSCH SILVER,mam go do dzisiaj (7-8 lat) i czekam z niecierpliwością kiedy w końcu zdechnie, bo mi się już zwyczajnie znudził,przerabiałem już Centrę,VARTĘ też,ta ostatnia padła mi najszybciej,być może kupiłem wyleżałego w magazynie parcha,na to zwracaj uwagę :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Mar 2011, 11:03

Ja osobiście używałem Futury- i dają radę. Bardzo ważne jest sprawdzenie stanu alternatora. Futura daje kopa, ale i alternator musi ją pożadnie doładowywać. Z resztą żaden akumulator nie wytrzyma długo , gdy alternator ma fochy.
Jestem też bardzo zadowolony z wynalazku GigaWatt. Kupiłem to do 2 samochodów. W Astrze niemiłosiernie był katowany szczególnie w mrozy. Przez 2 lata nie zawiódł ani razu. W Mercedesie też taki zam i ponad 3 lata ani jednego problemu. Ten gigawatt= Kager( kolega ma też jakieś 3 lata i nie zawiódł) i pewnie wielu innym- wszystkie maja kartę gwarancyjną Bosch.
Oczywiście gwarancja 2 lata i teraz takie 2-3 letnie akumulatory - no co tu dużo będę pisał, zgodnie z trendami po gwarancji pewnie przyjdzie niespodzianka.
Ale do tej pory zero problemów.]
Ja spróbuję was wyczulić na jedno! Kupując nowy akumulator MUSICIE dokładnie zbadać stan układu ładowania w samochodzie!
Tylko dobre napięcie ładowania daje gwarancję niezawodnej długotrwałej pracy akumulatora.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

01 Mar 2011, 12:50

A co sądzicie o akumulatorach firmy Sznajder? Na dzień dzisiejszy w sklepie mają tylko akumulator Sznajderowski o odpowiednich wymiarach.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Mar 2011, 13:35

Ponad 5 lat temu Astrę kupiłem ze sznajderem. Wymieniłem go właśnie na tego gigawatta. Żeby byłośmieszniej do tej pory na tym sznajderze z Astry dobrze odpala i działa elektryka w Ursusie C-360 :). A zimą w Astrze już nie dawał rady.
One wszystkie są dobre do momentu gdy nie wygaśnie gwarancja. Potem- zleży od szczęścia. Jeden będzie działał długie lata, inny niekoniecznie.
Jeszcze raz powrórzę. 50% sukcesu to jest poprawnie działający alternator.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec