Kupno auta a ubezpieczenie i dowód

12 Paź 2014, 18:53

Witam.

Kupiłem auto jakiś czas temu. Tutaj pojawiają się 2 problemy. Pierwszy z nich to ubezpieczenie. Poprzedni właściciel przekazał mi swoje ubezpieczenie, w sensie nie wycofał. Ja jeszcze auta nie przerejestrowałem. Czy mogę jeździć na jego ubezpieczeniu czy jak najszybciej muszę iść i dokonać korekty co do właściciela ubezpieczenia (samochodu) i składki.

Drugi problem jest taki, że nie chcę przerejestrowywać auta. Czy będą problemy z ewentualnym spotkaniem z panami policjantami? Mam umowę, dowód, ubezpieczenie, przegląd jest, auto sprawne, ale czy mogą się przyczepić, że dowód jest na kogoś innego?

Pozdrawiam
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

12 Paź 2014, 22:01

westsider napisał(a): Mam umowę, dowód, ubezpieczenie, przegląd jest, auto sprawne, ale czy mogą się przyczepić, że dowód jest na kogoś innego?
Nie powinni jezeli nie przekroczysz terminu 30 dni od daty zakupu..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Paź 2014, 22:26

Ok a co z tymi, którzy jeżdżą tak przez 2 lata na przykład. Sam znam takiego człowieka.

Czy po prostu nie będzie lepiej gdy podczas zatrzymania pokażę sam dowód i powiem, że auto kolegi ( dowód i ubezpieczenie są na te same nazwisko)
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

13 Paź 2014, 12:43

westsider napisał(a):Ok a co z tymi, którzy jeżdżą tak przez 2 lata na przykład.
Ja Ci podałem jak mowia o tym przepisy.Jak Ty to zrobisz to juz twoja "broszka"...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2014, 12:46