Kupno auta dla 19-latka

28 Paź 2015, 12:38

Witam, jestem nowym użytkownikiem,

mam 19 lat, i planuję kupić auto. Pracowałem pół roku solidnie i uczciwie. Przewidywany roczny przebieg to 2-3 tysiące kilometrów. Chciałbym zapytać wszystkich kierowców jaki jest subiektywny i realny koszt utrzymania auta z roku 1993-1999, typu Matiz z silnikiem 0,8 lub Golf 3 z silnikiem 1,6 lub BMW E36 z silnikiem 1.8

Max koszt auta to 2000 zł, ubezpieczenie mogę wziąć na tatę, z maksymalnymi zniżkami.

Proszę o poważne potraktowanie tematu, i napisanie ile kosztuje, poza paliwem, utrzymanie w dobrym statnie przecietnego samochodu. Podrawiam, i dziękuję za odpowiedzi. :)
kamil2911
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2014
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2015, 14:03

Po pierwsze - Matiz to nie jest przeciętne auto.
Po drugie za 2 tysiące nie celuj w BMW. Za dobrze utrzymane E36 musisz zapłacić kilkakrotnie więcej, a samo utrzymanie też do najtańszych nie należy. Co prawda możesz za 2 tysiące kupić grata, w którego po powrocie do domu jeszcze 4 tyś. trzeba będzie włożyć.
Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć ile kosztuje utrzymanie auta, bo nie ma na to odpowiedzi. U mnie w Galancie dotąd nic się nie popsuło, ale na wymianę części eksploatacyjnych trochę wydałem: tarcze + klocki przód, akumulator, płyny, świece, kable etc. i uzbierało się około tysiąca. Oczywiście w autach niższej klasy te wydatki będą mniejsze, ale koszta zależą już od konkretnego egzemplarza. Możesz kupić coś, w co w ciągu roku wpakujesz nie więcej jak 200zł, a możesz kupić grata, który będzie się sypał i na naprawy więcej wydasz, niż na samo auto.
W każdym razie poradzę Ci tylko, żebyś przy tak niskich przebiegach nawet nie oglądał się za dieslem - jeśli chcesz wiedzieć dlaczego, to przeczytaj ten temat: czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Paź 2015, 14:03

Po pierwsze odstaw matiza, najgorszemu wrogowi bym nie życzył ;]
Po drugie, w samochodach w tym wieku nie możemy tak właściwie ocenić kosztów jakie cię dopadną - wszystko zależy od stanu samochodu który kupisz. Może być wszystko okej, może być parę części do wymiany. Możesz sobie oczywiście posprawdzać ceny rzeczy eksploatacyjnych ale to by było na tyle jeśli chodzi o przewidywanie ewentualnych kosztów.Przy tak małych przebiegach to właściwie sam stan samochodu powinien cię interesować bardziej niż koszty części bo za dużo okazji na zepsucie się nie będą miały. Co do samochodów w tym budżecie to nic ci nie powiem bo nie mam rozeznania w tym temacie. Jedyne co mogę powiedzieć to nie pakuj się w BMki, E36 to najtańsza generacja(ładne starsze to powoli klasyki) a i tu będzie trudno o sztukę w znośnym stanie.
Edit: Kolega mnie ubiegł o parę sekund ;]
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

28 Paź 2015, 14:51

Mając tyle kasy szukaj czegoś co ma długi przegląd, OC i trzyma się w miarę kupy. Mniej ważna jest marka i model, jednak na bmw nie ma co w zasadzie liczyć. Najlepiej szukać w ogłoszeniach lokalnych typu olx
Riazek napisał(a):W każdym razie poradzę Ci tylko, żebyś przy tak niskich przebiegach nawet nie oglądał się za dieslem - jeśli chcesz wiedzieć dlaczego, to przeczytaj ten temat: czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
co ma piernik do wiatraka :?: jak napisałem wyżej liczy się stan auta, a za ~2k trafi na siermiężnego diesla często bez turbo, a ten temat tyczy się raczej nowoczesnych diesli. W takim bez turbo nie ma się co popsuć, więc jeśli nie kapie z silnika jak z nastolatki i ogl jego kondycja jest przyzwoita, to zaryzykuję stwierdzenie, że takie stare auto na gnój jest lepsze od LPG w tym budżecie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Paź 2015, 15:08

Skąd jesteś to czegoś poszukamy?
Ja od siebie polecam citroena AX, silniki mało palą, mało się auto psuje i diesel 1,5 pali może 5-6 litrów w mieście (sprawdzone) w trasie uda się zejść do około 4 litrów może nawet nieco mniej
[link do oferty na Olx wygasł] przykładowo
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Paź 2015, 15:57

Może Fiat Siena [link do oferty na Allegro wygasł]
zielonek
Aktywny

Auto: P 206
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...

28 Paź 2015, 19:26

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zadam jedno konkretne pytanie do wszystkich kierowców. Mam przeznaczone 5000 zł. Czy na samochód warty 2000 zł, plus ubezpieczenie 500 zł, starczy mi pieniędzy na 2 lata użytkowania, przy zaznaczeniu, że mimo iż jestem studentem, to chodzę do pracy, i zarabiam 1000 zł na rękę. Dam radę ?? :)
kamil2911
Nowicjusz

28 Paź 2015, 19:28

w tej cenie wszystko zależy od stanu konkretnego egzemplarza, bo możesz kupić i po miesiącu ci się rozkraczy, że nie będzie się opłacało w niego inwestować
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

28 Paź 2015, 21:29

dzida napisał(a):w tej cenie wszystko zależy od stanu konkretnego egzemplarza, bo możesz kupić i po miesiącu ci się rozkraczy, że nie będzie się opłacało w niego inwestować

Dużo ładniejsza profilówka niż poprzednia, na poprzedniej ten lex średnio wyglądał :P
Moim zdaniem starczy spokojnie, znajdź dowolny samochód w dobrym stanie bez wybrzydzania i będzie dobrze.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

28 Paź 2015, 22:11

W Twoim przypadku celowałbym w coś ekonomicznego z gazem typu Fiat CC/SC (tutaj zresztą gazu nie potrzeba bo dużo nie palą) - jest do sprzedania CC 900 za 700zł do spokojnej jazdy jakbyś był zainteresowany.
Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

28 Paź 2015, 22:17

blackmeritum napisał(a):Dużo ładniejsza profilówka niż poprzednia, na poprzedniej ten lex średnio wyglądał :P

zdjęcia robiłem telefonem, a tu retusz ala picasso handlarza :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

29 Paź 2015, 11:35

Jestem z Elbląga, do końca roku planuję kupić autko, mój tata mówi, że jest to najlepsza pora roku na kupno auta, nie wiem co o tym sądzicie . : )
kamil2911
Nowicjusz

29 Paź 2015, 21:58

Nie ma reguły kiedy najlepiej kupowac auto,niektórzy mówią że lepiej bo auto wtedy jest starsze ale przecież nie jeżdzimy rocznikiem tylko stanem zwłaszcza za 2-3k..

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - przy oględzinach sprawdż dokładnie progi i podłoge.
[link do oferty na Olx wygasł] - mój faworyt.
[link do oferty na Olx wygasł] - błąd w mocy,silnik ma 60km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

29 Paź 2015, 22:25

Dziękuję za odpowiedź. Dokładnie przejrzę.
kamil2911
Nowicjusz

30 Paź 2015, 01:40

Jesień i zima to najlepsza pora ale na zakup cabrio które na wiosnę drożeją.
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008