Kupno auta do 17 tyś

22 Wrz 2023, 07:51

slowers napisał(a):Czy może ktoś mi napisać w punktach jak mam dokładnie obejrzeć samochód?

Jeśli nie masz w ogóle pojęcia i zacięcia technicznego, to nie ogarniesz sprawy. Nie będziesz wiedział czy silnik pracuje równo, coś nie stuka. Możesz jedynie wizualnie sprawdzić czy nie jest zgnity a i nie do końca bo jak ktoś nawalił baranka to nie wyłapiesz tego.

Najlepiej wziąć na stację czy tam ASO i niech zrobią przegląd.
Do tego szczęście, niestety. To trochę loteria, nigdy nie masz 100% pewności czy nie wtopisz. Dlatego zakup od firmy nie jest takim złym wyborem, bo masz większe prawa niż od osoby prywatnej ("zawodowiec" zna stan auta, a prywaciarz mógł się nie znać).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

22 Wrz 2023, 12:20

Ogłoszenie już niedostepne wiec raczej sprzedana kia. Braku czasu żeby tak od razu pojechać i obejrzeć. Raczej też popytam kogoś co chociaż trochę się zna bo sam to nic nie zrobię. Strasznie mało ogłoszeń jest z markami które mnie interesują, a lepiej kupować od handlarza czy od osoby prywatnej?
slowers
Początkujący

0

22 Wrz 2023, 12:37

slowers napisał(a):lepiej kupować od handlarza czy od osoby prywatnej?

Tego nikt nie wie. Ja z tych aut które kupiłem tylko jedno było zarejestrowane w Pl i od prywatnej osoby reszta handlarze. Jak miałbym oceniać ten z Pl był najgorszy.

No i jeszcze jedno niestety podczas poszukiwań musisz się uwijać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

22 Wrz 2023, 14:14

Tutaj ciekawe ogłoszenie,trochę tanio jak na polifta ale po zdjęciach wygląda przyzwoicie i jakieś tam naprawy ma udokumentowane (zwłaszcza rozrząd więc po kupnie by odpadła jego ewentualna wymiana).
[link do oferty na Olx wygasł]

Spoko Astra tylko w tą książkę serwisową zbytnio nie ma co wierzyć.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... FPxih.html

Suzuki SX4 i tutaj pod nosem w Lublinie jest ASO Suzuki więc mogą sprawdzić.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

22 Wrz 2023, 16:46

slowers napisał(a):lepiej kupować od handlarza czy od osoby prywatnej?

od osoby prywatnej - właściciela samochodu
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

0

22 Wrz 2023, 16:59

Nie ma reguły od kogo,możesz kupić ładną sztukę od handlarza a prywatni właściciele też dobrze kombinują,w ogłoszeniu i przez telefon wszystko ok git a na miejscu jeden wielki śmietnik albo a nie wiedziałem o tym ja tak jeździłem..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
    Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...

22 Wrz 2023, 17:49

Edquar napisał(a):od osoby prywatnej - właściciela samochodu

Dokładnie na odwrót. W najlepszym wypadku daje po równo szans wtopy skłaniając się w stronę aut użytkowanych w pl.
szybki
Moderator - Tuning

0

22 Wrz 2023, 21:21

Czyli dla Was ktoś kto ma auto 2..4...5 lat, jeździ codziennie do pracy, auto musi przechodzić przegląd, być serwisowane = handlarz, który sprzedaje auto mając je kilka tygodni, nie wie o nim nic i prowadzi taką działalność, żeby mieć co do garna włożyć?
Ciekawe skąd te opowiastki o miodach w silniku, trocinach w skrzyni biegów itd.., szlifowane ranty tarcz hamulcowych etc.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

0

22 Wrz 2023, 21:42

Edquar napisał(a):Czyli dla Was ktoś kto ma auto 2..4...5 lat, jeździ codziennie do pracy, auto musi przechodzić przegląd, być serwisowane = handlarz, który sprzedaje auto mając je kilka tygodni, nie wie o nim nic i prowadzi taką działalność, żeby mieć co do garna włożyć?

Jak handlarz auta z Pl to daje znak równości właściciel/handlarz z małym plusem na rzecz handlarza.
Jak auto sprowadzone + handlarz i auto używane w pl + właściciel to już auto sprowadzone wygrywa i najpierw tam zadzwonię.

Najgorsze są stare auta kupione w pl od entego właściciela. Wtedy zazwyczaj omijam takie ogłoszenia.

Edquar napisał(a):Ciekawe skąd te opowiastki o miodach w silniku, trocinach w skrzyni biegów itd.., szlifowane ranty tarcz hamulcowych etc

Za dużo internetu i filmików na YT :ok:

Więcej praktyki :D
szybki
Moderator - Tuning

0

23 Wrz 2023, 08:05

Od właściciela w PL jest spoko, jak się zna historię. Ja tak kupiłem - 14 lat w jednej rodzinie, nic nie kręcone, wiedziałem co było do roboty, a co dopiero będzie.

Branie X właścicielach gdzie co drugi miał gdzieś naprawy (bo kto będzie naprawiał auto za 15k jeśli mechanik krzyczy sobie 5k?) jest mocno ryzykowne.

Od handlarza jest ta zaleta, że to jednak przedsiębiorca i mamy większe prawa. Kibel oczywiście tu i tu można trafić, ale jednak większe ryzyko od prywaciarza co klepał do pracy codziennie i miał w pompie serwis.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
0

23 Wrz 2023, 09:32

galakty napisał(a):Od handlarza jest ta zaleta, że to jednak przedsiębiorca i mamy większe prawa. Kibel oczywiście tu i tu można trafić, ale jednak większe ryzyko od prywaciarza co klepał do pracy codziennie i miał w pompie serwis.

Tu nie chodzi o to bo zazwyczaj to są w tych kwotach mniejsze lub większe chrypy.

Dużo aut sprowadzanych sprawdzamy po zakupie w pl i są do podrobienia/przeserwisowania ale nie są to tak skrajnie wyjechanie trupy jak te z Pl. Do tego rdza nawet w autach które uznawane są z w miarę wolne od rudej. W Pl masz wrażenie że podwoziem auto stało w jakiejś sadzawce.

Powtórzę po starsze auta nawet nie dzwonię jak są kupione w pl.bo nudzi mnie zadawanie pytań i ciągle ta sama idpowiedź: " proszę pana ale to auto jest z salonu".

W tych kwotach i tak wiadomo że nie był sprowadzony mocny rozbitek, wiadomo że coś było do roboty i coś będzie do roboty :D
szybki
Moderator - Tuning

0

23 Wrz 2023, 10:56

Czyli nic tylko brać te perełki z Radomia, z Ostrów Mazowieckiej czy Gniezna stojące na placach z wyplakowanymi oponami :mrgreen:
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

0

23 Wrz 2023, 11:23

Barol napisał(a):od handlarzy standardowo podpicowane na handel,trzeba jechać obejrzeć

tylko że testowałem to kiedyś jak kupowałem auto od osoby prywatnej i nic w nim nie robiłem , nie poodkurzałem, nie umyłem nie wyczyściłem totalnie nic...nikt go nie chciał bo były teksty że a zaniedbane, a brudne, a nie posprzatane, kto tym autem Panie jeździł?
:lol:
Po czy 2 dniowa kuracja typu odkurzanie , pranie, czyszczenie, polerowanie,..... i sprzedane w 2 dni.

Czyli jaki z tego wyciągniesz wniosek ?

Ja naprawdęmogę nic nie robić przy samochodach, nic bo mi to na rękę, a nawet mogę nawet wziąć łopatę piachu sypnąć do bagażnika, czy psa na pół dnia w aucie zamknąć....wtedy będzie nie picowane do sprzedania, tylko że czy klient chce taki towar ? :lol:
toyman40
Stały forumowicz

0

23 Wrz 2023, 11:28

slowers napisał(a): a lepiej kupować od handlarza czy od osoby prywatnej?

w zasadzie nie ma to większego znaczenia ponieważ handlarze też kupują przeważnie od osób prywatnych i generalnie to masz to samo auto...
Z tym że czasami i prywatny to oszust i handlarz też może być oszustem.
Od Dobrego handlarza jest uważam lepiej kupić auto , od takiego który auto przegladanie, ponaprawia to co do naprawy , a prywatny przeważnie sprzedaje bo już zaczynają pojawiać się rzeczy do grubszych naprawa i chce sie pozbyć. :mrgreen:

Dawno temu kupowałem w polsce od prywatnych to wiem, że ktoś ma auto i a wie Pan juz sprzęło się kończy, już rozrząd do wymiany, czy rdza wychodzi tu i tam hamulce , juz nie chce w stare auto inwestować i chce je sprzedać i kupić coś nowszego. tak wyglada zakup od prywatnego auta do 17 tysięcy. :lol:
toyman40
Stały forumowicz

0

23 Wrz 2023, 11:34

Edquar napisał(a):Czyli nic tylko brać te perełki z Radomia, z Ostrów Mazowieckiej czy Gniezna stojące na placach z wyplakowanymi oponami

No i po co gadasz głupoty ? Jak widzisz wypadek samochodowy to rezygnujesz z auta ? Jak złapią policjanta złodzieja to każdy policjant złodziej ?

Radom ma zaletę mnóstwo aut w jednym miejscu.
szybki
Moderator - Tuning

0