REKLAMA
Witam.
Zamierzam w nie długim czasie kupić samochód, interesują mnie obecnie dwa egzemplarze. Są nimi Seat Ibiza 1.9tdi IV 6L (101 lub 130km) oraz BMW E46 316i (116km) rok od 2002.
Ibizę wolę tdi, ponieważ bp są tylko 1.4, które mają problemy z zamarzającą odmą.
Bmw wybrałem silnik 4-cyl. o mniejszej mocy (nie 143km), ponieważ jest mniej awaryjny i bardziej ekonomiczny (także od 6-cyl.). I nie wieżę w bajki że 6-cyl. spali tyle samo, bo 1.6 w mieście może mi spalić 10L. a już 2.0 (6 cyl.) ok.12L. Nie proszę tutaj o doradzanie silnika tylko o opinie na temat tego który wybrałem (wiem że każdy poleciłby 2.5, 3.0, ale nie każdego jest stać. Chociaż wiem że są to najlepsze silniki.).
1.Co wybrać ? i dlaczego ?
2.Czy trzeba się bać diesla tdi ? (nigdy nie jeździłem i chciałbym kiedyś się przekonać), boję się tego, że będzie trzeba od razu wymienić turbo, koło dwumasowe albo pompowtryski.
3. Wiem, że na któtkie odcinki lepsza jest benzyna. Ale czy z dbanym tdi na krótkich odcinkach (do pracy mam ok.3 km) będe miał jakieś problemy ?
4.Czy oba samochody mają problemy z rdzą ?
Proszę o odpowiedz na te 4 pytania i poradę co wybrać.