Kupno auta i OC - moje uporządkowanie wiadomości

31 Mar 2019, 12:18

Wszystkie informacje są w internecie, ale dla pewności chciałem zapytać czy dobrze wszystko pojmuję.

Noszę się z zamiarem zakupu auta, stare MB W202 na potrzeby dojazdów do pracy. Mam 25 lat, a to będzie moje pierwsze auto na własność i w szczególności pierwsze ubezpieczenie OC (absolutny brak zniżek).

Korzystając z porównywarki OC, której tabelki wypełniłem całkiem rzetelnie wyszła mi najniższa kwota 960 zł, z której załóżmy, ze chciałbym skorzystać.

I teraz mam kilka pytań:

1. Kupuję OC w tej kwocie, agent ubezpieczeniowy zapewnia, że taka cena będzie i nic się nie zmieni. Aby na pewno?

2. Lepiej korzystać z OC obecnego właściciela, czy lepiej wykupić na siebie? Agent namawiał aby wypowiedzieć starą umowę i od nowa zawrzeć na siebie. Dlaczego? Nie powiedział, po prostu naciskał, że tak bezpieczniej (dziwny argument).

3. Obecnemu właścicielowi kończy się OC i mówił, że w tym tygodniu musi wykupić nowe. Mówiłem mu, że prawdopodobnie i tak zawarłbym nową umowę na siebie. Rozumiem, że po wypowiedzeniu umowy on dostanie zwrot za opłaconą składkę? Czyli tak jakby te 700 zł o których mi wspominał do niego wrócą? Trochę ma to dla mnie znaczenie, bo to 1/4 wartości tego auta :P

4. Nawet jeśli korzystałbym z wykupionego przez niego OC, na bank będę miał rekalkulację składek? W skrócie mam być przygotowany na to, że mógłbym dostać powiadomienie o dopłacie np 1000 zł?
bunava
Obserwowany

31 Mar 2019, 13:48

1. Agent wylicza składkę i taką masz opłacić. Nie może być sytuacji, że agent powie ci że składka będzie wynosić 300 zł, a po podpisaniu umowy musisz zapłacić 350. Takie rzeczy się nie zdarzają.
2. Tutaj agent zapewne nie wiedział, czy ci się opłaci czy nie, tylko po prostu chciał zyskać klienta i tyle. Dla ciebie najlepiej by było, jakbyś udał się/zadzwonił do ubezpieczyciela sprzedającego i poprosiłbyś o rekalkulację składki, mówiąc, że chciałbyś wiedzieć ile wyniesie cię OC gdybyś chciał kontynuować OC. Wówczas mógłbyś porównać kwotę z kontynuacji z kwotą nowego ubezpieczenia. Z tym, że musisz zwrócić uwagę nie tylko na OC, ale także na inne ubezpieczenia, które może mieć poprzedni właściciel, a które są przy OC, czyli np. NNW. Kwoty ubezpieczenia NNW są różne i od tego zależy kwota składki. Robiąc porównanie musisz porównywać albo samo OC, bez NNW albo OC i NNW ale z tą samą sumą ubezpieczenia.
3. Tak. Jeżeli ty wypowiesz OC po poprzednim właścicielu, wówczas on dostanie zwrot części składki. Składka jest wtedy liczona na każdy dzień, liczy się ilość dni wykorzystanych i reszta jest zwracana.
4. Tak. Poprzedni właściciel musi zgłosić w swojej ubezpieczalni sprzedaż pojazdu. I ubezpieczyciel będzie wiedział kto auto kupił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowy hat-trick Toyoty
    25 sierpnia 2019 r. trzy załogi zespołu Toyota Gazoo Racing zajęły całe podium ADAC Rally Deutschland. Przy okazji przypomnijmy inne, potrójne zwycięstwa Toyoty, które wydarzyły niegdyś się w Afryce. Hat-trick. ...