Kupno auta i OC - moje uporządkowanie wiadomości

31 Mar 2019, 12:18

Wszystkie informacje są w internecie, ale dla pewności chciałem zapytać czy dobrze wszystko pojmuję.

Noszę się z zamiarem zakupu auta, stare MB W202 na potrzeby dojazdów do pracy. Mam 25 lat, a to będzie moje pierwsze auto na własność i w szczególności pierwsze ubezpieczenie OC (absolutny brak zniżek).

Korzystając z porównywarki OC, której tabelki wypełniłem całkiem rzetelnie wyszła mi najniższa kwota 960 zł, z której załóżmy, ze chciałbym skorzystać.

I teraz mam kilka pytań:

1. Kupuję OC w tej kwocie, agent ubezpieczeniowy zapewnia, że taka cena będzie i nic się nie zmieni. Aby na pewno?

2. Lepiej korzystać z OC obecnego właściciela, czy lepiej wykupić na siebie? Agent namawiał aby wypowiedzieć starą umowę i od nowa zawrzeć na siebie. Dlaczego? Nie powiedział, po prostu naciskał, że tak bezpieczniej (dziwny argument).

3. Obecnemu właścicielowi kończy się OC i mówił, że w tym tygodniu musi wykupić nowe. Mówiłem mu, że prawdopodobnie i tak zawarłbym nową umowę na siebie. Rozumiem, że po wypowiedzeniu umowy on dostanie zwrot za opłaconą składkę? Czyli tak jakby te 700 zł o których mi wspominał do niego wrócą? Trochę ma to dla mnie znaczenie, bo to 1/4 wartości tego auta :P

4. Nawet jeśli korzystałbym z wykupionego przez niego OC, na bank będę miał rekalkulację składek? W skrócie mam być przygotowany na to, że mógłbym dostać powiadomienie o dopłacie np 1000 zł?
bunava
Obserwowany

31 Mar 2019, 13:48

1. Agent wylicza składkę i taką masz opłacić. Nie może być sytuacji, że agent powie ci że składka będzie wynosić 300 zł, a po podpisaniu umowy musisz zapłacić 350. Takie rzeczy się nie zdarzają.
2. Tutaj agent zapewne nie wiedział, czy ci się opłaci czy nie, tylko po prostu chciał zyskać klienta i tyle. Dla ciebie najlepiej by było, jakbyś udał się/zadzwonił do ubezpieczyciela sprzedającego i poprosiłbyś o rekalkulację składki, mówiąc, że chciałbyś wiedzieć ile wyniesie cię OC gdybyś chciał kontynuować OC. Wówczas mógłbyś porównać kwotę z kontynuacji z kwotą nowego ubezpieczenia. Z tym, że musisz zwrócić uwagę nie tylko na OC, ale także na inne ubezpieczenia, które może mieć poprzedni właściciel, a które są przy OC, czyli np. NNW. Kwoty ubezpieczenia NNW są różne i od tego zależy kwota składki. Robiąc porównanie musisz porównywać albo samo OC, bez NNW albo OC i NNW ale z tą samą sumą ubezpieczenia.
3. Tak. Jeżeli ty wypowiesz OC po poprzednim właścicielu, wówczas on dostanie zwrot części składki. Składka jest wtedy liczona na każdy dzień, liczy się ilość dni wykorzystanych i reszta jest zwracana.
4. Tak. Poprzedni właściciel musi zgłosić w swojej ubezpieczalni sprzedaż pojazdu. I ubezpieczyciel będzie wiedział kto auto kupił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...
    Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...