Kupno auta - jakie dokumenty są potrzebne do rejestracji samochodu?

20 Sty 2021, 02:18

Witam wszystkich,prosze Was o porade.

Mój Tata w zeszłym tygodniu zakupił Uzywane auto. Jako, że samochód sprowadzony był z zagranicy, nie posiadał tablic, sprzedawca dostarczył go do nas laweta. Otrzymaliśmy fakturę, tłumaczenia dokumentów, ksero opłaconej akcyzy itp, co potrzebne do rejestracji samochodu. Jedyne czego zabrakło do dokument akcyzy. Jednak Pan zapewniał nas, że akcyzę wyślę pocztą e-mail następnego dnia. Tak się jednak nie stało. Mimo kilku telefonów i obietnic, akcyzy dalej nie posiadam (tylko ksero dokumentu poświadczającego opłatę).

Oboje z Tata samochody zmieniamy rzadko, dlatego kompletnie nie znamy się na wszystkim co dotyczy sprzedaży i zakupu auta. Tato umówił się na wizytę w Wydziale Komunikacji celem zarejestrowania auta, jednak najbliższy wolny termin przypada w przyszłym tygodniu.

Proszę Was o informację, czy wszystko jest wporzadku? Tato bez problemu, zarejestruje auto bez bez dokumentu akcyzy? Jesteśmy spokojnymi i uczciwymi ludźmi. Na auto Tato wydał duża - jak dla nas - sumie pieniędzy i nie chciałbym, aby pojawiły się jakieś problemy już na etapie rejestracji pojazdu. Mam nadzieję że trafiliśmy na uczciwego handlarza.

Z góry dziękuję za udzielona pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników tego Forum.

Klaniam się.
Jestemnowy001
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

20 Sty 2021, 11:03

Skąd dokładnie został sprowadzony samochód?
Co do akcyzy potrzebne jest potwierdzenie więc ksero powinno wystarczyć ale najlepiej zadzwoń do WK gdzie będziecie rejestrować auto to oni Ci powiedzą czy taki dokument przejdzie. To najlepsza opcja żeby być spokojnym.

Przegląd samochodu macie zrobiony?

Do wniosku o rejestrację pojazdu powinieneś załączyć następujące dokumenty:
  • wszystkie dokumenty potwierdzające, że jesteś właścicielem pojazdu (np. zagraniczna umowa sprzedaży, faktura VAT, rachunek);
    Uwaga! Jeśli zakupiłeś pojazd sprowadzony w Unii Europejskiej po 31.12.2019r. pamiętaj, że sprzedawca w dowodzie własności musi podać datę sprowadzenia pojazdu do Polski (dzień, miesiąc rok) lub złożyć stosowne oświadczenie (skorzystaj z naszego wzoru oświadczenia).
  • potwierdzenie zapłaty akcyzy w przypadku pojazdu zakupionego w Unii Europejskiej - wydruk ze strony e-ZEFIR.
    Uwaga! Akcyzie podlegają samochody osobowe i czterokołowe np. quad;
  • dokument potwierdzający odprawę celną lub informacja o numerze, miejscu i dacie odprawy celnej dla pojazdu zakupionego spoza Unii Europejskiej. Wystarczy, że takie informacje znajdą się na fakturze sprzedaży wystawionej przez przedsiębiorcę zajmującego się handlem pojazdami;
  • zagraniczny dowód rejestracyjny - jeżeli składa się z wielu części przynieś je wszystkie;
  • zagraniczne tablice rejestracyjne - jeśli nie masz tablic wystarczy oświadczenie o ich braku;
  • zaświadczenie z ważnym badaniem technicznym. Po zaświadczenie jedź do stacji diagnostycznej. Diagnosta zrobi przegląd i określi parametry techniczne pojazdu;
  • dowód osobisty lub paszport (jeśli jesteś cudzoziemcem spoza UE zabierz paszport z aktualną wizą lub kartę pobytu);
  • w przypadku, kiedy kupiłeś pojazd na firmę przynieś KRS lub zaświadczenie z CEiDG - może być wydruk ze strony internetowej;
  • dowód opłaty za rejestrację;
  • opłata recyklingowa lub w przypadku pojazdu zakupionego i sprowadzonego po 1 stycznia 2016r., oświadczenie od osoby, która sprowadziła pojazd do Polski (skorzystaj z naszego wzoru oświadczenia). Zamiast oświadczenia możesz przedstawić zagraniczną umowę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Sty 2021, 11:11

Auto sprowadzone z Niemiec. Przegląd jest zrobiony. Mam niemiecki dowód rejestracyjny i tłumaczenia. W wydziale komunikacji Tato jest umówiony na przyszły tydzień przez ograniczenia w funkcjonowaniu WK w związku z pandemie koronawirusa. Po prostu martwię się czy przy rejestracji nie okaże się z co nie halo, skoro osoba która sprzedała nam auto nie wysłała akcyzy, mimo obietnic.
Jestemnowy001
Nowicjusz

21 Sty 2021, 20:50

Bez Akcyzy to albo
-Nie zarejestrujesz auta w ogóle
-Zarejestrują Ci mając np. Deklarację AKC-U i potwierdzenie przelewu , ale przy wydaniu twardego dowodu i tak nie wydadzą twardego dowodu bez okazania Urzędowego Potwierdzenia podatku akcyzowego.

A tak BTW jeżeli handlarz nie wysłał do tej pory potwierdzenia to zdarza się tak, mimo np. opłacenia a jest za mała kwota akcyzy lub są jakieś błędy w deklaracji. To jest wtedy sprawa do wyjaśnienia w UC..a to są czasami długotrwałe wyjaśnienia.

Raz mi się zdarzyło że pomyliłem się na deklaracji, odkręciłem po 2 tygodniach dopiero :lol:

Samemu można spróbować pobrać potwierdzenie akcyzy ze strony:

https://puesc.gov.pl/web/puesc/strona-glowna

Wcześniej trzeba sobie założyć konto, jak akcyza jest opłacona i kwota jest OK to pobierzesz sobie sam te potwierdzenie :mrgreen:

Pozatym jeszcze musisz mieć , dokument zakupu , FV marża od handlarza, CEIDG handlarza, oraz oświadczenie kiedy samochód został sprowadzony do polski.
Tłumaczeń dowodu rejestracyjnego nie trzeba (lub w 99% przypadków nie trzeba ) :mrgreen:

BTW 2 Akcyzę nie wysyła się dzisiaj pocztą, tylko my wysyłamy czasami e-mailem, bo to zwykły pik w PDF do wydrukowania jest. Pan Handlarz jakiś przedpotopowy :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

21 Sty 2021, 21:07

Założyłem konto ale za diabła nie wiem gdzie konkretnie mógłbym spróbować pobrać ta akcyzę.
Jestemnowy001
Nowicjusz

21 Sty 2021, 21:25

Wchodzisz w formularze i zakładka Pobierz potwierdzenie zapłaty akcyzy

Klepiesz Wypełnij Formularz , klepiesz Vin Auta i dajesz wygeneruj dokument ..Później czekasz i w Moich dokumentach w Odebranych przychodzi komunikat
Jak jest OK to pobierasz Akcyzę W PDF, a jak nie jest OK to zrób screena co Ci pisze , to Ci powiem w czym jest problem
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w służbie GOPR
    Toyota Hilux pojawia się wszędzie tam, gdzie wymaga się wytrzymałości, niezawodności i uniwersalności w najtrudniejszych warunkach. Dlatego kilka lat temu do grona użytkowników Hiluxa dołączyło Górskie Ochotnicze ...

21 Sty 2021, 22:20

Nie ma nic w pdf. Najpierw pojawiły się jakieś dwa dokumenty w folderze do wyslkii. Kliknąłem w wyślij dokument i w odebranych mam to co wyżej.
Jestemnowy001
Nowicjusz

21 Sty 2021, 22:29

Kliknij w ten plik i napisz co pisze
andrewb25
Stały forumowicz

21 Sty 2021, 22:33

Okej. Chyba się udało. To jest to? Ten dokument Trzeba wydrukować i zabrać do WYDZIAŁU KOMUNIKACJI?
Jestemnowy001
Nowicjusz

21 Sty 2021, 22:58

BINGO :D :ok: o to chodziło :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

21 Sty 2021, 23:05

To mam jeszcze jedno pytanie. Czy można gdzieś po numerze VIN bezpłatnie sprawdzić historie pojazdu?

Większość stron życzy sobie kilkadziesiąt złotych za raport,a na historia pojazdu. Gov wola o nr rej a auto jest bez tablic. Jak wpisałem numer z dokumentów to wyświetlił się jakiś błąd.
Jestemnowy001
Nowicjusz

21 Sty 2021, 23:34

Z Niemiec ciężka sprawa może byc za Free...jakby auto było z Danii, Szwecji lub Wloch Czy Holandii to sprawdzilibysmy auto w 2 minuty :D ... ewentualnie płatny raport chociaż ja nigdy z tych raportów nie korzystam bo tam tez sie zdarzają przekłamania. A na gov sie może cos pojawic po zarejestrowaniu auta.
andrewb25
Stały forumowicz