Kupno auta z homologacją na ciężarowe

26 Paź 2010, 22:30

Czyli co - 1-950 to nacisk na przednią oś, a 2-1080 na tylną?

88 to już nie za wesoło, bo jak się domyślasz sprawa rozbija się o kasę. Jak wchodzę na rozmaite strony i wybieram opony osobowe to indeksy są praktycznie tylko 82. 88 występują w sekcji dostawczej czytaj: wyraźnie droższej... :-(
vicente
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

26 Paź 2010, 23:38

Niestety tak jak napisałeś...
1/ Tak..
2/ Pewny jestem ze 82 nie spelniaja normy..Moze 88 jest za duzy wspólczynnik ale 86 to raczej pewniak..Jak na razie to tylko gdybam.Jutro będe u kumpla na SKP i jak ma tą tabelę to podam Ci konkretnie...

[ Dodano: 27 Październik 2010, 11:13 ]
Ps.Współczynnik nośności-obciązenia na oponie to dokładnie 87...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Paź 2010, 15:27

Chodzi Ci zapewne o to:
Czyli za punkt odniesienia biorę większy nacisk, czyli tylną oś czyli 1080kg tak? Czyli to wychodzi te 540kg na koło a zatem indeks 87, który w praktyce rzadko występuje więc wypada 88. Na naklejce mam podane 90/88 i tak jest opisana opona - w tej kolejności - więc może to to samo co 89? 89 nigdzie nie spotkałem.

86 to 530kg - może wystarczy? Te obciążenia podane na tabliczce to są chyba maksymalne co? W sumie to nie wiem nawet ile waży ten samochód...
vicente
Nowicjusz

27 Paź 2010, 18:05

1/ Zawsze musisz brac większy nacisk-wpisany w DR.... i PRZELICZONY NA KILONIUTONY.. :!: :!: czyli 1080kgx0,98=10,58kN i taka wartośc powinna byc wpisana w Twoim DR... :!: :!:
Przy tej wartości oczywiście indeks opony 86... :!: :!:
Tak,oczywiście na TZ podane są wartości dla pojazdu w pelnej ładowności...
Masa własna pojazdu-w DR poz."G"...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Paź 2010, 23:31

Zgadza się - mam wpisane 10,80kN i 715kg udźwigu. Poza tym w DR mam takie wpisy:

G - masa własna - 1230kg
F1 - maksymalna masa całkowita - 1945kg

86 by mnie chociaż trochę ratował - bo takie indeksy pojawiają się w oponach osobowych. Gdybyś mógł jeszcze raz wyjaśnić dlaczego 86 mogą być będę wdzięczny. Bo indeks nośności podany jest w kg - to odnoszę go do tego obciążenia tylnej osi czy do tego wskaźnika nacisku? Jeśli to drugie to ta niezgodnośc jednostek mnie dziwi. Z góry wielkie dzięki i za dotychczasowe info oczywiście też.
vicente
Nowicjusz

28 Paź 2010, 17:00

Uffff no myślę ze juz będzie wszystko wiadomo...
Jeszcze raz ten max.dop.nacisk osi-masz w DR 10,80 kg a winno być 10,58kN...
Nieścisłość ta jest przyczyna tego ze WK przy wystawianiu DR nie przeliczał nacisku z kg na kN przepisując jedynie to co wpisane było w świadectwie homo.Nie wiem z którego roku masz ten samochód ale prawdę mówiąc to oni dalej pisza to co mają w homo.
Teraz podam Ci DZ.U. w ktorych coś powinnes interesującego dla siebie znależć:
1/ Dz.U.32 poz.262 par.1 ust.3 poz.3d /to znajdziesz tylko w wersji ujednoliconej/
2/ Dz.U.103 poz.1085 z 01.05.2004 par.1 poz.2 pkt.3 oraz pkt.5
Kuknij to a pozniej zobaczymy.Milej lektury... :!: :!: :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...

02 Lis 2010, 18:24

Witam mam pytanie a zarazem problem otóż chciałbym zrobić przegląd techniczny

Mój brat posiada samochód skoda octavia kombi data pierwszej rejestracji w dowodzie rejestracyjnym to 98 rok z homologacja na ciężarowy a w zakupionym samochodzie nie było kratki i nadal nie ma kratki to jest ten główny problem

Samochód kupił w komisie jakiś czas temu i przerejestrował go na siebie ( osoba prywatna nie prowadząca działalności gospodarczej )
W momencie przerejestrowania na swoja osobę samochód miał ważny przegląd techniczny i w dowodzie rejestracyjnym było wbite ciężarowy i tak też jest w nowym dowodzie który ma już na siebie

W związku iż był to jego pierwszy samochód nie zwrócił na to uwagi i nie wiedział o obowiązku posiadania kratki tym bardziej iż samochód posiadał przegląd który był ważny w momencie kupna samochodu jak i jego przerejestrowania

Teraz zbliża się termin przeglądu a wpisane jest nadal ze to ciężarowy a samochód nie miał kratki przy zakupie i nie mam jej teraz

W stacji kontroli pojazdów nie chcą zrobić przeglądu bez kratki

Proszę o pomoc i porady gdyż jestem w kropce nie mogę nigdzie znaleźć czy to na szrocie czy w internecie kratki do tego samochodu

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
piotr474
Nowicjusz

Miejscowość: łódż

02 Lis 2010, 19:36

To powiedz tym baranom/diagnostom/zeby poczytali sobie DZ.U.32 poz.262 i niech zobacza od kiedy wymagana jest kratka...Podaj datę pierwszej rej. jest to poz."B" w DR... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Lis 2010, 22:10

Migi chciał powiedzieć, że

Otóż wg. Rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdów stan na 20.06.2009 Dz.U.2003r.32.262 z późn. zmianami czytamy:

§ 8. 1. Kabina kierowcy oraz pomieszczenie przeznaczone do przewozu osób wyposaża się w:

4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać
następującym warunkom:

7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o
odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy
po dniu 29 maja 1999 r.;

było o tym na pierwszej stronie tego wątku.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

02 Lis 2010, 22:27

Powiedz temu diagnoście-baranowi niech sobie to poczyta a dopiero pozniej przystępuje do wykonywania OBT... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Lis 2010, 20:35

Migi poczytałem trochę ale wiele tam nie znalazłem tzn. same ogólniki (może nie umiem szukać). Wróćmy może do chłopskiego myślenia zatem :-)

Gdzie jest błąd w tym myśleniu:

Mam wpisane w dowodzie dopuszczalna ładowność 715kg udźwigu. 5 osób po 100 kg to już jest 500kg. Większość aut ma homologację na 5 miejsc. To jakie one mają udźwigi? A przecież typowa osobówka ma opony z indeksem 82.

I druga rzecz: Rozumiem, że maksymalny nacisk na osie podany na tej tabliczce znamionowej to jest nacisk przy tej maksymalnej dopuszczalnej ładowności tak?
vicente
Nowicjusz

03 Lis 2010, 21:02

Dobrze szukałes i nic więcej nie znajdziesz.Niestety to obraz naszego prawa w calej okazałości...A co ja mam powiedziec-ja stykam się z tym na codzień.... :!: :!:
Niby tak i nie.Typowa osobówka ma homo powiedzmy na 500-550kg i wówczas bez problemu łapie sie jak napisałes na indeks 82 bo ma inne max naciski osi...
Oczywiscie podane max naciski na TZ dla Twojego samochodu dotyczą kiedy samochód jest na max załadowany.Od tego nie ma ucieczki,mozesz wozić"powietrze"ale ogumienie musi spelniac warunki wynikajace z homo i TZ... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

04 Lis 2010, 00:42

Czyli ostatecznie co radzisz - mogę iść w ten indeks 86? To jest 530 kg a mam, jak ustaliliśmy licząc po bardziej obciążonej osi 540kg na koło. Z przedniej wynika mniej. Więc przy maksymalnym obciążeniu, którego raczej nigdy nie osiągnę - byłby naciągnięty indeks dwóch opon o te 10kg...
vicente
Nowicjusz

04 Lis 2010, 17:24

witam
chce kupić samochód na firme by odliczyc vat od zakupu i pózniej od paliwa...
Mam upatrzonego VW sharana z dwoma miejscami z homologacją na cięzarowy
Auto sprowadzone,opółacone do rejstracji

Chciałbym jednak zatrejstrowac ja na 4 osoby i zachowac przywileje vatu
Sprzedający informował mnie,ze jest taka możliwosc i kroki wyglądają nastepująco
kupuje auto i je rejstruje normalnie na 2 osoby na firme
nastepnie dokupuje 2 siedzenia montuje i jade jeszcze na przeglad,tam dostaje kwitek i idę do urzedu przerejstrowac na 4 osoby

czy taka operacja jest zgodna z przepisami??
czy nadal bede miał homologacje i mozliwosc odpisywania vat od napraw i paliwa???

przepisy sa tak zagmatwane i tak czesto sie zmianiaja ze sam nie dam rady tego rozgryżć,wiec prosze o pomoc

ewentualnie jak zrobic by to auto miało 4 osoby w dowodzie i homologacje i odliczanie vatu
????

z góry dziękuje za odpowiedz
eden1001
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

04 Lis 2010, 18:58

vicente napisał(a):Czyli ostatecznie co radzisz - mogę iść w ten indeks 86? To jest 530 kg a mam, jak ustaliliśmy licząc po bardziej obciążonej osi 540kg na koło. Z przedniej wynika mniej. Więc przy maksymalnym obciążeniu, którego raczej nigdy nie osiągnę - byłby naciągnięty indeks dwóch opon o te 10kg...

Smiało mozesz zakladac opony z tym indeksem tzn.86 i nawet włos z głowy Ci nie spadnie... :!: :!:

[ Dodano: 4 Listopad 2010, 19:20 ]
Odp.dla Eden 1001...
1/ Oczywiscie ze mozesz zamontowac dodatkowo siedzenia dla 2 osob.Montaz takich siedzeń musi byc dokonany w fabrycznych punktach mocowania jak i tez pasów bezpieczeństwa.Zaden diagnosta/myslę ze zaden... :!: :!: /"partyzantki Ci nie puści.Myślę ze będzie spelniał warunki samochodu cęzarowego ale o VAT to raczej zapomnij.Bedziesz musial jednocześnie przesunąc kratę rozdzielająca przestrzeń pasazerską od bagazowej do tyłu/za drugi rząd siedzeń/
2/ Zeby spełnial warunki na VAT przestrzeń bagazowa musi mieć 51% dlugości mierzonej od podszybia przedniej szyby do tylnych drzwi/nie pracuję na OSKP a więc nie dam głowy czy to akurat tak brzmi w przepisach/Udaj się tym samochodem na OSKP do "kumatego"diagnosty a on Ci wsio wyjaśni... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP