Kupno auta ze Szwajcarii przez komis

10 Cze 2018, 12:11

Witam. W piatek kupilem auto ze szwajcari przez komis. Obecnie mam: dowod rejestracyjny + tlumaczenie, przeglad techniczny polski, zaswiadczenie o wpisie w ewidencje ze dany komis moze przedawac auta, zaswiadczenie ze auto zostalo sprowadzone bez tablic, oraz fakture vat z adnotacja "Auto odprawione zostalo w Polskim Oddziale Celnym Olszyna dnia 24.05.2018 numer odprawy celnej PZC i numer". Sprzedawca twierdzi ze akcyze zaplacil w olszynie i niemam potwierdzenia zaplaty bo jest w ksiegowosci. Ja sprawdzilem w systemie ZEFIR2 i auto nie widnieje w bazie. Sotzedawca twierdzi ze tam tego nie znajde bo to auto ze szwajcari i cos mowil o jakims podatku. Dzwonilem do WK powiedzieli ze powinno wystarczyc ze jest taka adnotacja na fvat ale co z ta akcyza
Czy ona faktycznie tez znajduje sie pod tym numerem i oni to zweryfikuja czy koniecznie musze miec potwierdzenie? Obawiam sie ze go nie wyciagne z tego komisu.
ravenice1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Kia Ceed
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Cze 2018, 11:24

Szwajcaria nie należy do Unii Europejskiej, dlatego zakup w tym kraju auta wiąże się z koniecznością opłacenia cła oraz unijnego VAT-u oraz akcyzy. W przypadku Szwajcarii Unia Europejska zawarła porozumienie o obniżeniu stawki celnej do 0%. Zastosowanie tej stawki jest możliwe pod warunkiem okazania świadectwa pochodzenia towaru ze Szwajcarii tj. świadectwa EUR-1, o który występuje nabywca będący osobą fizyczną.

Czyli jak sprowadzasz samochód z tego kraju pozostaje ci akcyza i opłacenie VAT-u z tego co wiem masz dwie opcje zapłacenia Vat-u możesz to zrobić na granicy z Niemcami i tam zapłacisz podatek 19% lub zrobić to w Polsce gdzie zapłacisz 23% bo jest w niego wliczona akcyza (więc tu powinna być o niej informacja na fakturze i to powinno wystarczyć). Jak faktura została opłacona z podatkiem 19% na granicy z Niemcami to musisz mieć osobne potwierdzenie opłacenia takiej akcyzy.

Przynajmniej ja tak rozumiem regulacje przepisów sprowadzenia auta ze Szwajcarii.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Maj 2019, 16:35

Przepisy przepisami, ale z usług którego komisu korzystałeś? Nie czasem z https://www.autoszwajcaria.pl?
norules
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...