Kupno Bmw X5 E53 - Prośba o rady i opinie

28 Sie 2011, 08:09

Witam.
Chcę kupić X5. Najlepiej w Dieslu. Trochę już szukam i jak do tej pory to muszę powiedzieć że niektórzy ludzie to bajki pisać umieją... :) Zupełnie co innego w ogłoszeniu i przez telefon a co innego na miejscu. Porażka po prostu. Ostatnio wpadła mi w oko ta X5:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo
[link do oferty na Allegro wygasł]

Z tym że ta druga już trochę wisi na Alledrogo. Może ktoś oglądał albo zna właściciela. Z góry dzięki za wszelkie rady i opinie. Piszcie na co zwracać uwagę przy kupnie bo jestem laikiem w kwestii X5. Do tej pory jeździłem Freelanderem.
Pozdrawiam.
Hondelyk
Nowicjusz

28 Sie 2011, 13:08

ja radze unikac benzyny 3.0 za slaba do tej budy i spalanie 18</100
albo diesel (i tutaj raczej 3.0d jako tako da rade-wiecej Nm od pb) albo zaszalej i kup 4.4 v8 :)

Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

28 Sie 2011, 13:28

Samochód świetny tylko najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wydatek kilku-kilkunastu tysięcy złotych w przypadku ewentualnej awarii nie wydrenuje Twojego portfela.
Kupno wiekowego auta które jak pokazują wszystkie statystyki jest ponadprzeciętnie awaryjne a części ma drogie a jako, że sprowadzone to historia nie pewna i raczej nieciekawa to duże ryzyko.
Jeśli stać Cię na to to lepiej dorzucić i kupić dośc świeże X3 za np. 80tys. zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2011, 13:39

Na autko mam ponad 60 klocków także X3 na razie odpada. Szukam zadbanego egzemplarza który miejmy nadzieję nie będzie aż tak awaryjny... ;) Po prostu podoba mi się to auto a jeśli chodzi o awaryjność to każde auto może się psuć. Dużo zależy od tego jak traktował je poprzedni właściciel. Szukam X5 już ponad pół roku i nie rzucę się na byle jaki egzemplarz.
Hondelyk
Nowicjusz

28 Sie 2011, 17:44

Jak chcesz idealna, to powinienes szukac kupionej w PL salonie od 1-szego wlasciciela. Taka czesto tez bedzie serwisowana do konca w ASO, a nie sprowadzana od handlarza. Krajowe diesle tez przebiegi beda mialy sporo nizsze z reguly, i te 150-200k w krajowych od 1-szego wlasciciela beda prawdopodobnie przebiagami faktycznymi.

Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

28 Sie 2011, 18:28

Tylko zwykle te krajowe są bardziej "wytłuczone" po naszych polskich kochanych drogach(dziurach) :twisted: Tak jak pisałem wcześniej szukam X5 już ponad pół roku i raczej nie będę się śpieszył.
Hondelyk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...

28 Sie 2011, 18:36

Teoretycznei tak, ale X5 ma raczej zawieszenei dosc dobre, a nie wiem czy lepiej miec zawieszenie w ciut gorszym stanie, niz dodatkowe 100k km, o ktore autko bedzie cofniete. Jednak im wiekszy przebieg, tym wieksza szansa, ze skrzynia odmowi posłuszenstwa, czy to wtryskowacze CR, a to sa drogie zabawy jednak.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

28 Sie 2011, 18:43

Jak kogoś stać na kupno to i na części eksploatacyjne go stać.
Wątpię by ktoś kupujący auto za 300tys. zł i serwisujący go w ASO oszczędzał i jezdził na wytłuczonym zawieszeniu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sie 2011, 08:06