Kupno? Darowizna?

27 Maj 2016, 19:45

Witam.

Moje pytanie polega na tym jak najmniejszym kosztem przerejestrować samochód na mnie.
Sprawa wygląda tak: dwa lata temu kupiłem od brata auto, lecz dalej jest zarejestrowane na brata, gdyż miałem mało zniżek. Teraz brat nie może posiadać auta na siebie i musimy go przepisać na mnie. Mamy to samo miejsce zamieszkania. Wystarczy umowa kupna sprzedaży czy np. darowizna (samochód wart ponżej 10tyś). Jak zrobić to najtańszym kosztem?

Pozdrawiam,
Jacak
Obserwowany

Auto: Golf 4

28 Maj 2016, 08:31

Jacak napisał(a):Wystarczy umowa kupna sprzedaży czy np. darowizna (samochód wart ponżej 10tyś). Jak zrobić to najtańszym kosztem?
Trudno mi powiedziec jednoznacznie gdyz:
1/ Jezeli wartosc darowizny przekracza 10.000.- to musisz zaliczyc US.Jaka jest stawka podatku to nie wiem.
2/Umowa k/s to wiadomo ze 2%od wartosci rynkowej samochdu... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Maj 2016, 10:31

W przypadku darowizny od brata kwota zwolniona od podatku to 9 637 zł. Ale możesz też otrzymać większą darowiznę od brata i nie płacić za nią podatku- wystarczy że w ciągu 6 miesięcy od otrzymania darowizny zgłosisz ją w urzędzie skarbowym. Więcej informacji o darowiźnie znajdziesz w naszym artykule o [link do Ubea wygasł]
W Twoim przypadku najlepsza zatem będzie darowizna :ok:
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra

12 Lip 2016, 15:41

Doradziłabym Ci umowę kupna-sprzedaży. A jeśli chodzi o to, co się najbardziej opłaca, to najlepiej wziąć samochód w leasing :)) Wszystko na temat tego, na czym on polega znajdziesz w tym artykule.
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K

04 Sie 2016, 13:54

Witam.
Podepnę się pod temat. Mam możliwość kupna od chrzestnej samochodu za 8 000 zł. Jego wartość z informacji zawartych w kalkulatorach w necie jest szacowana na jakieś 12 000 może 15 000 zł.

Mam dwie opcje:
1) Umowa kupna sprzedaży jest opodatkowana w wysokości 2% rynkowej wartości samochodu - czyli 15 000 * 2% = 300 zł.
2) Darowizna opodatkowana nie jest opodatkowana do wartości samochodu w kwocie 7 267 zł. - czyli w moim przypadku jest to 9% podatek różnicy wartości samochodu od kwoty wolnej od podatku - 15 000 - 7 267 = 7 733 zł.
i 7 733 * 9% = 659 zł

Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na uniknięcie, albo chociaż zminimalizowanie kosztów związanych z podatkiem.
Kmicic9
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 03 2005
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Daewoo Tico
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców
    Małe tablice rejestracyjne są dostępne od ponad roku ale niektórzy właściciele aut nie znają dokładnie jej przeznaczenia i przez to mogą stracić dowód rejestracyjny od samochodu i dostać mandat w wysokości 500zł. ...