Kupno Fiata 126

31 Paź 2011, 08:07

Witam.

Chcę kupić fiata 126 (zarejestrowany). Spiszę z właścicielem umowę kupna sprzedaży. I czy potem muszę go rejestrować czy nie?? Bo na innych forach jedni mówią tak inni tak. Chcę mieć jednoznaczną odpowiedź. OC pewnie bym musiał przenieść na siebie. Ale czy mógł bym jeździć na starych tablicach?? Maluch był by użytkowany koło domu, drogach polnych itp. nie po drogach publicznych. A potem jak będę go sprzedawał to za wyzłomowanie ile się tak mniej więcej płaci?? Chyba że sprzedam go komuś (umowa kupna sprzedaży) na części (bo dawniej ojciec miał fiata cinq. i przyjechali lawetą i go wzięli) i wtedy OC przechodzi na niego (kupującego). Tak?? Czy miał bym potem jakieś nieprzyjemności?? Ale jak ja go nie zarejestruję to potem sprzedaję go na tą umowę (tylko muszę dać im też wcześniejszą umowę kupna sprzedaży z poprzednim właścicielem)?? Pisali też na innych forach że mam 30 dni na rejestrację. I jak go nie zarejestruję będę ponosił jakąś karę??
raf321k
Nowicjusz

Auto: Myślę nad kupnem.

31 Paź 2011, 08:49

Według prawa na przerejestrowanie auta masz 30dni ale nie musisz tego robić,możesz jeżdzić na papierach poprzedniego właściciela.
OC też może być na poprzedniego właściciela ale jeśli sie skończy to już musisz go wziąć na siebie.
Tak,jeśli auta nie przerejestrujesz na siebie a potem będziesz chciał go sprzedać to musisz dać kupującemu poprzednią umowe kupna.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Paź 2011, 09:32

Dzięki za odpowiedź. A nie wiecie ile by tak mniej więcej kosztowało wyrejestrowanie maluch??? A jak ja go sprzedam komuś z ważnym OC na części to ja mam zgłosić do ubezpieczalni że sprzedałem to auto i OC przechodzi na kupującego?? Czy kupujący ma to załatwić w własnym zakresie??
raf321k
Nowicjusz

31 Paź 2011, 10:28

Z tego co sie orientuje to nie można wyrejstrowywac samochodów chyba ze załatwisz na złomowisku lewe papiery o jego zezłomowaniu.Aby zdjąć pojazd z ewidencji i rozwiązać umowę z ubezpieczycielem musisz przedstawić zaświadczenie o zezłomowaniu pojazdu.Gdy przedstawisz umowę kupna-sprzedaży to automatycznie obowiązek ubezpieczenia przechodzi na nowego nabywcę.
Najlepszą opcją jest dogadanie się ze stacją demontażu,że zabierasz silnik,koła i kilka gratów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Paź 2011, 11:31

ze stacja demontarzu da sie dogadac, jeszcze o malucha chodzi :) zaplacisz im cos tam oddasz dokumenty a oni dadaza Ci papier o zezlomowaniu, no chyba ze tego nie zalatwisz , to jak nie przerejestrujesz i nie ubezpieczysz na siebie to nie bedziesz mial , teoretycznie mozesz tak jezdzic dopóki nikt cie nie zlapie :)
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

31 Paź 2011, 16:33

A czy po kupnie jak go nie będę rejestrował muszę opłacić jakiś podatek czy coś?? I czy potem jak go będę sprzedawał to też się płaci jakiś podatek??
raf321k
Nowicjusz

31 Paź 2011, 23:31

podatek placisz jak kupujesz samochod , do kwoty 1000zł podatku sie nie placi wiec nic placic nie musisz spokojnie, jak sprzedajesz rowniez nie placisz bo to jest zadanie dla nowego nabywcy bez oplacenia podatku nie przerejestruja CI auta(przynajmniej u mnie) ubezpieczenie masz wazne na tyle na ile poprzedni wlasciciel zaplacil moze to byc kilka dni lub kilka miesiecy , pozniej mozesz oplacic dalej na rok ale nie koniecznie
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII