Kupno Mercedesa c220 2000r na belgijskich blachach pomocy

12 Lip 2009, 16:46

Mam pytanie do ludzi ktorzy sprowadzaja badz sprowadzili samochod z belgii, mam na oku mercedesa samochod zostal zakupiony przez faceta pracujacego w belgii jakis czas temu a teraz jest w anglii gdzie obecnie i ja jestem facet twierdzi ze chce kupic nowy sobie samochod ale napierw chce sprzedac merca cena jest w miare atrakcyjna i stan auta ok moje pyatnie
Jakie dokumenty musze od niego dostac zeby nie zostac wykiwanym i zebym nie mial problemow z zarejstrowaniem auta w polsce ? dodam ze nie wiem kiedy bede jechal samochodem do polski ile mam czasu po kupnie samochodu na zarejstrowanie ? co bedzie jezeli on zabierze belgiskie blachy to jak wruce do polski tylko laweta ? Prosze o pomoc
napalilem sie jak na ten samochod jak na starsza babke :)
kristof
Nowicjusz

Miejscowość: belgia

12 Lip 2009, 19:41

kristof napisał(a):Jakie dokumenty musze od niego dostac

takie same jak i w Polsce czyli dowód rejestracyjny i umowę kupna sprzedaży oraz ubezpieczenie

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 19:46 ]
kristof napisał(a): dodam ze nie wiem kiedy bede jechal samochodem do polski ile mam czasu po kupnie samochodu na zarejstrowanie ?

wg. Polskiego prawa masz czas do 30 dni na zarejestrowanie pojazdu
ale wcześniej musisz zapłacić podatek akcyzowy do 14 dni od momentu przekroczenia granicy,
jeżeli nie wiesz kiedy będziesz jechał do PL to najlepiej spisać umowę i nie wpisywać daty sprzedaży, wpiszesz ją np. 2-3 dni przed przyjazdem do polski o ile się ten belg na to zgodzi.

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 19:48 ]
kristof napisał(a): co bedzie jezeli on zabierze belgiskie blachy to jak wruce do polski tylko laweta ?

wtedy tylko laweta, z blachami to nie ma problemu gorzej z ubezpieczeniem
andrewb25

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...