Kupno nieprzerejestrowanego samochodu

09 Lip 2012, 00:02

Witam,
planuję zakup samochodu, który nie został przerejestrowany przez obecnego właściciela. Dokonał on zakupu ok 2 miesiące temu. Od tamtej pory auto nie zostało ani przerejestrowane ani OC nie zostało "przeniesione" na obecnego właściciela. Czy będę miał jakieś problemy z jego rejestracją lub rekalkulacją OC u ubezpieczyciela? Otrzymam oryginał umowy jaką zawarł z poprzednim właścicielem.
Pozdrawiam.
gierus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
1

09 Lip 2012, 07:58

dla Ciebie ważne są oryginały (wszytkie) umów, i opłacone OC w momencie zakupu (jeśli na przykład nei jest przedłużone) reszta cię nie interesuje, choć zawsze możesz sprawdzić czy pojazd nie był kradziony, a umowa z 1 właścicielem nie jest lewa :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

09 Lip 2012, 23:25

Dzięki za porady :wink: Samochód został sprawdzony na policji :)
OC jest w towarzystwie MTU a chciałbym przenieść je do PZU (ojciec ma max zniżek i to byłby kolejny samochód w PZU a jako współwłaściciel tylko bym na tym korzystał). Jako, że od ostatniej sprzedaży owego pojazdu minęło ponad 30 dni a nie został samochód przerejestrowany ani (tak mi się wydaje) zgłoszony nowy właściciel w MTU, to czy będę mógł także wypowiedzieć bezproblemowo ubezpieczenie w MTU i podpisać z PZU tego samego dnia?
Pozdrawiam

Edit:
Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć, czy mogę kilka dni pojeździć bez przerejestrowywania i dopiero np po tygodniu udać się do wydziału komunikacji po nowe blachy?
gierus
Nowicjusz

0

10 Lip 2012, 14:38

do 30 dni od daty zakupu
tak możesz przenieść ubezpieczenie, tylko policz czy nie opłaca się bardziej przepisać właściciela a przenieść z końcem umowy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

0

10 Lip 2012, 14:46

I nie ma znaczenia to, że samochód jest nieprzerejestrowany od 6 tygodni? Dla mnie przysługuje kolejne 30 dni, dobrze rozumiem?
Pozdrawiam.
gierus
Nowicjusz

0

10 Lip 2012, 20:37

tak, dobrze rozumiesz
pocieszny
Forumowicz VIP

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

11 Lip 2012, 08:14

Dziękuję za pomoc :wink: Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
gierus
Nowicjusz

0