Kupno nieprzerejestrowanego samochodu

08 Lip 2012, 23:02

Witam,
planuję zakup samochodu, który nie został przerejestrowany przez obecnego właściciela. Dokonał on zakupu ok 2 miesiące temu. Od tamtej pory auto nie zostało ani przerejestrowane ani OC nie zostało "przeniesione" na obecnego właściciela. Czy będę miał jakieś problemy z jego rejestracją lub rekalkulacją OC u ubezpieczyciela? Otrzymam oryginał umowy jaką zawarł z poprzednim właścicielem.
Pozdrawiam.
gierus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
1

09 Lip 2012, 06:58

dla Ciebie ważne są oryginały (wszytkie) umów, i opłacone OC w momencie zakupu (jeśli na przykład nei jest przedłużone) reszta cię nie interesuje, choć zawsze możesz sprawdzić czy pojazd nie był kradziony, a umowa z 1 właścicielem nie jest lewa :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

09 Lip 2012, 22:25

Dzięki za porady :wink: Samochód został sprawdzony na policji :)
OC jest w towarzystwie MTU a chciałbym przenieść je do PZU (ojciec ma max zniżek i to byłby kolejny samochód w PZU a jako współwłaściciel tylko bym na tym korzystał). Jako, że od ostatniej sprzedaży owego pojazdu minęło ponad 30 dni a nie został samochód przerejestrowany ani (tak mi się wydaje) zgłoszony nowy właściciel w MTU, to czy będę mógł także wypowiedzieć bezproblemowo ubezpieczenie w MTU i podpisać z PZU tego samego dnia?
Pozdrawiam

Edit:
Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć, czy mogę kilka dni pojeździć bez przerejestrowywania i dopiero np po tygodniu udać się do wydziału komunikacji po nowe blachy?
gierus
Nowicjusz

0

10 Lip 2012, 13:38

do 30 dni od daty zakupu
tak możesz przenieść ubezpieczenie, tylko policz czy nie opłaca się bardziej przepisać właściciela a przenieść z końcem umowy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

0

10 Lip 2012, 13:46

I nie ma znaczenia to, że samochód jest nieprzerejestrowany od 6 tygodni? Dla mnie przysługuje kolejne 30 dni, dobrze rozumiem?
Pozdrawiam.
gierus
Nowicjusz

0

10 Lip 2012, 19:37

tak, dobrze rozumiesz
pocieszny
Forumowicz VIP

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota Hilux GR Sport debiutuje w RPA
    Na rynek Republiki Południowej Afryki wchodzi limitowana edycja Hiluxa, firmowana przez Toyota Gazoo Racing, sportowe ramię Toyoty. Pick-up Hilux GR Sport otrzymuje trenowe wyposażenie i profesjonalne oklejenia Gazoo Racing, ...

11 Lip 2012, 07:14

Dziękuję za pomoc :wink: Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
gierus
Nowicjusz

0