Kupno nowego auta dla przyszłego ojca

09 Sty 2020, 19:09

Witam , mam dylemat co do kupna nowego auta jeszcze trochę i zostanę ojcem i tu rodzi się wiele sugestii co do kupna. Myślę nad kombi bądź suvem który spełni swoje funkcje pojemnego bagażnika jak i komfortu jazdy kierowcy i pasażerów. Dodam jeszcze że chciał bym by auto było nie zbyt drogie w utrzymaniu . Myślę dokładnie nad audi a4 b7 bądź b6 , audi a6 c6 bądź c5 oraz suv honda cr-v jak i citroen c5 2010r. Auto chciałbym w benzyna-gaz. Dodam że diesla nigdy nie miałem i może też ktoś znajdzie się , kto mnie tutaj przekona. Jestem otwarty na propozycje i liczę na waszą pomoc przy wyborze i poleceniu godnego auta . Pozdrawiam !
Rysiory
Obserwowany

09 Sty 2020, 19:24

Rysiory napisał(a):chciał bym by auto było nie zbyt drogie w utrzymaniu
Zostań w takim razie przy kombi i SUVy odpuść.
Rysiory napisał(a):audi a4 b7
Generalnie to dosyć ciasne auto jak na swoje gabaryty zewnętrzne i lepiej celować w A6 która wcale dużo droższa w utrzymaniu nie będzie.
Rysiory napisał(a):citroen c5 2010r
To jest ciekawe auto i warto na pewno je rozważyć jak byś znalazł egzemplarz w dobrym stanie.

Nie wiem jaki masz budżet ale ciekawym rozwiązaniem jest też Avensis w kombi z silnikiem 1.8.

Rysiory napisał(a):Auto chciałbym w benzyna-gaz. Dodam że diesla nigdy nie miałem i może też ktoś znajdzie się , kto mnie tutaj przekona
Żeby przekonać Cię do diesla musiałbyś robić naprawdę sporo km, może napisz ile ich robisz w roku i czy to tylko miasto czy też trasy to zobaczymy czy się opłaca?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Sty 2020, 19:25

Rysiory napisał(a):audi a6 c6

Tu masz fajną lekturę
https://www.forumsamochodowe.pl/co-zamiast-audi-a6-c6-vt113572.htm

A z tego co podałeś to zdecydowanie C5. Jako alternatywa mondeo mk4.

W ogóle jaki budżet?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2020, 19:43

Tylko jak bierzesz c5 i jezdzisz głównie po mieście to odpuść zawias hydro bo jezdzi się strasznie, to dobra opcja ale na trasę, dla mnie o niebo lepszym autem jest mondeo MK4
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2020, 19:56

o tym też mi wspominano , że a4 zbyt duże nie jest . Zastanawiam się właśnie czy aż tak bardzo ciasne by jeździć z dzieckiem i żona i od czasu do czasu dorzucić jeszcze kogoś . Co do suva , głównie chodzi tu o hondę która podałem wcześniej , koszty eksploatacji naprawde sa dosyc duze ? A6 C6 powiem szczerze przemawia do mnie ale obawiam się czy nie są wadliwe auta i jaki silnik jest polecany . Jeśli chodzi o to ile kilometrów robię , głównie miasto , większe trasy raz na jakiś czas . Kwota jaka chciałbym przeznaczyć maksymalnie to 25tys .
Dodam jeszcze że wcześniej posiadane auto bylo to bmw e39 i podobnego komfortu jazdy i przestrzenią auta , bagażnika chciałbym szukać
Rysiory
Obserwowany

09 Sty 2020, 21:01

Rysiory napisał(a): A6 C6 powiem szczerze przemawia do mnie ale obawiam się czy nie są wadliwe auta i jaki silnik jest polecany . Jeśli chodzi o to ile kilometrów robię , głównie miasto , większe trasy raz na jakiś czas .

Przeczytaj temat, który podlinkowałem wcześniej.

Rysiory napisał(a):Co do suva , głównie chodzi tu o hondę która podałem wcześniej , koszty eksploatacji naprawde sa dosyc duze ?

Napęd 4x4 to większa ilość elementów, których trzeba pilnować/wymieniać. Do tego wyższe spalanie. Zobacz sobie ile kosztują np. opony do takiej crv. Już pomijam, że to auto wcale nie jest duże.

Poszukaj sobie tego mondeo, na pewno wyjdziesz na tym najlepiej biorąc pod uwagę koszty utrzymania, wygodę i ilość miejsca w środku.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
    Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...
    Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...

09 Sty 2020, 21:14

No CRV to już taki całkiem fajny SUV,

Z minusów to chyba tylko CENA, i generalnie CRV BDB trzyma cenę.

W wersji z benyznowym silnikiem ....

Za 25 tys coś tam może i kupisz jakąś starszą w tej pierwszej budzie... na taką 9-10 letnią musiałbyś mieć 50 000zł .

Ja w ub. roku sprowadziłem 3 takie CRVki, 2007,2010 i 2011R, troszkę też tym jeździłem i jak dla mnie Super, teraz chciałem też kupić ale po 15 minutach od wystawienia ktoś ją kupił...także jest to auto bardzo poszukiwane.
Koszty utrzymania...wysokie...jak to SUV 4X4 to nigdy tanie nie będzie w utrzymaniu dla statystycznego kowalskiego.
Ewentualnie silnik 2.0 benzyna można założyć LPG.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie