Kupno nowego auta za granicą

04 Sty 2008, 18:39

Witam!

W bardzo niedalekim czasie planuje zakup NOWEGO samochodu w Niemczech (kraj UE jak każdy wie :P ). Mam do Was pytanie - jakie opłaty czekają mnie w PL poza oczywistymi jak tablice czy dowód?

Kupuje samochód, w cenę którego wliczony jest VAT. Przeczytałem gdzieś, że jeżeli auta ma mniej niż 6 miesięcy trzeba płacić za niego jakis dodatkowy VAT w polskim Urzędzie Skarbowym. Jak to jest? Akcyzy będzie 3.1% bo samochód ma silnik <2000cm, opłata recyklingowa zdaje się i coś jeszcze będę musiał płacić?

Pozdrawiam! :)
cadavre
Nowicjusz

07 Sty 2008, 21:31

Jesli chodzi o oplaty za auto z zagranicy to najpierw należy zrobic przegląd techniczny w Polsce który wynosi około 170zł nastepnie akcyza 3,1% od wartości jaka bedzie na fakturze zakupu tłumaczenie rachunku i dowodu rejestracyjnego to koszt okolo 120zł potem urząd skarbowy 160zł opłaty za pismo potwierdzające że auto jest wolne od Vat, nastepnie rejestracja 500zł za opłate recyklingową i około 270zł za tablice znaczki skarbowe i ksiązke pojazdu. To byłyby wszystkie opłaty nalezy pamietac że w dniu rejestracji należy zaplacić OC jeśli nie zostało zaplacone bo auto przyjechało z zachodu na lawecie. Od dnia przeglądu technicznego należy zmieścić się w terminie 5 dni z zapłata akcyzy poniewaz mozna zapłacic dość wysoką karę.
lysandrr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Podłącz smartfona w swoim samochodzie - Opel ADAM
    ADAM to pierwszy samochód z całkowicie nowym system informacyjno-rozrywkowym firmy Opel, który nie tylko obsługuje smartfony, ale również zwiększa ich możliwości, a tym samym zapewnia jeszcze więcej w ...