Kupno nowego Leon Sportback (Cupra/Seat) benzyna 1.5 czy 2.0

14 Mar 2024, 11:38

Hej, planuje kupić nowego Leona Sportback - zastanawiam sie czy wybrać 2.0 czy 1.5 (obydwa w automacie). Problem jest taki że nie mam gdzie w okolicy przetestować 2.0 bez 4x4. Przy testach dynamika 1.5 wydawała się OK, ale jeździłem nim ok 1-2h po krajówkach/mieście.

Na co dzień jeżdżę dosyć spokojnie (ale nie jak dziadek :P ), 40/60 miasto/trasa. Rocznie ok 10-12k km. Obawiam się że przy dłuższych wypadach (autostrada), przy jeździe w okolicy 140-150 km/h , silnik 1.5 bedzie za słaby. Obecnie mam Fiata Bravo 2 1. JTD 120KM i czasami przydałoby się trochę więcej mocy....
Z drugiej strony nie wiem ile więcej 2.0 z napędem na przód bedzie palił względem 1.5 - testowałem 2.0 4x4 (w Octavii i Formentorze) i spalanie w mieście dochodziło do 10-12 litrów (krótkie trasy nawet 15-16). Dodatkowo nie odczułem jakiejś ogromnej różnicy w dynamice - jeżdżąc po mieście.

Jest jeszcze jeden problem - wybierając 2.0 muszę brać co już jest wyprodukowane - bo nie można zamówić już tych silników.
szuwar333
Nowicjusz

14 Mar 2024, 12:10

Jest spora różnica w dynamice przy wyższych prędkościach jak już chcesz 1.5 TSI to popatrz na wersję 150KM.
szuwar333 napisał(a):Obawiam się że przy dłuższych wypadach (autostrada), przy jeździe w okolicy 140-150 km/h , silnik 1.5 bedzie za słaby
Przy tych prędkościach da radę ale spalanie będzie podobne do wersji z mocniejszym silnikiem :wink: różnice będą niewielkie.
szuwar333 napisał(a):Dodatkowo nie odczułem jakiejś ogromnej różnicy w dynamice - jeżdżąc po mieście.
Bo odczujesz ją dopiero powyżej ograniczeń prędkości które znajdziesz w mieście :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Mar 2024, 12:51

Pod uwagę biorę 1.5 150KM lub 2.0 190KM - problem tylko z dostępnością wersji 2.0.

Spalanie - poza miastem w tych dwóch silnikach będzie podobne (przy takiej samej jeździe)? Sprzedawca z Cupry uważą ze 2.0 spali podobnie (poza miastem) a przy większych prędkościach nawet mniej.

Patrzę też na używane 1-3 latki - ale ciężko coś znaleźć sensownego. W salonie mają używkę leona 1.5 150KM (pakiet jazdy L, pakiet zimowy, elektryczna klapa bagażnija, koła 18cali) za 100k z 2021.07. Podobna konfiguracja nowego to 150-160k zł. Z wad to Lampa będzie wymieniana i malowany błotnik (lekkie przytarcie) na koszt salonu. Obawiam się tylko tego ze przebieg to 56k km i raz wymieniany olej przy 30k km jak ASO zaleca.. Ja będę wymieniał olej co ok 10k - jestem ciekawy czy jak na poczatku ktoś wymieniał co 30k to jak długo taki silnik pojeździ....
szuwar333
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...
    Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
    Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...