Kupno nowego Leon Sportback (Cupra/Seat) benzyna 1.5 czy 2.0

14 Mar 2024, 11:38

Hej, planuje kupić nowego Leona Sportback - zastanawiam sie czy wybrać 2.0 czy 1.5 (obydwa w automacie). Problem jest taki że nie mam gdzie w okolicy przetestować 2.0 bez 4x4. Przy testach dynamika 1.5 wydawała się OK, ale jeździłem nim ok 1-2h po krajówkach/mieście.

Na co dzień jeżdżę dosyć spokojnie (ale nie jak dziadek :P ), 40/60 miasto/trasa. Rocznie ok 10-12k km. Obawiam się że przy dłuższych wypadach (autostrada), przy jeździe w okolicy 140-150 km/h , silnik 1.5 bedzie za słaby. Obecnie mam Fiata Bravo 2 1. JTD 120KM i czasami przydałoby się trochę więcej mocy....
Z drugiej strony nie wiem ile więcej 2.0 z napędem na przód bedzie palił względem 1.5 - testowałem 2.0 4x4 (w Octavii i Formentorze) i spalanie w mieście dochodziło do 10-12 litrów (krótkie trasy nawet 15-16). Dodatkowo nie odczułem jakiejś ogromnej różnicy w dynamice - jeżdżąc po mieście.

Jest jeszcze jeden problem - wybierając 2.0 muszę brać co już jest wyprodukowane - bo nie można zamówić już tych silników.
szuwar333
Nowicjusz

14 Mar 2024, 12:10

Jest spora różnica w dynamice przy wyższych prędkościach jak już chcesz 1.5 TSI to popatrz na wersję 150KM.
szuwar333 napisał(a):Obawiam się że przy dłuższych wypadach (autostrada), przy jeździe w okolicy 140-150 km/h , silnik 1.5 bedzie za słaby
Przy tych prędkościach da radę ale spalanie będzie podobne do wersji z mocniejszym silnikiem :wink: różnice będą niewielkie.
szuwar333 napisał(a):Dodatkowo nie odczułem jakiejś ogromnej różnicy w dynamice - jeżdżąc po mieście.
Bo odczujesz ją dopiero powyżej ograniczeń prędkości które znajdziesz w mieście :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Mar 2024, 12:51

Pod uwagę biorę 1.5 150KM lub 2.0 190KM - problem tylko z dostępnością wersji 2.0.

Spalanie - poza miastem w tych dwóch silnikach będzie podobne (przy takiej samej jeździe)? Sprzedawca z Cupry uważą ze 2.0 spali podobnie (poza miastem) a przy większych prędkościach nawet mniej.

Patrzę też na używane 1-3 latki - ale ciężko coś znaleźć sensownego. W salonie mają używkę leona 1.5 150KM (pakiet jazdy L, pakiet zimowy, elektryczna klapa bagażnija, koła 18cali) za 100k z 2021.07. Podobna konfiguracja nowego to 150-160k zł. Z wad to Lampa będzie wymieniana i malowany błotnik (lekkie przytarcie) na koszt salonu. Obawiam się tylko tego ze przebieg to 56k km i raz wymieniany olej przy 30k km jak ASO zaleca.. Ja będę wymieniał olej co ok 10k - jestem ciekawy czy jak na poczatku ktoś wymieniał co 30k to jak długo taki silnik pojeździ....
szuwar333
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...