Kupno nowej Skody Fabii 1.2 HTP

13 Sty 2013, 23:40

Witam,

Jako, że mam szczerze dość naprawiania kupionych używanych aut jestem zainteresowany kupnem Fabii 1.2 HTP. Jak najtaniej się da, najlepiej w kredycie typu 50/50, czy wkład własny a reszta na raty. Na Allegro najtańsze z 2012 stoją po 27 tys. zł. Jak to jest z rabatami? Ile mógłbym utargować? Czy mogliby zaoferować darmowe AC (wymagane w przypadku rat)? Nigdy nie kupowałem nowego auta, jeśli byłaby to dobra oferta + tani, sensownie rozłożony kredyt chętnie bym się pokusił. I jak z samym autem? Znajomy ma i zachwala, jeździ już ponad rok.
Offro
Początkujący

13 Sty 2013, 23:58

Na allegro zaglądałem to najtańsze nowe te auta kosztują 35 tyś , używane 23 tyś. Więc nie wiem skąd wziąłeś cenę 27 tyś za nowe auto chyba że podawałeś za używane z 2012. Co do wszystkich tych spraw to najlepiej podejdź do dilera i tam spróbuj się ugadać. U mnie w rodzince kupowali Toyotę i wytargowali OC oraz komplet opon. Każdy diler współpracuje z bankiem i Ci tam powiedzą jakie będą koszty realne kredytu.
Możesz zawsze popytać się w innych bankach ale będziesz musiał liczyć jaka jest realna stopa.
inż. mechaniki i b. maszyn
KapitanSTS
Początkujący

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Punto I
Silnik: 1.1 55 SX
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Sty 2013, 15:23

jak na nówkę z salonu to cena śmieszna, może mieli zwrot auta lub jakiś wadliwy model, że tak spuścili z ceny. co do kredytu, odradzam, weź pod uwagę sytuacje, powiedzmy za np 3 m-ce auto rozbijesz, pójdzie na szrot i co przez 5 lat będziesz spłacał :wink: jeśli chodzi o ubezpieczenia z salonu, to nie licz na odszkodowanie, bowiem jak mi tir zmiażdżył mazdę, nówkę z salonu, to nie otrzymałam odszkodowania, bo Ubezpieczyciel nie mógł stwierdzić na 100% kto był ofiarą a kto winowajcą :cry: :lol: :no: po drugie, auta z salonu po kupnie i "wyjeździe z salonu" tracą połówkę wartości, więc po co przepłacać :ok:
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 13 05 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: audi
Silnik: 1,6
Typ: Inny
Rok produkcji: 1998

14 Sty 2013, 15:51

A co ma do tego czy jest się sprawcą czy winowajcą? jak się ma AC to mają obowiązek wypłacić odszkodowanie.
Ubezpieczenie salonowe to takie samo jak każde inne tylko tańsze.
Oj bardzo chciałbym kupić auto które dopiero wyjechało z salonu i kosztuje 50% ceny pierwotnej, no chyba, że zaraz po wyjeździe z salonu auto ma 5 lat albo 3 i 200tys. km na liczniku lub rzeczywiście jest bardzo młode ale nie ma przodu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sty 2013, 17:06

Jasiek90 napisał(a):jak się ma AC to mają obowiązek wypłacić odszkodowanie.
jakby tak było pięknie to by ludzie nie sądzili się z Towarzystwami Ubezpieczeniowymi i nie dochodzili swych praw w sądzie, na jakim ty świecie żyjesz, tak łatwo nie wypłacą ci odszkodowania :lol:
Jasiek90 napisał(a):A co ma do tego czy jest się sprawcą czy winowajcą?
a to, że jak ty zawiniłeś, to nie otrzymasz kasy na naprawę i stracisz zniżki za bezszkodową jazdę, to dlatego jak kierowcy mają stłuczkę to sprawę załatwiają po cichu między sobą
Jasiek90 napisał(a):kupić auto które dopiero wyjechało z salonu
:lol: auto z salonu nie daje ci gwarancji, że jest w 100% super sprawne, różnica jest taka, że chyba na 3 lata jesteś zwolniony z przeglądów technicznych :wink: i jak dojdzie do stłuczki nie z Twojej winy, to naprawią ci za free i dadzą samochód zastępczy :wink:
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Sty 2013, 17:22

Jasiek90 napisał(a):jak się ma AC to mają obowiązek wypłacić odszkodowanie.

"W umowie ubezpieczenia AC pojawiają się również wyjątki, w których w określonych sytuacjach, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Przykładowo gdy kierujący był pod wpływem alkoholu, zbiegł z miejsca wypadku, wypadek był spowodowany umyślnie (rzeczoznawca określa, czy byłeś ofiarą czy winowajcą", czy szkody wynikającej z normalnej eksploatacji. Co ważne, jeśli samochód nie ma ważnego badania technicznego, wówczas ubezpieczyciel również może odmówić wypłaty odszkodowania AC". I dlatego, że rzeczoznawca w moim przypadku, nie był w stanie określić charakteru wypadku - zaparkowałam na parkingu przyblokowym, przód auta miałam na chodniku więc od ulicy było z metr, a tir wpadł w poślizg i zmiażdżył mazdę, przyszedł urzędas, zrobił sprawozdanie i od 2 lat nici z kasy :/
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika