Kupno/oglądanie używanego samochodu.

29 Maj 2012, 12:55

Witam,

Chciałbym zapytać doświadczonych użytkowników forum, jak Waszym zdaniem powinno wyglądać oglądanie używanego samochodu. Mam na myśli bardziej sposób w jaki powinienem to sobie zorganizować. Sam nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w zakupie samochodów, moja wiedza opiera się tylko i wyłącznie na bardzo dokładnym opracowaniu wszelakich poradników, wskazówek na temat kupna auta ( na co zwracać uwagę itp.).

Nie mam niestety nikogo bliskiego, kto znałby się dobrze na samochodach. Zapewne znajdę kogoś, kto mógłby mi pomóc, niestety na pewno nie będzie możliwości, aby jeździł ze mną oglądać każde auto, które mnie zaciekawi w ogłoszeniu na Allegro.

I tu rodzi się moje pytanie, czy Waszym zdaniem - zakładając, że przynajmniej teoretycznie opanowałem bardzo dobrze wiedze dot. oglądania/sprawdzania samochodu, jeśli będę sprawdzał dany samochód z kolegą (również niespecjalnie rozeznanym), najpierw z zewnątrz, tj .w dużym skrócie :
-stan lakieru - miernikiem i "na oko"
-luki w karoserii między różnymi elementami
-różnice w kolorze/odcieniu
-blache w bagażniku
-pod maską mocowania błotników
-szyby
-oznaki malowania - tudzież jakiś lakier na innych elementach np. zawieszenia,uszczelkach
-jak pracuje silnik, ewentualne wycieki itd.
-jak "chodzą" amortyzatory

Następnie w środku, stan kierownicy,lewarka biegów, pedałów, wszystkich elementów elektronicznych - klima,szyby,światła,radio,lusterka,fotele etc. i na koniec jazda próbna.
Jeśli wszystko będzie zgodnie z wytycznymi - dopiero wtedy fatygowałbym kogoś bardziej rozeznanego o ostateczne sprawdzenie, ewentualnie wjazd na ASO i wydatek 150zl.

Myślicie, że jestem w stanie w taki sposób kupić dobry, bezwypadkowy egzemplarz?
wjot1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2009

29 Maj 2012, 13:19

tak. szanse zawsze są. ni oglądaj nigdy auta sam bo druga osoba mimo, że nie będzie miała specjalnej wiedzy na temat motoryzacji to trochę ostudzi Twoje podejście. Jeżeli wiedzę z poradników już posiadasz to powinieneś dać sobie rady. na internecie dostępna jest gdzieś lista kontrolna którą najlepiej krok po kroku się kierować podczas oględzin auta, poszukaj a na pewno znajdziesz.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Maj 2012, 18:04

Dzięki za zainteresowanie.

A macie może z własnego doświadczenia inne rzeczy na które zwracacie uwagę przy zakupie?
Rozumiem, że teoretycznie lepiej by było kupić auto krajowe, od osoby prywatnej, niż sprowadzone on handlarza.

O co i jak zapytać sprzedającego podczas rozmowy telefonicznej?
Macie może jakieś własne "gadki", którymi sprawdzacie sprzedającego?
Jakieś sprawdzone schematy rozmowy?

Chciałbym uniknąć niepotrzebnego jeżdżenia, a co za tym idzie - kosztów.

Pozdrawiam
wjot1
Nowicjusz

30 Maj 2012, 13:14

Nie ma schematów rozmów, bo każdy sprzedający jest inny. To czego dowiesz się podczas rozmowy telefonicznej często jest kłamstwem żeby Cie zwabić. Możesz poprosić sprzedającego o wysłanie dodatkowej większej ilości zdjęć na maila, żeby zrobił zdjęcia książki serwisowej ( jeżeli jest oczywiście i każdej strony razem z okładkami) w ten sposób możesz zweryfikować w pewnym stopniu rzeczywistość przebiegu. Wiadome książkę serwisową można kupić i samemu wypełnić ale wtedy wystarczy zobaczyć ostatnią stronę i często jest tam napis "Made in China 2007" a jeżeli auto mamy z 2005 to już wszystko jasne :) Tak jak wcześniej pisałem poszukaj sobie tej listy kontrolnej i tam masz wypisane co po kolei sprawdzić i o niczym nie zapomnisz. Ewentualnie wyślij mi swojego maila to Ci podeślę taką listę. Auta sprowadzane odradzam gdyż w większości przypadków są to auta powypadkowe.
spandau
Początkujący

01 Cze 2012, 15:21

Podstawowa sprawą podczas kupna używanego samochodu jest sprawdzenie go na stacji diagnostycznej i ocena pod względem stanu technicznego,który jest w sumie ważniejszy niż wygląd zewnętrzny.
Dabtuner
Aktywny

04 Cze 2012, 13:33

Ok przymierzam się do oglądania paru autek.

Taki malutki OT : Czy warto kupowac te tanie mierniki lakieru po 20-30zł tzw. długopisy, sprawdza się to?

Jeśli nie, to czy istnieje możliwość wypożyczenia takiego lepszego miernika lakieru?
wjot1
Nowicjusz

04 Cze 2012, 15:25

Polecam ten miernik:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jest na prawdę dobry tylko bardzo delikatny i mi się złamał ale jak miałbym kupować jeszcze raz to kupiłbym ten sam. Bardzo dobrze pokazywał różnice na fabrycznie lakierowanych elementach i na powtórnie polakierowanych. Był bezbłędny z tym, że trzeba nabrać wprawy w jego urzytkowaniu. Taki miernik pomoże Ci wstępnie zweryfikować czy samochód był lakierowany ale wiadome nie może to być wyznacznikiem tego czy auto jest bezwypadkowe czy nie bo mogło to być delikatne obtarcie które wcale nie wpłynęło na geometrię auta ale wtedy to już można jechać na przegląd i zweryfikować stan auta.
spandau
Początkujący

04 Cze 2012, 15:48

Mam ten sam miernik.. i muszę powiedzieć, że się sprawdza.. jak jest szpachla to od razu zobaczysz różnicę.. wiadomo lepszy byłby taki cyfrowy.. ale to koszt ponad 100 zł.. mimo wszystko taki miernik zawsze coś pomoże.

pozdro
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

04 Cze 2012, 16:04

Ok dzięki wielkie za pomoc, taki sobie kupie w takim razie.

Pozdrawiam
wjot1
Nowicjusz

04 Cze 2012, 17:09

kup dokładnie ten at500 co Ci wysłałem bo jest najlepszy!
spandau
Początkujący

04 Cze 2012, 18:47

Jeśli możesz to sobie poćwicz na jakimś innym aucie .. ręka nie może ci się drgać ;P
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback