Kupno pierwszego samochódu (4-10 tys.)

13 Cze 2015, 22:24

Dzięki mdmicky92 - Twoja pomoc jest nieoceniona! :)

Akurat ten klubowicz nie był aż tak pedantyczny w spisywaniu napraw i awarii ale założył kilka tematów. Największym problemem tego auta była wymiana w zeszłym roku skrzyni biegów. Od wczoraj biję się z myślami, czy i jak zorganizować tą 200km wyprawę :D Niestety akurat moja siostra ma auto w naprawie i tak będzie jeszcze przez co najmniej tydzień :angry:

Znalazłem jeszcze 3 ogłoszenia, będę ogromnie wdzięczny za opinie:
Fiat Brava
[link do oferty na Olx wygasł]
Jeśli opis jest prawdziwy, to właściciel dobrze o nią dbał. Jest gaz i "gratisy" (bagażnik rowerowy). Cena jak na Bravę dosyć wysoka (ale nie twierdzę że zbyt wysoka)...

Daewoo Lanos
Ten Lanosik prezentuje się bardzo ładnie i jak na ten model wyposażenie "full wypas" :)

Fiat Marea
Wygląda nawet ładnie ale podejrzane że kończy się przegląd i ktoś po roku chce go już sprzedać. Chyba coś jest nie tak z maską.
Crocodil
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 28 04 1999
Auto: Nie mam

13 Cze 2015, 23:09

Brava na pewno miała zmieniany przedni zderzak, bo jest z dziurami na halogeny, a tych nie ma, w środku też nie ma od nich przycisku włącznika. Tak samo zegary zmieniane, chyba od wersji GT, bo tam były białe tarcze (ale to akurat wielki problem nie jest, bo sam to u siebie robiłem po zakupie, tam po prostu licznik często łapał zimne luty i świrowały wskazania, najprościej było właśnie wymienić licznik). Rzuć też okiem na mocowanie przednich amortyzatorów pod maską, bo widać, że na kielichach ruda się pojawiła i jest uszkodzona jedna osłonka. Jednak samochód nie jest nowy, a wydaje się być uczciwie opisany, nie zaszkodzi zobaczyć.

Co do Lanosa, lewe tylne nadkole vs klapa i ten element pod światłem lewym, nie mają przypadkiem różnych odcieni? Tak samo halogeny, różne kolory, któryś był zmieniany.

Marea ma słabo zrobione zdjęcia, tak, żeby przypadkiem za dużo na nich nie pokazać, choć maska faktycznie jakby lekko nadgięta. Teoretycznie katastrofy nie ma, ale masz w zanadrzu lepsze propozycje.
A z tym, że kończy się przegląd, a OC świeże - sam podobnie sprzedawałem swoje Bravo nie tak dawno temu, OC się skończyło jakieś dwa tygodnie przed sprzedażą, a przeglądu było jeszcze około miesiąc.
mdmicky92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2010

14 Cze 2015, 03:57

Witaj. :) Widzę ,że konkretne kompendium wiedzy sporządziłeś. Jeden z "pełniejszych" tematów na forum !
Nawet ciężko coś dodać oprócz tego,że trzeba cierpliwie szukać auta. Gdybym ja sprzedawał swoją Lagunę to miałbyś temat załatwiony a tak... :unsure:
Proponuję w górnym przedziale założonych pieniążków ,dołożyć jeszcze auto za niewielka kasę w dobrym roczniku czyli...Chevroleta Lacetti. Może być w wersji hatchback. Wszystkie silniki w nim na benzynę są trwałe i dobre pod lpg. W wersji kombi jest to już nieco inne auto i w niemczech sprzedawane było pod nazwą Nubira III.
np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Cze 2015, 20:45

@mdmicky92: Od razu widać że jako były właściciel Bravy doskonale zauważasz podejrzane rzeczy :) Lanos w sumie ma zdjęcia zrobione w takim oświetleniu że trudno ocenić dokładniej jego odcienie... :/

Miernik lakieru już zamówiłem, ,spróbuję też namówić mojego znajomego do wspólnych oględzin samochodów. Nie jest co prawda mechanikiem ale jest "rozgarnięty" i ma spore doświadczenie jako kierowca...

@artur73: Dzięki, że się pojawiłeś :) A nie planujesz przypadkiem sprzedaży swojej Laguny? ;) :D

Zastanawiałem się nad Chevroletem/Daewoo Lacetti i Nubira III, bo to naturalni następcy odpowiednio Lanosa oraz Nubiry. Na pewno są to fajne auta ale mam z nimi 2 problemy... Po pierwsze cena jest bliska mojemu górnemu limitowi, a zadbany egzemplarz kosztuje nawet dobrze ponad "dychę". Im dłużej się nad tym zastanawiam, to kupując pierwsze auto wolałbym jednak nie wychodzić ponad 6-8 tys. Po drugie, prawie wszystkie ogłoszenia tych modeli dotyczą aut sprowadzanych z zachodu i wystawiane sa przez handlarzy. Wiem, że osoby prywatne też kombinują, a nie każdy handlarz to oszust ale czuję że z moim doświadczeniem po prostu wystawiałbym się na "strzał".
Crocodil
Początkujący

15 Cze 2015, 06:32

Wczoraj byłem zrobić sobie rekonesans po Gnieźnie. Zabrałem żonę po prostu na wycieczkę do tego zagłębia ,bo od nas jest 0,5 godz. ekspresówką... Wnioski..? Byłem w kilkunastu dużych komisach i do kupna nadawało się 1 (słownie : jedno ) auto... :yes:
Jak wsiadłem do starej Laguny 96/97 i jechałem do Poznania ,to stwierdziłem że nie zamieniłbym się na żadne z większości tam oglądanych aut w kwocie 10-15k...
Lagunę nawet może bym i sprzedał ale...na pewno tylko komuś normalnemu w tzw. dobre ręce,bo nie po to człowiek łazi ze szmatką żeby jakiś "nowy nabywca" niweczył jego pracę. Jak chcesz to mogę ci pokazać Lagunę w realu jak jesteś z Poznania. Nie chodzi o sprzedawanie ale możesz sobie je oglądnąć i się przejechać.Tak wyrobisz sobie zdanie na temat takiego auta. Ale to temat na priv.
artur73
Awatar użytkownika

15 Cze 2015, 07:24

Czytałem już nie raz żeby unikać samochodów Gniezna :D Skoro Ty nie znalazłeś praktycznie nic wartego kupna, to ja będę omijał to miejsce z daleka :)

Mieszkam w Poznaniu i chętnie skorzystałbym z Twojej propozycji, bo nigdy nawet nie jechałem Laguną. Odezwę się na priv. :)

Jeśli chodzi o Bravę którą wcześniej wklejałem, to na forum Marei dostałem informację żeby jak ognia unikać silnika 1.6 z 2001 ponieważ jest to zmieniona wersja która ma problemy z pękającym kolektorem (wymiana kosztuje ok. 850zł).
Crocodil
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...

16 Cze 2015, 12:35

Miałem wczoraj ogromną przyjemność poznać osobiście artura73 i jego Lagunę :) To wspaniałe doświadczenie spotkać kogoś z taką pasją i tak doskonale przekazującego swoją wiedzę :) Potwierdzam, że Jego "renówka" prezentuje się świetnie i prowadzi sie po prostu doskonale :) Zdecydowanie jest to auto które chciałbym mieć :yes:

A co powiecie na te 2 oferty?
Kolejna poznańska Laguna, tym razem "końbi" :)

Lanos z gazem - z zewnątrz wygląda nieźle ale brak zdjęć wnętrza...
Crocodil
Początkujący

16 Cze 2015, 12:52

O lagunie z linku już ci pisałem na priv ,że wydaje się ok. Natomiast o tym "dwukolorowym" lanosie zapomnij szybko. :)
artur73
Awatar użytkownika

16 Cze 2015, 13:13

Teraz ciężko znaleźć zadbaną Lagunę I, tak samo jak Mondeo Mk2, Nissana Primerę itp. Gdy wartość auta spada poniżej 10 tysięcy to nikt nie pozbywa się zadbanych aut, a te które są w ogłoszeniach to zazwyczaj kupione na rok lub dwa tak, żeby do nich nie dołożyć czyli jazda bez napraw póki auto odpala, jedzie i skręca, a rozrządem, olejami i innymi rzeczami niech się przejmuje kolejny właściciel...
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Cze 2015, 13:41

Ossy napisał(a):Gdy wartość auta spada poniżej 10 tysięcy to nikt nie pozbywa się zadbanych aut, a te które są w ogłoszeniach to zazwyczaj kupione na rok lub dwa tak, żeby do nich nie dołożyć czyli jazda bez napraw póki auto odpala, jedzie i skręca, a rozrządem, olejami i innymi rzeczami niech się przejmuje kolejny właściciel...

Dokładnie tak. W takie auta zazwyczaj nikt nie inwestuje, najczęściej to typowe woły robocze do zajechania, których właściciel pozbywa się dopiero wtedy, gdy już nie mogą spełniać swojej funkcji. Mój kuzyn używał kiedyś do pracy Mondka mk2 1.8TD - przez kilka lat nie dołożył do niego ani złotówki, nawet oleju w nim nie wymienił, a sprzedał go dopiero wtedy, gdy do zrobienia było sprzęgło i skrzynia, a silnik nie odpalał już przy -1. U nas generalnie nie istnieje coś takiego jak dbanie o auto - ludzie uważają, że samochód powinien jeździć bez wkładu finansowego i potrafią nazwać go skarbonką kiedy przyjdzie do wymiany klocków hamulcowych.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

16 Cze 2015, 13:49

A z tym akurat bym polemizował. Każdy dba o auto takie jakie ma lub nie . I nie ważne który to rocznik auta. Znam wiele takich przykładów jak ludzie polerują swoje Cinquecento. Sam mam 2 auta i o każde z nich dbam i utrzymuję w przyzwoitej sprawności.
Niestety nie wszyscy kupują kombi,żeby jeździć nim kłaść płyty G/K czy płytki. Niektórzy kombi mają ,żeby zapakować się pod namiot czy na ryby z pontonem.Wielu moich znajomych ma auto koło 15 lat i są oni przykładem jak należy dbać o auto.
artur73
Awatar użytkownika

16 Cze 2015, 14:15

No tak, tyle, że jeśli takie auto - pomimo tego całego dbania - ma niewielką wartość rynkową to zazwyczaj nie pojawia się w ogłoszeniach, a jeśli już się pojawia to długo wisi z uwagi na wysoką cenę. Mówimy tu o autach, które można znaleźć w ogłoszeniach - jestem przekonany, że szkoda by Ci było wystawić swoją Lagunę za 5k, a podejrzewam, że znając jej prawdziwy przebieg i rocznik nikt by Ci więcej za nią nie chciał dać.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

16 Cze 2015, 14:30

artur73 napisał(a):A z tym akurat bym polemizował. Każdy dba o auto takie jakie ma lub nie . I nie ważne który to rocznik auta. Znam wiele takich przykładów jak ludzie polerują swoje Cinquecento. Sam mam 2 auta i o każde z nich dbam i utrzymuję w przyzwoitej sprawności.

Ale ja się zgadzam z Tobą, tylko że te zadbane auta nie trafiają do ogłoszeń (no czasem trafiąją, powiedzmy, że to 5-10% ogłoszeń). Tym sposobem na ulicy często widzę zadbane Mondeo lub Lagunę, ale w ogłoszeniach tych aut nie ma, bo nikt nie wypuści auta, o które dbał kilkanaście lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Cze 2015, 15:17

Macie rację. Takie auto raczej ludzi trzymają albo jeśli już trafia do netu,to jak cena jest niewielka to handlarz je zabiera.
Co do np. mojej Laguny to cena na nią nie byłaby 5k ale 3k i z lpg, z ładnym zadbanym wyglądem, z drugim kompletem kół oraz z faktem że 60 tys. temu silnik przeszedł właściwie mały remont i teraz od wymiany do wymiany nie potrzebuje żadnej dolewki olejowej ,nie sądzę żebym ją długo sprzedawał. Jednocześnie kasa za nią jest tak symboliczna i ja bym nie nazywał tego "sprzedażą" ale raczej "przekazaniem", bo oddałbym to auto tylko komuś kto mi się zobowiąże ,że u niego auto będzie tak wyglądało i miało dobrze jak U MNIE ! może to śmieszne ale tak właśnie myślę i tylko tak "odsprzedam' to auto. Inaczej niech sobie jest pod domem nawet jako 3 auto. Opłacone jest i zniżki mam też MAX ,a co mi po 3 k..? Fajnie by było jakby komuś za to jeszcze posłużyło kto na to zasługuje, a mnie wspominałby jako człowieka z sympatią. W naszych realiach ,to taka postawa jest jakby z kosmosu...ale ktoś musi zacząć robić te pierwsze kroki do NORMALNOŚCI ..! :yes: Inaczej nigdy nie wyjdziemy z tego cwaniactwa,kręcenia liczników itp.
artur73
Awatar użytkownika

16 Cze 2015, 15:46

Wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja :) Ech, gdyby na świecie było więcej osób takich jak Wy, żyłoby się zdecydowanie lepiej...
Crocodil
Początkujący