Kupno pierwszego samochodu za ok 3tyś przez kobiete

17 Kwi 2009, 14:03

czym więcej kasy nazbierasz tym auto które kupisz będzie bardziej autem niż szrotem, ja na twoim miejscu bym zbierał kasę i tyle, bo szkoda by mi było wydać na coś 5 tysięcy co nie będzie działało albo będzie na granicy wykończenia. No ale jak Ty już chcesz... Możesz tą kasę także dać mi i efekt będzie podobny :)
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

17 Kwi 2009, 15:01

Fiat Tempra. Ehhh jeździło się bez prawka tym wozem :D Mam sentyment do tego auta, naprawdę dobry wóż!!
Polecam skode felicie dla ciebie.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

17 Kwi 2009, 15:37

ja również dozbierał bym do 5tys i kupil cos takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] silnik VW 1.3 wiec ciezki do zajechania,nieduże poręczne kombi,a jazda bedzie całkowicie za grosze,co do stanu pisze ze jest troszke do roboty ale co sie znajdzie za 5000zl,ja mysle ze 3500zl jeszcze do negocjacji wiec za jakies 3200zl moze by poszedl wiec reszta kasy zostanie na naprawy itp.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Kwi 2009, 15:58

No faktycznie Felicja w kombi to dobra opcja, zważywszy na fakt, że koleżanka pisała, że kombi to jej marzenie. Pewnie nie Felicja, ale lepsze takie niż żadne. Czasem w tych granicach można znaleźć Nubirkę w kombi, też fajne autko. Np
[link do oferty na Allegro wygasł]
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Kwi 2009, 14:23

Tak jak powiedziałem...za 5k,kupiłbym Astrę I w kombi i to z gazem.Będzie to auto z ok 94/95 roku.Oczywiście z ze zwykłym silnikiem 1,4 lub 1,6 ale nie 16v. :wink:
Oczywiście przyłączam się do zdania kolegów i również twierdzę ,że kupno Felicji kombi nie jest najgorszym rozwiązaniem. Części są tanie a auto jest nieskomplikowane w budowie.Silnik czeski 1,3 daje radę ale silnik Volkswagena 1,6 jest o wiele lepszy w tym aucie.Pewnym problemem może byc korozja i pod tym kątem szczególnie trzeba auto obejrzec przy kupnie.Ogólnie Felicja,to auto "niskobudżetowe" o niepowalającym wyglądzie ale o zaj... walorach użytkowych (oczywiście w kombi)..!
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

18 Kwi 2009, 15:18

a moze tak kupic auto za 4tys i ten 1tys zostawic na ewentualne naprawy wymiany itp.,ja osobiscie zostaje przy felicji kombi z gazem bo auto naprawde super ale tak jak kolega przede mna uwaga na rdze
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Kwi 2009, 18:33

przebieg napewno krecony i wogole auto w takim stanie za jedyne 2000zl :shock: niewiem ale ja bym omijał raczej z daleka bo cos podejrzane napewno
Barol
Awatar użytkownika

19 Kwi 2009, 13:12

Zdecydowanie MATIZ bo:

mały
tani w eksploatacji
wszechstronny
mało pali
metodoz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

19 Kwi 2009, 15:21

ale niewiem czy doczytales temat do konca bo pisze ze auto z wmiare przestronnym bagaznikiem wiec matiz odpada bo guzik do niego wsadzisz
Barol
Awatar użytkownika

19 Kwi 2009, 21:02

no tak, matiz za dużego bagażnika nie posiada, ale myślałem że chodzi o auto dla kobiety i wydaje mi się że matiz jest dużo bardziej kobiecy niż astra kombi, poza tym matiza w dobrym stanie wizualnym i technicznym można bez większych problemów znaleźć za około 3500zł, z drugiej strony uważam że typowe kobiece samochody są jak najmniejsze (smart, toyota IQ etc.) więc żadne auto z dużym bagażnikiem nie będzie kobiece, no może poza nowymi suvami w których to nowoczesne kobiety gustują coraz częściej ale niestety w tym przypadku nie możemy ograniczać się do 3tyś zł. Pozdrawiam.
metodoz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

20 Kwi 2009, 14:29

Postanowilam jednak poczekac i dozbierac te 5 tys ale to bedzie na zakup auta i koszty z tym zwiazane. jakich moge sie mw spodziewac?
faza
Początkujący

20 Kwi 2009, 15:45

metodoz napisał(a): poza tym matiza w dobrym stanie wizualnym i technicznym można bez większych problemów znaleźć za około 3500zł.

Pokaż mi gdzie można kupić bo jeszcze na takiego się nie natknąłem, a moja koleżanka chce właśnie kupić :twisted:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Kwi 2009, 15:57

no dobrego matiza bez przygód kupi za minimum 5000zł,zreszta rodzice kumpla nie dawno sprzedali matiza,2000rok,1wlasciciel za 5500zl auto bardzo malo przejechane cos ok 40-45tkm i w zamian z salonu wzieli nowa Thalie
Barol
Awatar użytkownika

20 Kwi 2009, 16:30

Dobrze zrobiłaś z dozbieraniem pieniążków. :)
Pytasz o koszty..? Na pewno przerejestrowanie,czyli 75 zł jeśli auto ma tablice z twojej gminy.Jeśli z innej gminy,to koszty wzrosną o cenę tablic itp,a to będzie razem wtedy jakieś 170 zł.(mogę się mylic o kilkanaście zł.).
Poza tym ubezpieczenie OC. Innego nie będzie gdyż auto które kupisz będzie miało prawdopodobnie powyżej 10 lat.Wysokośc OC jest uwarunkowana twoim wiekiem i długością posiadania prawa jazdy oraz posiadanymi zniżkami za wcześniejszą bezszkodową jazdę.Jeśli nie masz zniżek,to warto poprosic kogoś starszego i zmotoryzowanego z rodziny aby był współwłaścicielem twojego auta i skorzystac z jego zniżek OC.Tym sposobem zapłacisz za OC niewiele.
Kolejny koszt,to wydatki na auto,czyli wymiana paska rozrządu wraz z rolką i może napinaczem. Jest to czynnośc konieczna po zakupie auta,jeśli chcesz miec silnik w całości...Oczywiście wymienic na pewno trzeba olej w silniku oraz filtr powietrza i oleju.Czasem konieczna wymiana jest paska klinowego ,świec zapłonowych lub kabli wysokiego napięcia ale nie zawsze.W przybliżeniu mogę ci to opisac w kosztach dla Astry I 1,4.
Olej półsyntetyk- 5l -60 zł ( Auchan)
Filtr oleju 14 zł.
Filtr powietrza-ok 20zł
Komplet rozrządu pasek+rolka 140 zł+wymiana mechanika ok 100 zł.
Kable wysokiego napięcia -80 zł
Pasek klinowy-20 zł
Świece zapłonowe-70 zł (NGK lub GM)
a co dalej..? reszta wyjdzie w "praniu". :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

20 Kwi 2009, 16:36

barol91 napisał(a):no dobrego matiza bez przygód kupi za minimum 5000zł,zreszta rodzice kumpla nie dawno sprzedali matiza,2000rok,1wlasciciel za 5500zl auto bardzo malo przejechane cos ok 40-45tkm i w zamian z salonu wzieli nowa Thalie

5-6 tys. się zgadzam, ale nie 3,5 tys zł.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika