Kupno samochodu a rejestracja i ubezpieczenie

06 Maj 2011, 01:01

witam,kupiłem fiata uno rocznik 90 z silnikiem 1.5
auto miało ubezpieczenie do 28.04.2011 a kupiłem 25.04.2011
ważny ma przegląd.
Rozumiem ze na rejestracje auta na siebie mam czas do 25.05 ale co z ubezpieczeniem które skończyło się kilka dni temu,czy muszę wypowiedzieć umowę starej firmie ?
Mam 18 lat i prawo jazdy od miesiąca i chce auto ubezpieczyć na siebie,w jakich okolicach może to być składka i czy jest opcja wykupienia polisy na miesiąc a nie cały rok.
R_ZS
Nowicjusz

Miejscowość: PL

07 Maj 2011, 09:07

R_ZS napisał(a):Mam 18 lat i prawo jazdy od miesiąca i chce auto ubezpieczyć na siebie,w jakich okolicach może to być składka i czy jest opcja wykupienia polisy na miesiąc a nie cały rok.

Składka roczna dla Ciebie - jakieś 1500 zł (czyli mniej więcej cena samochodu). Miesięczne raty są, zależy od ubezpieczyciela. Daruj sobie od razu PZU, pytaj w ubezpieczycielach typu direct (przez telefon, bez agentów).

R_ZS napisał(a):auto miało ubezpieczenie do 28.04.2011 a kupiłem 25.04.2011

Masz nieważne ubezpieczenie.
Kary za brak ubezpieczenia: http://ipolisa.pl/Kary-za-brak-OC-nowe- ... rtykul,346

Powyżej 14 dni, zapłacisz karę 1980 zł.

W praktyce ubezpieczenie powinno się odnowić i za bardzo wyboru już nie masz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Maj 2011, 09:32

R_ZS napisał(a):i czy jest opcja wykupienia polisy na miesiąc a nie cały rok.

Nie ma takiej opcjii....Umowa zawierana jest na rok a płatnośc w ratach...Ale w takim wypadku wychodzi duzo drozej....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Maj 2011, 10:47

A to nie jest tak że nabywca samochodu jeżeli ma jeszcze ważne ubezpieczenie powiedzmy choćby na 2 dni to z dniem podpisania umowy jest ono przedłużone dla nowego właściciela automatycznie o 30 dni ?
Czyli rozumiem że muszę zadzwonić do ubezpieczyciel i spytać czy zostało odnowione o kolejny rok,poprzedni właściciel płacił 750 PLN rocznie więc mi pewnie wygenerują nową cene?
R_ZS
Nowicjusz

Miejscowość: PL

07 Maj 2011, 10:51

R_ZS napisał(a):jeżeli ma jeszcze ważne ubezpieczenie powiedzmy choćby na 2 dni to z dniem podpisania umowy jest ono przedłużone dla nowego właściciela automatycznie o 30 dni ?

Tak...
R_ZS napisał(a):spytać czy zostało odnowione o kolejny rok,poprzedni właściciel płacił 750 PLN rocznie więc mi pewnie wygenerują nową cene?

Jezeli nie wypowiesz umowy jest przeluzane automatycznie i nie masz na to wplywu..
Oczywiscie wysokośc stawki jest obliczana dla kazdego wg.posiadanych znizek...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Maj 2011, 13:06

Problem ludzie robią z tym wypowiadaniem umów, a czy faktycznie to jest aż taki problem raz w roku pamiętać, żeby się do oddziału udać albo polecony wysłać?
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...