Kupno samochodu bez dowodu i kupna umowy sprzedaży.

13 Mar 2024, 16:33

Witam.
Znalazłem samochód do kupienia. Dałem zaliczkę podpisał mi sprzedawca i pieczątkę podbił. Samochód został sprowadzony z Niemiec, więc sprzedający poszedł zarejestrować w poniedziałek samochód i powiedział że dowód twardy będzie za 2/3 tygodnie. I ja chciałem wziąć samochód z dowodem tymczasowym ale on mówi że nie daj boże jakby coś się stało to wina i wszystko idzie na sprzedającego, noi zamknąłem temat. Gościu dzisiaj do mnie dzwoni że jest rozwiązanie abym nie czekał 3 tygodni na dowód, noi przedstawię wam co powiedział. Przyjeżdża Pan z całą kwotą, robi pan sobie zdjęcie dowodu tymczasowego, i piszemy proforme i ja dowód twardy z fakturą sprzedaży, wyślę panu kurierem lub pocztą polską jak dowód twardy będzie do odbioru. I teraz mam pytanie. Czy taka transakcja jest bezpieczna? Nagrać rozmowę w razie czego jak będę z gościem jutro rozmawiał? Proszę o porady
Ostatnio edytowany przez Kamilek247, 13 Mar 2024, 20:08, edytowano w sumie 1 raz
Kamilek247
Nowicjusz

• 13 Mar 2024, 19:34

Kamilek247 napisał(a):Czy taka transakcja jest bezpieczna?
    Bezpieczna nie jest, a nie możesz poczekać kilku dni żeby kupić auto jak należy?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Mar 2024, 19:36

Zaliczkę dałem, a czekać nie kilka dni tylko 3 tygodnie trzeba prawie miesiąc
    Kamilek247
    Nowicjusz

13 Mar 2024, 20:07

Przepraszam popełniłem błąd. Gościu będzie chciał mi wysłać fakturę sprzedaży samochodu, więc wychodzi na to że chyba normlanie mogę z nim podpisać umowę kupna sprzedaży
    Kamilek247
    Nowicjusz

13 Mar 2024, 21:39

W zasadzie jak koniecznie chcesz to auto to powinieneś jednak zaczekać . Pewnikiem obecnie handlarz rejestruje auto na siebie / firmę . Jakiś czas temu wyszedł przepis że auta sprowadzane oferowane do sprzedaży mają być zarejestrowane w kraju przez firmy handlujące / komisy czy jakoś tak . No i chłop tak czyni . Nie może Ci oficjalnie sprzedać na miękkim dowodzie . Chce Ci iść na rękę . Umowa będzie jako jego dupochron . Do zniszczenia po oficjalnej transakcji . Ty do ręki twardy dowód i faktura. Potem będziesz musiał w ciągu 30 dni przerejestrować auto na siebie . Temat OC . On po zarejestrowaniu na siebie auta zawrze umowę tzw komisową . Będziesz mógł ją kontynuować ale na z góry określonych warunkach / cenach lub zawrzeć w innej FU.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

13 Mar 2024, 21:53

A jak nie chcę czekać to pakuję się na bagno czy może być wszystko w porządku. Handlarz to jakiś starszy dziadek bym powiedział po 60 jest. I właśnie chce abym zrobił sobie zdjęcie dowodu tymczasowego i pro formę napisał że jako to mój samochód. I nie wiem sam już
    Kamilek247
    Nowicjusz

13 Mar 2024, 22:15

Dziwię się temu starszemu panu że idzie na taki układ . Może sobie pójść w szkodę . Do czasu wystawienia faktury to on mimo wszystkiego jest właścicielem auta . Ty narozrabiasz to do niego pójdą mandaty z fotoradaru. Stukniesz pukniesz , czy Ciebie obrysują to też zaczną się schody z likwidacją szkody . Ta niby umowa nie będzie miała żadnego znaczenia . Weż się zastanów czy mimo wszystkiego poczekać czy ......
    bonifacy
    Stały forumowicz

13 Mar 2024, 22:53

A jak wystawi mi fakturę pro formę za samochód na 0zł z pieczontką i podpisem i ja zapłacę i pojadę to może mnie wyrolować?
    Kamilek247
    Nowicjusz

13 Mar 2024, 23:14

Ale Ci namotali na innym forum :mrgreen: Powtarzam . Chłop Ci idzie na rękę ryzykując swoją dupą . Oczywiście idąc dalej Ty też ryzykujesz . On złożył papiery w WK do rejestracji . Do czasu wydania twardego DR auto jest w toku rejestracji . Nie zarejestrowane na stałe a czasowo . A jak się jakiś urzędnik dopatrzy że jednak coś jest nie tak ? Coś tam brakuje ? To taki czarny scenariusz :mrgreen: Chcesz to auto to czekaj .... ot tyle. Te trzy tygodnie to nie wieczność .
    bonifacy
    Stały forumowicz

14 Mar 2024, 00:11

No namotali właśnie że zgłupiałem :happy: . Dobra dzięki za info pozdrawiam
    Kamilek247
    Nowicjusz

14 Mar 2024, 00:11

No namotali właśnie że zgłupiałem :happy: . Dobra dzięki za info pozdrawiam
    Kamilek247
    Nowicjusz

14 Mar 2024, 00:35

https://info-car.pl/new/rejestracja-poj ... tracyjnego
    tutaj mając wymagane dane można sprawdzić status i czy DR jest już do odbioru w WK.
    bonifacy
    Stały forumowicz