Kupno samochodu do około 25 tys. złotych

01 Kwi 2019, 23:03

Kierownica w Fiacie chyba obszyta na nowo, z drugiej strony te oryginalne były słabej jakości i szybko się rwały.
Fiat też nie słynie z nie wiadomo jakiego dobrego spasowania elementów nadwozia, ale handlarz to handlarz = chce zarobić jak najwięcej, chyba, że ma renomę pewnego.
Tutaj mamy ... "Anonymous", czyli anonimowego, a też wszystkie opisy na jedno kopyto:
https://www.google.com/search?ei=73uiXN ... 7echXkcQWg
... że tam był 1 właściciel to ciężko uwierzyć.

Volvo jak i Lancer nie mają zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" i tę tematykę na pewno warto by poruszyć, zgłębić, w przypadku tych dwóch aut, szczególnie, że u Lancera jakoś słabo ze zdjęciami nadwozia.
W przypadku Volvo warto by dociekać czy na pewno z Polski, a nie ze Szwajcarii.
tomekdk

03 Kwi 2019, 17:14

Znalazłem jeszcze coś takiego. Tylko, że nie do końca wierzę w ten przebieg.
[link do oferty na Olx wygasł]

Edit:
Właścicielka twierdzi, że przebieg oryginalny, rozrząd był wymieniany i auto bezwypadkowe.
MW9
Początkujący

Auto: brak

03 Kwi 2019, 19:50

MW9 napisał(a):rozrząd był wymieniany i auto bezwypadkowe.

:shock:
Po kiego grzyba ktoś zmieniał łańcuch przy 120 tys?

Chyba że Pani Anna nie wie co ma i palneła jakąś tam głupotę na odczepkę :lol:

Druga rzecz auto od 4 lat w PL więc do PL sprowadzony skąd? i dlaczego sprowadzony z takim niskim przebiegiem? i w jakim stanie ? bo to mi się już dawno żaróweczka zapaliła :lol: Vina ma ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Kwi 2019, 22:08

Wysyłała mi VIN, ale bez numeru rejestracyjnego i daty pierwszej rejestracji. Jest jakaś darmowa strona, na której mogę sprawdzić samochód podając tylko VIN, bo nie chcę płacić po kilkadziesiąt złotych sprawdzając każdy samochód z osobna?
MW9
Początkujący

04 Kwi 2019, 15:47

MW9 napisał(a):Jest jakaś darmowa strona, na której mogę sprawdzić samochód podając tylko VIN, bo nie chcę płacić po kilkadziesiąt złotych sprawdzając każdy samochód z osobna?

Nie ma darmowych, jeżeli chcesz sprawdzić np. czy były i na jaką kwotę szkody.

Dlatego ja np. wolę auta z DK bo mam tę przewagę nad innymi że za free wiem o aucie wszystko , albo prawie wszystko :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

04 Kwi 2019, 18:50

Wpisz sobie VIN na jakimś portalu co sprawdza np. autobaza.pl i wyskoczy Ci czy coś było wcześniej typu historia szkody - 1 wtedy można wykupić albo dopytać sprzedającego co to było, jak nic nie ma to można odpuścić bo nic się nie dowiesz.
actchris
Początkujący

04 Kwi 2019, 22:33

Robiłem tak i niby nie odnotowano żadnych szkód ani tym podobnych.
Zastanawiam się nad powierzeniem sprawy chłopakom ze Śląska, którzy ściągają samochody z zagranicy. Chyba głównie specjalizują się w Oplach, ale nie wiem czy jest to opłacalne. Może ktoś z Was ich kojarzy?

Znalazłem jeszcze taką Hondę:
[link do oferty na Olx wygasł]
Na pierwszy rzut oka wydaje się okej (przynajmniej mi). Słyszałem, że Hondy lubią olej. To prawda?
MW9
Początkujący

20 Kwi 2019, 12:04

Dzisiaj ktoś dodał coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Warto obejrzeć? Mam 70 km do niego i nie wiem czy opłaca się jechać?
MW9
Początkujący

20 Kwi 2019, 16:14

MW9 napisał(a):Hondy lubią olej. To prawda?

Coś tam piszą ludzie na INTERNETACH, ile w tym prawdy ..nie wiadomo, ale ja nigdy z tym problemów nie miałem, ale np. takie 1.8/140 to i tak jeden w top 10 najmniej awaryjnych i polecanych silników.
Pozatym olej...no wiesz wziął małolat taką hondę i pałował i kręcił do 8 tys obrotów i później mówi że mu olej bierze.
oooo

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i później mówi że mu olej bierze. :lol:

Kup od normalnej osoby która w normalny sposób eksploatowała.

MW9 napisał(a):Warto obejrzeć? Mam 70 km do niego i nie wiem czy opłaca się jechać?

Czy warto czy nie warto, czy się opłaca czy się nie opłaca, na to pytanie sobie odpowiedz sam, dla jednego będzie warto a dla drugiego nie, dziś cokolwiek komuś doradzić wiesz....nic nie pasuje.

Poza tym tyle rzeczy wymieniał, przy takim kilometrażu to musiało mu się sypać, albo kupił jakiegoś paździeża i wymieniał wszystko po koleji, albo wiesz eksploatował auto naprawdę Solidnie :lol: nie mówię tu o oponach, klockach czy oleju, bo to normalne że się zmienia ale komputer tak z byle czego nie psuje się, pozatym czy ma rachunek na te 2000zł bo to raczej nowy musiał zakładać, i taki sterowniczek psuje się m.in. z ......przegrzania silnika :lol:
przeguby przy prawidłowiej eksploatacji też wytrzymują dłużej, ja mam auto z 2000R i przeguby są jeszcze fabryczne, a przeguby też wiadomo kiedy się psują :lol:

Tak więc fiacik musiał dostawać ostro w palnik :lol:
Widać to po opisie, jakieś podwójne rury, jakieś dystanse, kolektory, i inne tuningowane rzeczy.
Takie auta służą po to aby wyglądać i dostawać w palnik.

Także sam widzisz tobie podobają się zdjęcia, a mi się nie podoba opis.

Wg.mnie niby chciał sobie uatrakcyjnić ofertę opisem ile to on rzeczy nie nawymieniał a wg. mnie bardziej to szkodzi niż zyskuje, pozatym jeszcze pytanie jakie części zakładał bo jak najtańsze ryżówki to za rok trzeba będzie powtórzyć ponownie wymianę.

Ja gdybym miał kupować to tylko Benzyna + LPG nowy do założenia.
Skoro reduktor już zregenerowany, to zaraz polecą wtryski, zaraz się ważność butli skończy, itp....szkoda kasyna reanimację starego LPG, bo dołożysz 3/4wartości nowej instalacji i dalej masz starą.
Lepiej założyć nową instalację i użytkować.

Aczkolwiek są ludzie którzy szukają już z LPG bo taniej,

Są ludzie którzy chcą auto tak jak przyjechało z za granicy w ori stanie

Na tą VITARĘ klient czekał jak jeszcze w Polsce nie była, przyjechał, sprawdził, odebrał, nie trzebabyło picować, myć, polerować, prać, woskować, plakować i lizać, tak jak przyszła tak odebrał.
Tylko na zderzaku przednim leciuteńkie otarcie, ale to jest plastik.
Inny by przyjechał i za głowę łapał że na kawałku plastiku lekko przytarty, mimo że mechanika...IGŁA
[link do oferty na Allegro wygasł]

A są tacy którzy jak będzie miało opony do wymiany lub spód do oczyszczenia i konserwacji to nie chce bo on ma postawić w garażu i nic przy aucie nie robić.

Popatrz sobie za Toyotą Auris 1.6 VVT-i 124KM , silnik BDB, LPG założysz, rozrząd na łańcuchu, nie żaden fiat, chevrolet, czy ford, toyota to jednak toyota i wsiadasz, palisz i jeździsz, a nie naprawiasz u mechaników. :lol: i raczej tego auta też nie kupuje jakiś małolat do upalania, tzn. inaczej....ten samochód nie jest w kręgu dużego zainteresowania małolatów upalaczy :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

20 Kwi 2019, 17:25

Tak szczerze mówiąc też przez chwilę ostatnio myślałem o Toyocie Auris, ale wydaje mi się po prostu mała. Avensis by mi siadła, ale ciężko coś znaleźć.
MW9
Początkujący

20 Kwi 2019, 18:01

andrewb25 napisał(a):przeguby przy prawidłowiej eksploatacji też wytrzymują dłużej, ja mam auto z 2000R i przeguby są jeszcze fabryczne, a przeguby też wiadomo kiedy się psują

To też nie jest taak...opis jak najbardziej pasuje do starego fiata i w tych przegubach nie ma nic złego ponieważ dużo zależy od jakości chociażby osłon.

andrewb25 napisał(a):omputer tak z byle czego nie psuje się, pozatym czy ma rachunek na te 2000zł bo to raczej nowy musiał zakładać, i taki sterowniczek psuje się m.in. z ......przegrzania silnika

Nie słyszałem o takiej torii natomiast ważne są szczegóły bo kompy są różnych producentów, w różnych obudowach i z różnym zabezpieczeniami. Szczytem gófffna jakie widziałem to w citroenie komp powleczony skajką i do tego magnetti szitelli ...więc awaria w tym fiacie mogła nastąpić tylko jest ściema z tą kwotą albo ktoś się nie zna i dał się oszukać.

Ogólnie ogłoszenie mnie zdenerwowało tym że niby taki pedant serwisowy, auto z najwyższej półki cenowej a zostawia do wymiany nowemu właścicielowi jakieś bzdety w zawiasie.

Co do aurisa vs bravo to bravo wykazuje więcej jaja, ma fajniejszy silnik ale trzeba się spodziewać więcej kosztów i drobnych awarii. Jak miałbym brać aurisa to szukałbym wersji fl.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Kwi 2019, 18:04

szybki napisał(a):ie słyszałem o takiej torii natomiast ważne są szczegóły bo kompy są różnych producentów, w różnych obudowach i z różnym zabezpieczeniami. Szczytem gófffna jakie widziałem to w citroenie komp powleczony skajką i do tego magnetti szitelli ...więc awaria w tym fiacie mogła nastąpić tylko jest ściema z tą kwotą albo ktoś się nie zna i dał się oszukać.

Ten komp chyba jest przy silniku i tam są też przewody od płynu , jak strzeli wąż to zagotujesz kompa, a przy takim pałowaniu o to nie trudno...taki jeden z możliwych scenariuszy uszkodzenia sterownika

szybki napisał(a):Jak miałbym brać aurisa to szukałbym wersji fl.

Ja też bym szukał FL ale nie do 25 tys zł bo tyle co niektórzy cenią z 2007R
A gdzie jeszcze LPG i pakiecik serwisowy startowy.

MW9 napisał(a):Tak szczerze mówiąc też przez chwilę ostatnio myślałem o Toyocie Auris, ale wydaje mi się po prostu mała. Avensis by mi siadła, ale ciężko coś znaleźć.

To tylko Ci się wydaje, Ja mam 183cm, i 95 KG i jeżdżę całkiem swobodnie, miejsca jest całkiem sporo, chociażby z tego względu że ma lewarek wyżej, i auto ogólnie jest wyższe, fajnie pomyślane podwójne schowki na miejscu pasażera.
Tak z przodu nie ma w zasadzie żadnej różnicy między miejscem Auris/Avensis

Avensis T-25 to w zasadzie tylko w wersji kombi poczułbyś że auto ma więcej miejsca ale to tylko ze względu na przestrzeń bagażnika.

Do ok. miesiąca będzie u mnie też takie kolejny Avensis SOL+ z 2008R 1.8 169 000km. Autko już zakupione i czeka na procedury eksportowe/przeglądy exportowe i transport. :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

20 Kwi 2019, 18:40

Panowie, akurat niedawno ktoś dodał takie ogłoszenie: [link do oferty na Olx wygasł]
Co o tym myślicie?
MW9
Początkujący

20 Kwi 2019, 19:02

na zdjęciach ładna....ale vina podeślij , ciekawe czy ma jakieś potwierdzenie na przebieg.
Bo to tylko kilka mało znaczących zdjęć, każde auto nabłyszczyć można i będzie się świecić
andrewb25
Stały forumowicz

20 Kwi 2019, 19:35

Auris jest po małych szkodach parkingowych (podobno). Z jednej chyba ma zdjęcie. Auto pochodzi z zagranicy.
VIN: SB1KV56E90E001004
MW9
Początkujący