Kupno samochodu do około 25 tys. złotych

22 Kwi 2019, 11:54

szybki ten linki wklejam po to żeby uświadamiać co ile jest warte, u nas niestety ludzie nie wiedzą za co się za granicą płaci.
Stety NIestety toyota akurat bardzo mocno trzyma cenę za to ją lubię i często kupuję.
szybki napisał(a):Jeden ze sposobów: pilnujesz najdroższej oferty, po pół roku atakujesz i składasz swoją ofertę zazwyczaj niższą o 50% nieraz udaje się telefonicznie ale żeby być wiarygodnym dobrze to zrobić osobiście wychwytując wszystkie niuanse typu że auto już wrosło w trawę albo opony są wytarte...dobrze jeszcze położyć kasę na stół... :mrgreen:
Już nie wspomnę o autach w których jest motor shaden bo np.mechanik źle złożył rozrząd :D

hehe, to pewnie ty piszesz do mnie te częste nie-realne propozycje cenowe, jest tego teraz cała plaga. Np. mam auto za 30 000zł, a tu ktośe-mail że daje 26 tys i jest jutro po odbiór :lol: tylko nie wie że już ktoś auto zadatkował :mrgreen:
ja akurat w PL nie kupuję i nie muszę pół roku się kogoś prosić żeby mi sprzedał, bo aut do zakupu mam codziennie po kilkaset szt
Z motorschadenem nie biorę, kilka lattemu kupiłem kilka, teraz szkodaczasu na naprawę/wymianę silnika, zresztą nie wychodzi to tak tanio już, musi być naprawdę dobra przebitka.
dzisiaj liczy się dobry towar i szybka sprzedaż, marże są słabiutkie, bo na dobrych autach ciężko coś zarobić. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Kwi 2019, 12:14

To nie jest tak ... w pl.zazwyczaj jest scenariusz taki że dajesz ogł.a po 10min masz tel daje 50% mniej. Ja działam inaczej czyli obserwuje ogłoszenie za granicą, często piszę maila zaczepnego pt.witam, obserwuje Pana ofertę...
A po pół roku jak już ktoś ma dość to albo sam się odezwie albo ja zaproponuje interes.
Wiec uwierz mi z drugiej strony kompa też są ludzie, też im się wydaje a prawda jest inna...a do tego trzeba umieć się zachować a nie jak burak kogoś atakować badziewną ceną.

Do tego handlarze mają też inne sposoby na kupowanie takich aut żeby było taniej u nas niż w de tam gdzie kupili. I od razu nadmienie że nie muszą to być auta powypadkowe albo z wielkimi przebiegami.

Ogólnie ceny używanych toyot/lexów za granicą są chore ale też wiem że wcale nie ma rwania na te sztuki w najwyższej cenie.
Oczywiście ktoś kto jest tam na miejscu, zarabia w euro to przepłacenie dla niego nawet 1,5k.eur jest bzdetem a dla polskiego handlarza temat nie do przeskoczenia bo nie zarobi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Kwi 2019, 12:54

szybki napisał(a):Ja działam inaczej czyli obserwuje ogłoszenie za granicą, często piszę maila zaczepnego pt.witam, obserwuje Pana ofertę...
A po pół roku jak już ktoś ma dość to albo sam się odezwie albo ja zaproponuje interes.

maila?za granicą? pół roku? chłopie to gdzie ty kupujesz , piątek tydzień temu wystawiona była toyota auris 2008 R 1.6 benz 86 000km, 1właściciel, 4150 Euro, na ładnych 17'' w poniedziałek chciałem to kupić ale było już kilka rezerwacji na ten samochód więc pomimo zaoferowania najwyższej ceny bez negocjacji i tak sprzedali w pełnej cenie pierwszemu który to zarezerwował.
Tak to wygląda za granicą.
Auta które stoją za granicą pół roku nie podchodzę do nich, nawet na połowę ceny ich nie chcę. :lol: Takie auta wywozi się na Afrykę :lol:
Aurisek taki, za miesiąc może trafi do Polski, cena będzie pewnie z 25 000zł :mrgreen: może będzie stała 2 dni a może będzie się sprzedawać pół roku, BTW Egzemplarz świetny, bez żadnej skazy :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

22 Kwi 2019, 13:08

andrewb25 napisał(a):maila?za granicą? pół roku? chłopie to gdzie ty kupujesz , piątek tydzień temu wystawiona była toyota auris 2008 R 1.6 benz 86 000km, 1właściciel, 4150 Euro, na ładnych 17'' w poniedziałek chciałem to kupić ale było już kilka rezerwacji na ten samochód więc pomimo zaoferowania najwyższej ceny bez negocjacji i tak sprzedali w pełnej cenie pierwszemu który to zarezerwował.
Tak to wygląda za granicą.
Auta które stoją za granicą pół roku nie podchodzę do nich, nawet na połowę ceny ich nie chcę. Takie auta wywozi się na Afrykę
Aurisek taki, za miesiąc może trafi do Polski, cena będzie pewnie z 25 000zł

Chłopie ale ja Ci tłumaczę że robię tak w przypadku najdroższych ofert, pilnuje je i tyle. Więc raz wklejasz auta w chorych cenach z mobile a potem wklejsz auta w takiej cenie że nawet Jan Nowak jak byłby szybszy nie prowadził śledztw to mógłby sam pojechać.
Nie musisz mi mówić jak szybko kupuje się okazj bo sam często z nich korzystam ale wtedy czas liczymy na godziny od pokazania się ogł.

Co do maila to 40% kontaktów tak rozpoczynam, reszta to telefon lub kolega który akurat jest na miejscu i za flaszkę weryfikuje auto.
szybki
Moderator - Tuning

22 Kwi 2019, 14:57

szybki napisał(a):Nie musisz mi mówić jak szybko kupuje się okazj bo sam często z nich korzystam ale wtedy czas liczymy na godziny od pokazania się ogł.

Dokładnie tak jest
Aczkolwiek dla mnie definicja "Okazji" to jest taka że jest to auto powiedzmy 5-8 letnie z przebiegiem ok. 100 tys km, z pełnym serwisem, lakierek pierwszy i w cenie dla klienta po sprowadzeniu na poziomie średniej wyższej otomoto, nie musi być aż tak bardzo atrakcyjna cena, dodatkowo z polecanym silnikiem, wyposażenie czym większe tym oczywiście większe, bardziej cisnę w tej kolejności:
1. przebieg
2. serwis
3. rocznik
4. cena
5. wersja wyposażeniowa.

Akurat dla mnie cena nie jest najważniejsza, wielokrotnie bezsensownie negocjowałem jeszcze i tak dobrą cenę a w rezultacie uciekł mi dobry egzemplarz bo rozchodziło się o jakieś śmieszne 100 czy 200 Euro.
szybki napisał(a):Co do maila to 40% kontaktów tak rozpoczynam, reszta to telefon lub kolega który akurat jest na miejscu i za flaszkę weryfikuje auto.

ja nigdy, tylko telefon, inaczej jesteś traktowany jak piszesz e-maile a inaczej jak dzwonisz, ja e-maili mam duzo ale są to bezsensowne wiadomości na które przeważnie nie odpisuję, ,najczęściej nierealne propozycje cenowe kilka tys w dół.
andrewb25
Stały forumowicz

01 Cze 2019, 21:41

Wracam do szukania po dłuższej przerwie. Co powiecie o tych ogłoszeniach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
MW9
Początkujący

Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Alpine A110-50 - samochód koncepcyjny
    Aby uczcić 50-lecie ikony, jaką jest model Berlinette, Yann Jarsalle (projektant) i Axel Breun (dyrektor samochodów koncepcyjnych i wystawowych w Renault Design) poddali reinterpretacji pierwotne zasady stylistyczne ...
    Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...

01 Cze 2019, 22:36

Civic albo accord tak..Mazda NIE znajomi maja mazde 2014 albo 2015 rok i przegladu technicznego nie przeszla zawieszenie i podłoga skorodowana a z góry super wygląd
Dyrektor
lukaszmonika
Nowicjusz

01 Cze 2019, 23:28

Jak dla mnie wszystkie trzy do obejrzenia.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2019, 07:42

Z trzech.Dla mnie to tylko fiat bravo. I30 problemy z korozją i z silnikami.
Dyrektor
lukaszmonika
Nowicjusz

06 Cze 2019, 12:18

Z tych, co podałem po wstępnych oględzinach najlepsze wydaje się pierwsze bravo (srebrne), ale trochę kolor mi nie pasuje i tapicerka. Znalazłem jeszcze coś takiego [link do oferty na Olx wygasł]. To akurat bardzo mi się podoba i mam pytanie czy według Was jest ok?

Edit:
Rozmawiałem z gościem i auto jest sprowadzone ze Szwajcarii. Ma je około dwóch lat. Czy miało jakieś zdarzenie drogowe tam na miejscu nie wie. Przebieg twierdzi, że oryginalny. Skrzynia działa bez zarzutu, turbo też. Opony letnie do końca sezonu. Alufelgi z zimowymi można odkupić. Ponoć zakonserwowane i posiada szyberdach. Boję się, że mogło być bite i potem sprowadzone do Polski. Co o tym myślicie?
MW9
Początkujący

06 Cze 2019, 21:14

Mogło coś być z prawym przodem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Cze 2019, 21:19

lukaszmonika napisał(a):I30 problemy z korozją i z silnikami
a są dla Ciebie jakies auta które nie mają takich problemów? prócz Hondy oczywiście bo widzę już któryś spamerski post o tej treści :x
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2019, 10:11

MW9 napisał(a): jest ok?

To dopiero się okaże :D
Auto jak auto ale cena bardzo wysoka. Musisz negocjować bo opisujesz że opony się kończą a dodatkowy komplet kół trzeba dokupić to trochę przesada przy tej cenie.
szybki
Moderator - Tuning

07 Cze 2019, 22:14

Sprawdziłem auto na historiapojazdu i 6 października 2018 roku miało 118 tys., a teraz ma 122 tys. Trochę to dziwne według mnie, bo w okresie 2017-2018 zostało przejechane 9 tys. km. Może po prostu mało jeździł? Albo coś wysiada, bo twierdzi, że wymieniał tylko olej i filtry.
MW9
Początkujący

07 Cze 2019, 23:08

Nie widzę nic dziwnego w tym, że ktoś mało jeździ i dba o auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika