Kupno samochodu - dwóch kupujących

31 Sty 2015, 16:40

Witam.

Poszukuje samochodu ogólnie. Problem polega na tym, że będzie dwóch kupujących ja i jeszcze ktoś z mojej rodziny.
Ze względu na brak czasu drugiej osoby tylko ja będe mógł być przy kupnie samochodu.

Dlatego chciałbym zapytać czy drugi kupujący(ktoś z mojej rodziny) musi być przy kupnie?
Czy to jest ważne tutaj czy dopiero przy wykupieniu OC druga osoba musi być?

Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat.
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2015, 17:15

Współwłaściciel nie musi być osobiście przy zakupie, ale powinieneś mieć jego pełnomocnictwo (raczej odradzam podpisanie się za niego "bo to rodzina" ;) )Wszystkie pozostałe formalności w WK, US i przy zakupie OC możesz załatwić w ten sam sposób.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna

31 Sty 2015, 17:17

To co muszę posiadać od osoby z rodziny?
Pesel, imie i nazwisko i adres zameldowania?
I taka osoba musi pełnomocnictwo napisać pisemnie?

Ta osoba z rodziny będzie pierwszym właścicielem a ja współwłaścicielem przy kupnie.
Exilled
Początkujący

31 Sty 2015, 17:42

Jeszcze numer dowodu osobistego i takie dane w zupełności wystarczą. Tutaj masz przykładowy wzór pełnomocnictwa http://www.poradyprawne.tarnobrzeg.info/dokumenty/wzor-pelnomocnictwa-ogolnego.pdf z czego od momentu "do reprezentowania mnie" zmieniacie sobie np na "podczas zakupu samochodu i wykonywania wszelkich formalności związanych z rejestracją, opłatami skarbowymi, oraz ubezpieczeniem". Ogólnie mają być zawarte dane osoby upoważniającej i pełnomocnika pozwalające na identyfikację tych osób, a pozostałe brzmienie pełnomocnictwa dopisujecie według własnych potrzeb.
Z części "pisemnych" to musi być koniecznie odręcznie i czytelnie podpisane przez osobę, która upoważnia.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2015, 12:37

Kupując auto na dwóch właścicieli, na umowie kupna-sprzedaży muszą być dane jednej i drugiej osoby. Jeśli podczas podpisywania umowy będziesz sam, musisz mieć pełnomocnictwo. Pamiętaj, że umowę należy sporządzić w dwóch jednakowych egzemplarzach jedna dla Was, druga dla sprzedającego.
Wzór gotowej umowy do wypełnienia możesz pobrać tu : umowa-kupna-sprzedazy-samochodu-jak-wypelnic-formularz-vt81829.htm
mfind
Aktywny

Auto: Volvo S40

03 Lut 2015, 11:55

Ok. Ale co dalej z tym upoważnieniem?
Mam go okazać sprzedawcy i wtedy podpisać tylko za siebie umowę kupna-sprzedaży?
I upoważnienie dołączyć do umowy kupna-sprzedaży?
Exilled
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...

03 Lut 2015, 12:35

Exilled napisał(a):Ok. Ale co dalej z tym upoważnieniem?
Mam go okazać sprzedawcy i wtedy podpisać tylko za siebie umowę kupna-sprzedaży?
I upoważnienie dołączyć do umowy kupna-sprzedaży?

Tak. Jedynie można zrobić drobną zmianę na umowie kupna-sprzedaży i dopisać, że reprezentujesz na podstawie pełnomocnictwa również drugiego kupującego. Ogólnie do załatwienia wszystkich formalności będzie Ci potrzebne kilka kopii upoważnienia ;)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika