Kupno samochodu od Francuza

27 Sie 2010, 19:45

Witam. Chcę kupić samochód od znajomego Francuza. Zastanawiamy się razem czy krótko mówiąc prościej jechać po samochód do Francji i załatwić tam wszystkie formalności i przyjechać nim do Polski, czy lepiej jak on przyjedzie samochodem do Polski i tutaj dokonać kupna-sprzedaży. Chcę dodać,że jego koszty przejazdu w obydwie strony ja pokrywam więc nie wchodzi to w rachubę bo gdybym ja jechał do Francji to też bym płacił. Chodzi mi tylko o załatwienie formalności w urzędach. Co się lepiej kalkuluje?
mirosa
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

27 Sie 2010, 19:48

mirosa napisał(a):Chodzi mi tylko o załatwienie formalności w urzędach

Na to nie ma zadnego wpływu czy autkiem przyjedzie zabojad czy tez Ty... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Sie 2010, 19:53

No dobra, ale żeby zarejestrować samochód nie będę musiał czekać na dokument o wyrejestrowaniu samochodu we Francji?
mirosa
Nowicjusz

27 Sie 2010, 20:35

mirosa napisał(a):będę musiał czekać na dokument o wyrejestrowaniu samochodu we Francji?

A co Ciebie obchodzi wyrejestrowanie samochodu.Jezeli przyjedzie na swoich TR to przy rejestracji zdajesz w WK i na tym finito.Niech oni zalatawiają sobie dalej... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Sie 2010, 19:32

Dzięki Migi60.To teraz tak sobie myślę,że jeżeli ja pojadę po samochód to będę płacił za tablice WExport oraz za ubezpieczenie międzynarodowe,a jeżeli znajomy przyjedzie do Polski to zapłacę podatek PCC3 2% od ceny rynkowej samochodu(czyli czym droższy samochód tym więcej).W moim przypadku mniej więcej na to samo by wyszło.Zastanawiam się jeszcze nad jednym,czy można by było zrobić taki myk,że znajomy przyjeżdża samochodem do Polski,a miejsce KS wpisujemy Francja?Wtedy odpadły by koszty we Francji i podatek w Polsce,ale czy u nas nie będą się wtedy domagali tablic WExport? :???:
mirosa
Nowicjusz

29 Sie 2010, 20:01

mirosa napisał(a):,że znajomy przyjeżdża samochodem do Polski,a miejsce KS wpisujemy Francja

A dlaczego nie.Przeciez nikt tego nie bedzie dochodził..
mirosa napisał(a):ale czy u nas nie będą się wtedy domagali tablic WExport?

Jezeli samochód będzie nie wyrejestrowany jak wcześniej to pisałeś to mogą się TR domagac i to tych ostatnich jakie będą wpisane w DR z Francji.. :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Sie 2010, 11:52

drugi pomysł jest ok.
Tablice trzeba oddać a jeśli ich nie ma składa się oświadczenie w urzędzie komunikacji co się z nimi stało.

Tu możesz sobie wszystkie druki do urzędów celny, skarbowy, miasta, recykling. Program od razu wylicza akcyzę.
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

30 Sie 2010, 20:23

Czyli:
Francuz przyjeżdża do Polski na swoich TR.
U mnie spisujemy umowę KS (miejsce KS Francja).
Francuz zostawia mi samochód z tablicami, dowodem rejestracyjnym,kartą pojazdu i wyjeżdża do Francji.
Ja załatwiam wszystkie formalności w urzędach tak jakby miejsce KS było spisane w Polsce:
1.Tłumaczenie
2.Przegląd
3.Urząd Celny
4.Urząd Skarbowy(bez opłacania podatku PCC3)
W między czasie Francuz załatwia u siebie wyrejestrowanie pojazdu na podstawie KS.
Na koniec udaję się do WK i dokonuję rejestracji pojazdu(zdaję oryginalne TR i DR).
Jeżeli coś pominąłem to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam.
mirosa
Nowicjusz

07 Mar 2011, 19:21

Witam.Podłączę się do tematu bo na dniach będę miał podobną sytuację,też kolega mieszkający we Francji przyjedzie do Polski samochodem i mam zamiar od niego ten samochód kupić.Czy faktycznie wpisując w umowie miejsce KS Metz nie będę musiał płacić podatku PCC3?, bo wyszukałem coś takiego:

Kiedy nie muszę płacić podatku PCC?
Obowiązek zapłaty podatku nie wystąpi, gdy:
* umowa dotyczy rzeczy znajdujących się w chwili zawarcia umowy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a do tego kupujący nie posiada w Polsce miejsca zamieszkania i umowy nie zawarto w Polsce, albo
* jeżeli sprzedający jest podatnikiem VAT w związku z umową (czynnym/zwolnionym), co wystąpi głównie wtedy, gdy sprzedający jest przedsiębiorcą, albo
* umowa dotyczy sprzedaży rzeczy ruchomych za cenę nie przekraczającą 1’000 zł.
I jeszcze jedno.Jak się ma sprawa do przeglądu technicznego,bo samochód ten ma ważny przegląd do maja 2012.Czy będzie to respektowane w Polsce?
saper1990
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

07 Mar 2011, 19:29

saper1990 napisał(a):Jak się ma sprawa do przeglądu technicznego

Podaj rok produkcji tego samochodu...jak wiesz.. :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Mar 2011, 19:33

Rocznik 2006
saper1990
Nowicjusz

07 Mar 2011, 19:43

saper1990 napisał(a):Rocznik 2006

Nie znam dokładnie jak jest z przeglądami tech.w Francji ale myśle ze:
1/ Rejestracja i wpis w DR na 4 lata
2/ Pozniej co 2 lata
saper1990 napisał(a):bo samochód ten ma ważny przegląd do maja 2012.Czy będzie to respektowane w Polsce?

Jezeli jest tak jak pisałem wyzej to nie.Bedziesz musiał zrobic OBT.Wg.naszych przepisów nówka jest rej.na:
1/ Rejestracja - na 3 lata
2/ I przegląd po 3 i na 2 lata lub uzupelnienie do 5 lat od daty pier.rej.
3/ pozniej co rok
Z tego wynika ze przegląd miał robiony w 2010 r na 2 lata i jest niezgodny z naszymi przepisami.WK moze Ci zarejestrowac go co najwyzej do ktoregos tam maja 2011r.pod warunkiem ze termin wazności przeglądu nie jest mniejszy niz 30 dni...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Mar 2011, 19:52

Tak przegląd był robiony w maju 2010 na dwa lata.Czyli lepiej jechać po zakupie do przeglądu i nie robić sobie zbędnych kłopotów bo maj już za dwa miesiące.
A jak wygląda sprawa z podatkiem PCC3,czy się może orientujesz?
saper1990
Nowicjusz

07 Mar 2011, 20:04

saper1990 napisał(a):Czyli lepiej jechać po zakupie do przeglądu i nie robić sobie zbędnych kłopotów bo maj już za dwa miesiące.

Tym bardziej ze WK wysle Ciebie na SKP celem ustalenia roku produkcji i tzw.danych niezbędnych do rejestracji co kosztuje 60.- i nic z tego nie masz....
saper1990 napisał(a):A jak wygląda sprawa z podatkiem PCC3,czy się może orientujesz?

Co nie co tak ale nie jestem tego pewny i nie bede wprowadzał Ciebie w błąd.Na forum "dziecioli" :mrgreen: gościu o pseud.lub nazwisku Dariusz Sawicki.Zwróc sie do niego a jestem pewny ze otrzymasz konkretna odpowiedz....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Mar 2011, 20:16

Dzięki Migi60 tylko co to jest forum "dziecioli" bo nie kumam?
saper1990
Nowicjusz